Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τίγκα σε καρκινογόνες ουσίες το 60% των αποξηραμένων φρούτων – Τι έδειξε έρευνα κρατικού φορέα

ΑρχικήΝέαΤίγκα σε καρκινογόνες ουσίες το 60% των αποξηραμένων φρούτων - Τι έδειξε έρευνα κρατικού φορέα
spot_img

Βερίκοκα, χουρμάδες, δαμάσκηνα και κεράσια περιέχουν το επικίνδυνο ακρυλαμίδιο

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων (BVL) στη Γερμανία εξέτασε αποξηραμένα βερίκοκα, χουρμάδες, δαμάσκηνα και κεράσια και βρήκε ακρυλαμίδιο στο 60 τοις εκατό των δειγμάτων αποξηραμένων φρούτων.

Δεδομένου ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων (BVL) θεώρησε ότι τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το πιθανό ακρυλαμίδιο στα αποξηραμένα φρούτα ήταν περιορισμένα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία επέκτεινε την έρευνα για να διαπιστώσει ότι 152 από τα 252 δείγματα που εξετάστηκαν ήταν μολυσμένα!

Δείτε επίσης: Brain fog: Τι είναι η λεγόμενη ομίχλη εγκεφάλου και με ποιες τροφές θα την καταπολεμήσετε

Δείτε ακόμη: Το μαγικό κέικ κούπας των 90 δευτερολέπτων! (βίντεο)

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

  • Από τα 99 δείγματα βερίκοκου που εξετάστηκαν, το ακρυλαμίδιο ήταν ανιχνεύσιμο σε «μετρήσιμα επίπεδα» σε 43 δείγματα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ μόνο οκτώ από τα 62 δείγματα θειούχων βερίκοκων ήταν μολυσμένα, ανιχνεύθηκε ακρυλαμίδιο σε 35 από τα 36 δείγματα μη θειούχων βερίκοκων. Το BVL γράφει: «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αντιοξειδωτική δράση της θείωσης φαίνεται να αναστέλλει τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου».
  • Το ακρυλαμίδιο βρέθηκε σε 64 από τα 73 δείγματα των αποξηραμένων δαμάσκηνων.
  • Τα αποξηραμένα κεράσια έδειξαν μόλυνση σε τρία από τα 13 δείγματα.

Δείτε ακόμη: Δικαστική απόφαση ορόσημο: Το ρόφημα βρώμης δεν μπορεί πλέον να αποκαλείται «γάλα»

Δείτε ακόμη: Έτσι θα διατηρήσετε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο

Ο Friedel Cramer, Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων (BVL) δήλωσε για το θέμα: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν επίσης να περιέχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο. Τα δεδομένα που προέκυψαν από την παρακολούθηση αποτελούν μια καλή βάση για την ανάπτυξη κατευθυντήριων τιμών για το ακρυλαμίδιο στα αποξηραμένα φρούτα και επομένως περαιτέρω μείωση της συνολικής έκθεσης του πληθυσμού.»

Τι είναι ακρυλαμίδιο

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που μπορεί να σχηματιστεί σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, για παράδειγμα κατά το ψήσιμο ή το τηγάνισμα. Ως εκ τούτου, το ακρυλαμίδιο βρίσκεται συχνά σε τηγανητά προϊόντα πατάτας, όπως πατατάκια ή κροκέτες, αλλά και σε προϊόντα δημητριακών όπως τα μπισκότα. Όπως δείχνει η μελέτη BVL, τα αποξηραμένα φρούτα δεν αποτελούν εξαίρεση.

Το ακρυλαμίδιο έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο σε πειράματα σε ζώα. Σύμφωνα με το BVL, τα δεδομένα δεν επιτρέπουν προς το παρόν μια οριστική εκτίμηση του κινδύνου για τον άνθρωπο. Ωστόσο, η ποσότητα που καταναλώνεται μέσω των τροφίμων πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν χαμηλότερη. 

Και αποξηραμένα βερίκοκα με υψηλή ποσότητα θειωδών

Πριν από ένα μήνα οι Ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για επικίνδυνα αποξηραμένα βερίκοκα προέλευσης Τουρκίας. Είχε προηγηθεί ανάκληση των προϊόντων με εντολή του ΕΦΕΤ, καθώς μετά από αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι περιέχουν διοξείδιο του θείου σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Συγκεκριμένα, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο διοξειδίου του θείου στα αποξηραμένα βερίκοκα είναι 2000 mg/kg, στα συγκεκριμένα προϊόντα το πρόσθετο E 220 ανιχνεύτηκε σε ποσότητα 3602 mg/kg.

Πρόκειται για τα προϊόντα «Εκλεκτοί ξηροί καρποί BALLY NUTS ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΤΟΥΡΚΙΑΣ» σε πλαστική κλειστή συσκευασία 250γρ, με ημερομηνία συσκευασίας 28/08/2024 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 28/08/2025, που συσκευάζεται από την επιχείρηση, BALLY NUTS Κ.Μ. ΜΠΑΛΑΜΟΥΤΣΟΣ Ι.Κ.Ε., με έδρα Φαλήρου 32 ΤΚ 185 42 στον Πειραιά.

Τα βερίκοκα BALLY NUTS που περιέχουν υψηλή ποσότητα θειωδών.

Τα θειώδη είναι συντηρητικά (Ε 221-228) που χρησιμοποιούνται σε διάφορα τρόφιμα μεταξύ των οποίων και τα αποξηραμένα φρούτα λόγω της συντηρητικής τους δράσης, μέσω της πρόληψης της ανάπτυξης μυκήτων, βακτηρίων και ζυμομυκήτων και επειδή αποτρέπουν το μαύρισμα.  

Ωστόσο πολλοί παρασκευαστές χρησιμοποιούν υψηλές ποσότητες, που εάν εντοπιστούν οδηγούν σε ανακλήσεις. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η επίσημη Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Νορβηγίας έχει συστήσει στους γονείς να μην δίνουν στα παιδιά  κάτω των 3 ετών αποξηραμένα φρούτα επειδή “αυτά τα προϊόντα έχουν συχνά υψηλό επίπεδο θειωδών”. Τρώγοντας μόνο δύο αποξηραμένα βερίκοκα, ένα παιδί 30 κιλών μπορεί να υπερβεί την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) για τα θειώδη σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας, η οποία επίσης εφιστά στους καταναλωτές την προσοχή στην κατανάλωση αποξηραμένων βερίκοκων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο