Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η αντιμετώπιση συγκεκριμένων στελεχών E.coli θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΥγείαΗ αντιμετώπιση συγκεκριμένων στελεχών E.coli θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Νέα μελέτη συνδέει συγκεκριμένα στελέχη E. coli με υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου.

Η στόχευση συγκεκριμένων στελεχών του βακτηρίου E.coli με εμβόλια ή άλλες θεραπείες θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αυτό συμβαίνει καθώς μια μελέτη υπέδειξε ότι τα υψηλότερα κρούσματα ορισμένων καρκίνων σε βιομηχανικές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να συνδέονται με δύο συγκεκριμένους τύπους E.coli, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα και στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα στελέχη αυτά παράγουν μια χημική ουσία που βλάπτει το DNA και ονομάζεται κολιμπακτίνη, η οποία έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του εντέρου. Η προσπάθεια εξάλειψής τους «θα μπορούσε να προσφέρει τεράστια οφέλη για τη δημόσια υγεία», δήλωσαν οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ανάγκης για αντιβιοτικά για τη θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλούν, καθώς και της πιθανής μείωσης του κινδύνου καρκίνου.

Το E.coli είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα βακτηρίων που είναι κανονικά αβλαβή και ζουν στο έντερο ανθρώπων και ζώων.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Microbe, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γονιδιωματική επιτήρηση για να εντοπίσουν διαφορετικά στελέχη σε διάφορες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Τα δύο στελέχη στα οποία επικεντρώθηκαν οι ακαδημαϊκοί είναι πιο κοινά στις βιομηχανικές χώρες και προκαλούν λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος και του ουροποιητικού συστήματος και όχι τροφικές δηλητηριάσεις.

Οι χώρες αυτές έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα καρκίνου του εντέρου, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ομάδα υποθέτει ότι η γεωγραφική διακύμανση της επίπτωσης του καρκίνου επηρεάζεται από τα διαφορετικά επίπεδα έκθεσης του πληθυσμού σε αυτά τα δύο στελέχη E. coli. Παρ’ όλα αυτά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένης της δειγματοληψίας όγκων ευρείας κλίμακας, για να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της κολιβακτίνης στον καρκίνο.

Η παραγωγή κολιμπακτίνης είναι ενεργειακά δαπανηρή για το E.coli και απαιτεί μια γενετική προσαρμογή που εξασφαλίζει ότι η διαδικασία δεν είναι πολύ δαπανηρή για τα βακτήρια. Αυτή η προσαρμογή είναι δύσκολο να αποκτηθεί με οριζόντια γονιδιακή μεταφορά, που είναι ο τρόπος με τον οποίο τα βακτήρια μοιράζονται χαρακτηριστικά. Εξαιτίας αυτού, μόνο δύο επιτυχημένα στελέχη E. coli, από τα εκατοντάδες στελέχη E. coli που κυκλοφορούν παγκοσμίως, κατάφεραν να καθιερώσουν μια σταθερή διατήρηση των γονιδίων που παράγουν κολιμπακτίνη κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων.

Ως εκ τούτου, οι παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στην εξάλειψη αυτών των δύο στελεχών, όπως ένα εμβόλιο, θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές. Ένας άλλος δρόμος θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη θεραπευτικών προβιοτικών προϊόντων που συμβάλλουν στην εκτόπιση αυτών των δύο στελεχών E.coli από το ανθρώπινο έντερο, με στόχο την απομάκρυνσή τους από τον πληθυσμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο