Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο καφές μας κινδυνεύει – Μύκητας απειλεί την παραγωγή των ποικιλιών arabica και robusta

ΑρχικήΝέαΟ καφές μας κινδυνεύει - Μύκητας απειλεί την παραγωγή των ποικιλιών arabica και robusta
spot_img

Οι επαναλαμβανόμενες εστίες της νόσου F. xylarioides του καφέ απειλούν τις ποικιλίες arabica και robusta του αγαπημένου μας καθημερινού καφέ.

Εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια, ο καφές δεν ήταν ποτέ τόσο ακριβός: η τιμή της ποικιλίας αράμπικα έσπασε ρεκόρ σήμερα, κυρίως λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για τη συγκομιδή στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο, η οποία όμως πλήττεται από ιστορικών διαστάσεων ξηρασία και από πυρκαγιές, εδώ και πολλές εβδομάδες. Ωστόσο υπάρχει και άλλο ένα πρόβλημα στις καλλιέργειες καφέ.

Επιστήμονες, από το Imperial College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το CABI, «ανέβασαν τη θερμοκρασία» σχετικά με το πώς επανειλημμένα κρούσματα της ασθένειας του μαρασμού του καφέ απειλούν τις ποικιλίες arabica και robusta του αγαπημένου μας καθημερινού ροφήματος καφέ.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι παρουσιάζουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό PLoS Biology, λένε ότι το μυκητιασικό παθογόνο Fusarium xylarioides εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για την παραγωγή και τα εισοδήματα του καφέ σε όλη την υποσαχάρια Αφρική.

Η εργασία τους υποστηρίζει προηγούμενα ευρήματα, βασισμένα σε δείκτες DNA και πειράματα διασταύρωσης, τα οποία έδειχναν ότι το F. xylarioides είναι ένα σύμπλεγμα ειδών που περιέχει διακριτούς, ειδικούς για τον ξενιστή πληθυσμούς.

Ο καφές αποτελεί πρωταρχική πηγή εισοδήματος για περισσότερα από 12 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Αφρική και συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό των φορολογικών εσόδων σε πολλές από αυτές τις χώρες, με την Αιθιοπία, για παράδειγμα, να καταγράφει αξία εξαγωγών 762,8 εκατ. δολαρίων ετησίως. Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες επιδημίες της ασθένειας της μάρανσης του καφέ συνεχίζουν να αποδεκατίζουν την παραγωγή καφέ στην ανατολική και κεντρική Αφρική από τη δεκαετία του 1920, επηρεάζοντας τις αποδόσεις και τα εισοδήματα των αγροτών.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, οι επιστήμονες συνέκριναν τα γονιδιώματα 13 ιστορικών στελεχών του F. xylarioides που καλύπτουν έξι δεκαετίες από τη Συλλογή Καλλιέργειας του CABI, για να προσδιορίσουν την εξελικτική διαδικασία πίσω από αυτά τα επαναλαμβανόμενα ξεσπάσματα της ασθένειας της μάρανσης του καφέ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο F. xylarioides περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές γενεαλογικές γραμμές: μία ειδική για τον ξενιστή arabica, μία για τον robusta και δύο ιστορικές γενεαλογικές γραμμές που απομονώθηκαν από διάφορα είδη καφέ.

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν την παρουσία γενετικά διαφοροποιημένων γενεών με διαφορετική εξειδίκευση ξενιστή για τον καφέ arabica και robusta και δείχνουν ότι το μυκητιακό παθογόνο F. xylarioides κατέλαβε επανειλημμένα «οριζόντια μεταφερόμενα» τμήματα DNA από ένα σχετικό μυκητιακό taxa Fusarium που συνέβαλε σε διαδοχικές εστίες.

Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο