Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024
19.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έτοιμες σαλάτες: Τι έδειξαν εργαστηριακές αναλύσεις για σαλμονέλα, λιστέρια και φυτοφάρμακα

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΈτοιμες σαλάτες: Τι έδειξαν εργαστηριακές αναλύσεις για σαλμονέλα, λιστέρια και φυτοφάρμακα
spot_img

Τα ευρήματα των εργαστηριακών μελετών της Il Salvagente.

Οι έτοιμες σαλάτες είναι βασικά συστατικά της σύγχρονης διατροφής, καθώς είναι βολικές και φθηνές επιλογές που οι καταναλωτές πετάνε εύκολα στο καρότσι τους κατά τη διάρκεια των αγορών. Αλλά τους τελευταίους μήνες επικρατεί προβληματισμός γι αυτά τα προϊόντα, με μεγάλες ανακλήσεις που σχετίζονται με περιπτώσεις σαλμονέλωσης, όπως η Ιταλική σαλάτα ρόκα που έχει διανεμηθεί και σε ελληνικά σουπερμάρκετ.

Μπορεί να νομίζετε ότι η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται μόνο σε δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα, όπως το κρέας και τα πουλερικά. Στην πραγματικότητα, το λανθασμένο μαγείρεμα αυτών των τροφίμων είναι η πιο κοινή αιτία δηλητηρίασης από σαλμονέλα.

Το 2016, μια βρετανική μελέτη από το πανεπιστήμιο του Leicester διαπίστωσε ότι οι έτοιμες προς κατανάλωση σαλάτες σε σακούλες μπορούν επίσης να αποτελέσουν ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για τα επιβλαβή βακτήρια. Οι έτοιμες σαλάτες γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς με τις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ να αυξάνονται, οπότε τα συγκεκριμένα ευρήματα ότι μπορούν ενδεχομένως να ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, προκαλούν σοβαρή ανησυχία.

Εάν τα φύλλα σαλάτας έρθουν σε άμεση επαφή με λίπασμα, παράσιτα ή ζώα στο χωράφι, εάν δεν πλυθούν σωστά ή εάν έρθουν σε επαφή με βρώμικο νερό, μπορεί να μολυνθούν με σαλμονέλα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology, χρησιμοποίησε χυμούς σαλάτας σε νερό για να μιμηθεί το περιβάλλον της σακούλας με έτοιμη σαλάτα και διαπίστωσε ότι η μετακίνηση μεμονωμένων βακτηρίων Salmonella enterica υπερδιπλασιάστηκε.

Στην πραγματικότητα, η αύξηση της κίνησης διευκόλυνε επίσης την ταχεία ανάπτυξη των βακτηρίων- στο ψυγείο, 100 βακτήρια Salmonella πολλαπλασιάστηκαν σε περίπου 100.000 σε μόλις πέντε ημέρες. Επειδή η σαλάτα καλλιεργείται συνήθως σε ανοιχτούς αγρούς, μπορεί να μολυνθεί μέσω της επαφής με έντομα, περιττώματα πτηνών και κοπριά.

Παρόλο που αυτή η μορφή μόλυνσης είναι σπάνια, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η καλή υγιεινή των τροφίμων και οι πρακτικές πλύσης για την αποφυγή επιδημίας σαλμονέλας.

Ο έλεγχος της Salvagente

Η Il Salvagente, που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών ανέλυσε 12 έτοιμες σαλάτες και αποκάλυψε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας όσον αφορά τη σαλμονέλα, τη λιστέρια και το escherichia coli, αλλά επισημαίνει τη σημαντική παρουσία φυτοφαρμάκων, με εώς και 8 σε ένα μόνο προϊόν. Το δείγμα ήταν 10 συμβατικά και δύο βιολογικά προϊόντα, τα οποία αντιπροσωπεύουν ικανοποιητικά την προσφορά της αγοράς.

Όσον αφορά την υγιεινή εν γένει, ωστόσο, η εικόνα που προκύπτει από τις αναλύσεις θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις τις εταιρείες. Το συνολικό φορτίο βακτηρίων και τα κολοβακτηρίδια ήταν υψηλά και υπερβαίνουν τις κατευθυντήριες τιμές των ευρωπαϊκών αρχών για την ποιότητα των τροφίμων.

Αν για το σύνολο των μετρήσεων, οι αριθμοί που κατέγραψε το εργαστήριο συνδέονται πιθανώς με θερμικό σοκ (δεν τηρήθηκε η ψυκτική αλυσίδα), για τα κολοβακτηριοειδή πρόκειται για ανεπαρκείς διαδικασίες υγιεινής. Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους καταναλωτές, αλλά οι ειδικοί συνιστούν το πλύσιμο στο σπίτι.

Όσον αφορά τα φυτοφάρμακα, η συγκέντρωση που βρέθηκε σε σύγκριση με το επιτρεπόμενο νομικό όριο και η ταυτόχρονη παρουσία πολλαπλών μορίων, κανένα δείγμα δεν βρέθηκε να είναι εντελώς «ελεύθερο» από υπολείμματα.

Όλα κυμαίνονταν από ένα μόνο ίχνος spinosad, έως την παρουσία 8 διαφορετικών μορίων σε ένα μόνο προϊόν. Ένα προϊόν τιμωρήθηκε για τη συγκέντρωση ενός υπολείμματος φυτοφαρμάκου πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο που βρέθηκε σε άλλα προϊόντα.

Πρέπει να πλένουμε τις έτοιμες σαλάτες;

Ο κίνδυνος από τις συσκευασμένες έτοιμες για κατανάλωση σαλάτες είναι υπαρκτός και ερευνητές υποστηρίζουν πως αν και ο παραγωγός είναι  υπεύθυνος για την εμπορία προϊόντων μικροβιολογικής ποιότητας και ασφάλειας, τα οποία απαιτούν την εφαρμογή μέτρων ελέγχου σε όλη τη διάρκεια της μεταποίησης, οι καταναλωτές ίσως θα πρέπει να επιλέξουν να πλένουν τις έτοιμες για κατανάλωση σαλάτες για επιπλέον ασφάλεια. Παράλληλα και το Βρετανικό Συμβούλιο Πληροφόρησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων συνιστά να πλένονται πάντα τα φύλλα σαλάτας πριν από την κατανάλωσή τους, ακόμη και αν δηλώνουν ότι είναι προπλυμένες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Στην Ελλάδα το ECDC – Απειλούνται οι ασθενείς στα ελληνικά νοσοκομεία από την εξάπλωση πολυανθεκτικών βακτηρίων

Επίσκεψη εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κέντρο πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων στην Ελλάδα για την μικροβιακής αντοχής (AMR) κατόπιν αιτήματος των εθνικών αρχών.

Και άλλος σπάνιος τύπος σαλμονέλας σε Ιταλική ρόκα

Νέα ειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από ρόκα προέλευσης Ιταλίας.

Ετικέτες τροφίμων: Ευρωπαϊκή έκθεση διαπιστώνει απάτη και παραπλάνηση των καταναλωτών

Τα κενά στη νομοθεσία επιτρέπουν τη χρήση ισχυρισμών υγείας ακόμη και σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο