Για να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές
Το ψωμί αποτελεί βασικό στοιχείο στη διατροφή μας, αλλά όλα τα ψωμιά δεν είναι ίδια! Πολλά ψωμιά που διατίθενται στην αγορά έχουν επιβλαβή συστατικά που μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η αναγνώριση των συστατικών που πρέπει να αποφεύγετε όταν αγοράζετε ένα πακέτο ψωμί είναι σημαντική για να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές.
- Δείτε επίσης: Η απειλή των αγγουριών προκαλεί ντόμινο ανακλήσεων – Αποσύρθηκε και ελληνική σαλάτα
- Δείτε ακόμη: Σουπερμάρκετ με 255 εκατομμύρια πελάτες την εβδομάδα, ανακαλεί φρέσκες σαλάτες λόγω σαλμονέλας
Δείτε λοιπόν ποια είναι τα πέντε συστατικά που εμφανίζονται συνήθως στο συσκευασμένο ψωμί και πρέπει να αποφύγετε:
Φοινικέλαιο: Αυτό είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού. Λαμβάνεται από τον καρπό του ελαιοφοίνικα και προστίθεται συχνά για την ικανότητά του να βελτιώνει την υφή και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, το φοινικέλαιο έχει συσχετιστεί με αρκετά προβλήματα υγείας. Περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, η παραγωγή φοινικέλαιου έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών και της απώλειας οικοτόπων για τα απειλούμενα είδη.
- Δείτε ακόμη: Αφαιρέστε αυτό το συστατικό από την πίτσα που παραγγέλνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου
- Δείτε επίσης: Άμεση ανάκληση πιπίλας που πωλείται και στην Ελλάδα από την Shein – Κίνδυνος πνιγμού
Πηκτικά: Τα παχυντικά στο ψωμί βελτιώνουν την υφή του και διατηρούν την υγρασία. Μερικά κοινά παραδείγματα τέτοιων περιλαμβάνουν το κόμμι ξανθάνης και το κόμμι γκουάρ. Αυτά τα συστατικά μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα και αέρια. Η επιλογή ψωμιού χωρίς πηκτικά διασφαλίζει ότι καταναλώνετε προϊόντα με πιο απλά, πιο φυσικά συστατικά που είναι πιο εύκολο να επεξεργαστεί ο οργανισμός σας.
Συντηρητικά: Αυτά περιλαμβάνουν ουσίες όπως το προπιονικό ασβέστιο και το βρωμικό κάλιο. Τείνουν να προσθέτουν μεγάλη διάρκεια ζωής στο ψωμί και να εμποδίζουν την αλλοίωσή του. Αν και αυτές οι χημικές ουσίες παρέχουν στο ψωμί μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και παρατεταμένη φρεσκάδα, μπορεί να είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Για παράδειγμα, το προπιονικό ασβέστιο έχει συσχετιστεί με ημικρανίες και αλλαγές συμπεριφοράς στα παιδιά και το βρωμικό κάλιο έχει συνδεθεί με τον καρκίνο σε πειραματόζωα και έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες για τους πιθανούς κινδύνους του. Είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους επιλέγοντας ψωμιά χωρίς συντηρητικά ή ψήνοντας τα δικά σας στο σπίτι.
Τεχνητά χρώματα: Τα τεχνητά χρώματα σε πολλά ψημένα ψωμιά προσθέτουν ζωηρό χρώμα για να τα κάνουν πιο ελκυστικά. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις συνθετικές βαφές έχουν συνδεθεί με υπερκινητικότητα στα παιδιά, και αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Έρευνες αναφέρουν ότι αυτά τα τεχνητά χρώματα μπορεί να συνδέονται ακόμη και με καρκινογενέσεις.
Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη : Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS) είναι ένα γλυκαντικό που εκχυλίζεται από καλαμπόκι. Χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού. Είναι φθηνότερο στην παρασκευή του από τη ζάχαρη και παρέχει επιπλέον βελτιώσεις στη γεύση και την υφή, αλλά έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και τις μεταβολικές καταστάσεις που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση. Η συχνότερη κατανάλωση HFCS οδηγεί τελικά σε αυξημένα αποθέματα λίπους στο ήπαρ και συχνά σε κατάσταση αντίστασης στην ινσουλίνη στον οργανισμό. Για μια πιο υγιεινή επιλογή, επιλέξτε προϊόντα ψωμιού που δεν περιέχουν HFCS ή πρόσθετα σάκχαρα.
- Δείτε επίσης: Ωμά λαχανικά: Το άγνωστο παράσιτο που προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη
- Δείτε ακόμη: Μαμούνια στο αλεύρι – Πώς θα αποφύγω τη μόλυνση στο ντουλάπι μου;