Τα μολυσμένα αγγούρια «μαγάρισαν» το αγαπημένο ελληνικό ντιπ
Πιατέλα ορεκτικών με σαλατικά Μεσογείου της εταιρείας F&S Fresh Foods, ανακαλεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σε επτά πολιτείες λόγω πιθανής μόλυνσης από σαλμονέλα. Σύμφωνα με την ειδοποίηση ανάκλησης πρόκειται για το προϊόν ψυγείου “Mediterranean Inspired Party Tray” στο οποίο το τζατζίκι, “Grecian Delight Tzatziki” όπως αναφέρεται, είναι μολυσμένο με τα επικίνδυνα βακτήρια.
- Δείτε επίσης: ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Δύο πρόστιμα σε κατάστημα στην Καλλιθέα για χρέωση υψηλότερης τιμής και για παραπλάνηση
Τα προϊόντα που ανακλήθηκαν πωλήθηκαν μόνο στα σούπερ μάρκετ Ralph’s στην Καλιφόρνια και στα καταστήματα Smith’s στις πολιτείες Αριζόνα, Αϊντάχο, Μοντάνα, Νεβάδα, Γιούτα και Γουαϊόμινγκ. Δεν είχε αναφερθεί καμία ασθένεια που να σχετίζεται με την ανάκληση.
- Δείτε ακόμη: Μολυσμένα τρόφιμα ύποπτα για έξαρση γαστρεντερίτιδας από E. albertii σε μαθητές
- Δείτε ακόμη: Δικαστική απόφαση ορόσημο: Το ρόφημα βρώμης δεν μπορεί πλέον να αποκαλείται «γάλα»
Οι πιατέλες ορεκτικών συσκευάζονται σε πλαστική μεμβράνη και περιλαμβάνουν είδη όπως πίτα, βερίκοκα, ελιές, τυρί φέτα και ατομικά δοχεία με ντιπ τζατζίκι. Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα περιλαμβάνουν ημερομηνίες “πώλησης” από 27/11/24 έως 24/11/24 και έναν κωδικό που αρχίζει με “GH” και τελειώνει σε τριψήφιους αριθμούς από το 325 έως το 339.
Οι πελάτες που αγόρασαν και εξακολουθούν να διαθέτουν τις ανακληθείσες πιατέλες ορεκτικών πρέπει να απορρίψουν το προϊόν και να “καθαρίσουν και να απολυμάνουν τις επιφάνειες” που ήρθαν σε επαφή με το φαγητό.
- Δείτε ακόμη: Έτσι θα διατηρήσετε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο
- Δείτε επίσης: Brain fog: Τι είναι η λεγόμενη ομίχλη εγκεφάλου και με ποιες τροφές θα την καταπολεμήσετε
Για όλα φταίνε τα … αγγούρια
Η ανάκληση ξεκίνησε επειδή η δυνητικά μολυσμένη σάλτσα τζατζίκι περιέχει προηγουμένως τα ανακλειθέντα λόγω σαλμονέλας αγγούρια που προμήθευε η Sunfed Produce. Δεκάδες άνθρωποι έχουν αρρωστήσει σε εθνικό επίπεδο από σαλμονέλα που συνδέεται με τα αγγούρια της εν λόγω εταιρείας από τότε που ανακοινώθηκε η ανάκληση στα τέλη του περασμένου μήνα.
Η σαλμονέλα είναι η πιο κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης στη χώρα, ενώ οι ανησυχίες για μόλυνση από το παθογόνο είναι ένας σχετικά κοινός λόγος για τις ανακλήσεις τροφίμων.
- Δείτε ακόμη: Ανακαλούνται ένα εκατομμύριο ζεύγη γαντιών φούρνου – Δεκάδες χρήστες με εγκαύματα λόγω ανεπαρκούς θερμικής προστασίας
Γιατί η σαλμονέλα «χτυπάει» τα αγγούρια;
Σύμφωνα με επιστήμονες τροφίμων η θερμοκρασία συντήρησης έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της σαλμονέλας ενώ τα άνθη στις καλλιέργειες είναι μία σημαντική οδός μέσω της οποίας η σαλμονέλα εσωτερικεύεται σε υψηλό ποσοστό στα αγγούρια. Κατά τη διάρκεια της φυτικής παραγωγής, τα φυτά μπορεί να μολυνθούν με σαλμονέλα μέσω μη επεξεργασμένου βιολογικά τροποποιημένου εδάφους ζωικής προέλευσης ή νερού, ειδικά εάν χρησιμοποιείται γενική άρδευση με επιφανειακά νερά. Μελέτες περιβαλλοντικής επιτήρησης έχουν αποκαλύψει τα επιφανειακά ύδατα και τα ιζήματα ως τις πιο κοινές πηγές σαλμονέλα. Εκτός από τη διασπορά και τον αποικισμό μέσω του νερού, η σαλμονέλα έχει αποδειχθεί ότι επιβιώνει για μεγάλες χρονικές περιόδους στο περιβάλλον ακόμη και για περίοδο 40 ημερών.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.