Ανιχνεύτηκε ακρυλαμίδιο, συστατικά ορυκτελαίων και γλυφοσάτη
Πρέπει να υπάρχουν κορν φλέικς στο τραπέζι για πρωινό; To περιοδικό Oeko Test που δημοσιεύει αναφορές για προϊόντα που έχουν ελεγχθεί για επικίνδυνες ουσίες και συστατικά, εξέτασε 47 είδη νιφάδων πρωινού – 23 από τα οποία πήραν πολύ καλή βαθμολογία. Όλα τα υπόλοιπα έλαβαν αρνητικούς πόντους, λόγω επικίνδυνων συστατικών όπως το ακρυλαμίδιο, τα συστατικά ορυκτελαίων και τη γλυφοσάτη.
- Δείτε ακόμη: Η λίστα με τα γαλακτοκομικά που περιέχουν το αμφιλεγόμενο νέο πρόσθετο
- Δείτε επίσης: Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Ποια άλλα μη παστεριωμένα τρόφιμα μπορούν να μεταφέρουν τον ιό
- Δείτε ακόμη: Νέα μελέτη συνδέει δημοφιλές φάρμακο για τον θυρεοειδή με την οστεοπόρωση
Το ακρυλαμίδιο βασικό πρόβλημα
Για να παρασκευαστούν νιφάδες πρωινού, οι αποφλοιωμένοι και μη βλαστημένοι κόκκοι συνήθως τυλίγονται και στη συνέχεια ψήνονται. Αυτό μπορεί να παράγει την επιβλαβή ουσία ακρυλαμίδιο , η οποία σχηματίζεται από τη φυτική πρωτεΐνη ασπαραγίνη και φυσικά σάκχαρα σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών. Ο σχηματισμός ακρυλαμιδίου αυξάνεται δραματικά από τους περίπου 175 βαθμούς και πάνω. Σύμφωνα με τους παρασκευαστές, οι θερμοκρασίες ψησίματος πολλών νιφάδων στη δοκιμή είναι μεταξύ 270 και 290 βαθμών.
- Δείτε ακόμη: Ανάκληση ψάθινων καλαθιών αποθήκευσης που πωλούνται στα ZARA HOME
- Δείτε ακόμη: Φτιάξτε τη δική σας σοκολάτα: Συμβουλές από την επιλογή των συστατικών μέχρι το τέλειο ψήσιμο
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ταξινομεί το ακρυλαμίδιο ως πιθανό καρκινογόνο . Δεδομένου ότι τα τρόφιμα θεωρούνται η κύρια πηγή πρόσληψης του ρύπου, η Επιτροπή της ΕΕ έχει αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Αυτά προορίζονται κυρίως να χρησιμεύσουν ως οδηγός για τους κατασκευαστές.
- Δείτε ακόμη: Το δημοφιλές φαγητό που για να το φας πρέπει να υπογράψεις νομική απαλλαγή ευθυνών του εστιάτορα!
Η δοκιμή έχει διαφορετικές κατευθυντήριες γραμμές και κανόνες ανάλογα με το ποιος κόκκος βρίσκεται σε κάθε πακέτο με νιφάδες, ή αν το βασικό προϊόν είναι κάποιο δημητριακό ολικής αλέσεως.
Η οδηγία για τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι λιγότερο αυστηρή. Επιτρέπει διπλάσια περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο επειδή ο φλοιός που επεξεργάζεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχει ασπαραγίνη και επομένως μπορεί να παραχθεί περισσότερο ακρυλαμίδιο.
Τα αποτελέσματα έδειξα ότι οκτώ προϊόντα υπερβαίνουν τις αντίστοιχες κατευθυντήριες τιμές κατά περισσότερο από το ήμισυ, ανάμεσά τους και οι νιφάδες με βάση τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
- Δείτε ακόμη: Σουπερμάρκετ με 255 εκατομμύρια πελάτες την εβδομάδα, ανακαλεί φρέσκες σαλάτες λόγω σαλμονέλας
Ανεπιθύμητα συστατικά σε κορν φλέικς
Εκτός από το ακρυλαμίδιο, ανιχνεύτετηκαν και άλλα ανεπιθύμητα συστατικά:
1. Συστατικά ορυκτελαίων
Το εργαστήριο στο οποίο ανατέθηκε η έρευνα, εντόπισε τους ιδιαίτερα Ευδρογονάνθρακες αρωματικών ορυκτελαίων MOAH, στους οποίους υπάρχουν και καρκινογόνες ενώσεις.
Η μόλυνση με συστατικά ορυκτελαίων μπορεί να προκύψει κατά τη διαδικασία παραγωγής κάθε φορά που τα τρόφιμα έρχονται σε επαφή με λιπαντικό λάδι.
- Δείτε ακόμη: Τίγκα σε καρκινογόνες ουσίες το 60% των αποξηραμένων φρούτων – Τι έδειξε έρευνα κρατικού φορέα
2. Υπολείμματα γλυφοσάτης
Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινομεί το ζιζανιοκτόνο ως «πιθανώς καρκινογόνο» για τον άνθρωπο.
3. Δελταμεθρίνη
Αυτό είναι ένα άλλο φυτοφάρμακο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Χρησιμοποιείται ως νευροτοξίνη κατά των εντόμων, αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο σημαντικούς επικονιαστές όπως οι μέλισσες. Το δίκτυο δράσης για τα φυτοφάρμακα της Γερμανίας ταξινομεί τη δελταμεθρίνη ως «άκρως επικίνδυνη».
- Δείτε ακόμη: Προσοχή! Τι μπορεί να πάθει ένα παιδί αν καταπιεί μπαταρία «κουμπί»
- Δείτε ακόμη: Η απάντηση της Lidl Italia για την φουσκωμένη συσκευασία ελληνικού τυριού
Πάρα πολύ αλάτι και πρόσθετες βιταμίνες
Τα ανεπιθύμητα συστατικά που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα είναι εκείνα που οι καταναλωτές δεν μπορούν να αναγνωρίσουν οι ίδιοι. Το περιοδικό ωστόσο, καταδικάζει και την ύπαρξη υπερβολικού αλατιού αλλά τις πρόσθετες βιταμίνες, στα κορνφλέικς.
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Στη Φινλανδία, τα δημητριακά πρωινού που περιέχουν περισσότερο από 1,6 τοις εκατό αλάτι πρέπει να φέρουν προειδοποιητική ετικέτα.
Οι πρόσθετες βιταμίνες επικρίνονται επειδή είναι προτιμότερο να απορροφηθούν φυσικά από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ισχύουν τα εξής: Ακόμη και οι νιφάδες χωρίς ζάχαρη περιέχουν φυσικά ζάχαρη, η οποία βρίσκεται στα δημητριακά. Ωστόσο, η ποσότητα είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις άλλες εκδόσεις οι οποίες περιέχουν από 3 γραμμάρια ζάχαρης, έως 12 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια δημητριακών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης. Η ημερήσια ποσότητα για τους ενήλικες δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50, κατά προτίμηση τα 25 γραμμάρια.
Και ποιος ο λόγος που το δημοσιεύεται από τη στιγμή που δεν μας λέτε ποια είναι τα σκάρτα για να τα αποφεύγουμε??
Τα αποφεύγουμε όλα απλά. Να γίνει συγχρόνως και μποϋκοτάζ που παίζουν με την υγεία των παιδιών κυρίως.
Να γραψετε εταιριες ποιες ειναι για να τα απο φευγουμε!!!!! ΕΥΧΑΡ ΠΟΛΥ!
Μπορείτε επιτέλους να μας πείτε τι ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τρώμε;;;;;;;; Ούτε τις βασικές διαδικασίες σωστής επεξεργασίας της τροφής δεν μπορεί να ακολουθήσει η ανθρωπότητα; Έχετε τρομοκρατήσει τους πάντες…
ΑΦΟΥ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ, ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ. ΔΩΣΤΕ ΤΑ. ΞΕΚΑΘΑΡΑ. ΩΣΤΕ ΝΑ Τ’ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ!!!?