Τι δείχνει νέα μελέτη για την επιρροή ορισμένων τροφίμων στη βιολογική μας ηλικία
Η πίτσα που από την κατάψυξη μπαίνει στο φούρνο και είναι έτοιμη για κατανάλωση σε λίγα λεπτά, όπως και οποιοδήποτε άλλο συσκευασμένο σνακ, δεν σχετίζεται μόνο με την κοιλίτσα που νιώθεις πλέον αδύναμος να ρίξεις… Σχετίζεται και με το πόσο γρήγορα γερνά το σώμα σου σε βιολογικό επίπεδο, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Ιταλία.
- Δείτε επίσης: Σαλμονέλα σε σουβλάκι με γύρο – To υλικό που οδήγησε σε ανάκληση
- Δείτε ακόμη: «Πες μου ποια σοκολάτα σου αρέσει να σου πω τι… ψηφίζεις!» – Κοινωνικό πείραμα
- Δείτε ακόμη: Πώς επηρεάζει την υγεία η αύξηση του ποτού κατά τη διάρκεια των εορτών
Οι ερευνητές του IRCCS Neuromed Mediterranean Neurological Institute εξέτασαν πάνω από 22.000 ενήλικες στην περιφέρεια Molise της Ιταλίας και είναι πλέον σίγουροι ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) παρουσιάζουν σημάδια επιταχυνόμενης βιολογικής γήρανσης σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε λιγότερα από αυτά τα βαριά παρασκευασμένα τρόφιμα.
- Δείτε επίσης: Εμφιαλωμένα νερά, τα άκρως επικίνδυνα: 14 λόγοι μαζικών ανακλήσεων
- Δείτε επίσης: Έχεις άγχος; Σώσε την καρδιά σου με ένα φλιτζάνι ζεστό κακάο!
Αλλά τι ακριβώς σημαίνει ως « υπερεπεξεργασμένο τρόφιμο »; Δεν μιλάμε για βασικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως κονσερβοποιημένα λαχανικά ή τυρί. Τα UPF είναι βιομηχανικά σκευάσματα που παρασκευάζονται κυρίως ή εξ ολοκλήρου από ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα ή συντίθενται σε εργαστήρια: συσκευασμένα σνακ, ανθρακούχα ποτά, ανασυσταμένα προϊόντα κρέατος και instant noodles. Αυτά τα τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί για να είναι υπέρ-γευστικά και συχνά περιέχουν πρόσθετα, τεχνητά χρώματα, γλυκαντικά και συντηρητικά που δεν θα βρείτε στην κουζίνα του σπιτιού σας.
Πώς τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τη βιολογική ηλικία
Η μελέτη με τον τίτλο Moli-sani Study, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition , αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες των οποίων η δίαιτα περιείχε το υψηλότερο ποσοστό UPFs (πάνω από το 14% της συνολικής τροφής που καταναλώθηκε κατά βάρος) παρουσίασαν βιολογική επιτάχυνση της γήρανσης περίπου τεσσάρων μηνών. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά λάβετε υπόψη το σωρευτικό αποτέλεσμα για χρόνια ή δεκαετίες από την κατανάλωση αυτών των τροφίμων.
- Δείτε ακόμη: Μολυσμένα τρόφιμα ύποπτα για έξαρση γαστρεντερίτιδας από E. albertii σε μαθητές
- Δείτε ακόμη: Δικαστική απόφαση ορόσημο: Το ρόφημα βρώμης δεν μπορεί πλέον να αποκαλείται «γάλα»
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εξελιγμένη προσέγγιση για τη μέτρηση της βιολογικής γήρανσης, η οποία διαφέρει από τη χρονολογική γήρανση (τον αριθμό των γενεθλίων που είχατε). Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και βαθιά νευρωνικά δίκτυα, ανέλυσαν 36 διαφορετικούς βιοδείκτες στο αίμα των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων δεικτών φλεγμονής, μεταβολισμού και λειτουργίας οργάνων. Αυτό τους έδωσε μια βαθμολογία « βιολογικής ηλικίας » που μπορούσε να συγκριθεί με την πραγματική χρονολογική ηλικία κάθε ατόμου.
Στον πληθυσμό της μελέτης, τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης UPF με 17,6%, ακολουθούμενα από τα κέικ και τα αρτοσκευάσματα με 14,2% και τα ποτά φρούτων με 10,9%. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα UPF έτειναν να είναι νεότεροι, πιο μορφωμένοι και πιο πιθανό να ζουν σε αστικές περιοχές.
- Δείτε ακόμη: Έτσι θα διατηρήσετε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο
- Δείτε επίσης: Brain fog: Τι είναι η λεγόμενη ομίχλη εγκεφάλου και με ποιες τροφές θα την καταπολεμήσετε
Επικίνδυνες συνέπειες
Αυτό που κάνει αυτή τη μελέτη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι ότι η σχέση μεταξύ των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της επιταχυνόμενης γήρανσης παρέμεινε ακόμη και μετά τη συνολική εκτίμηση της ποιότητας διατροφής των συμμετεχόντων. Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο ότι αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη , αλάτι και ανθυγιεινά λίπη – φαίνεται ότι υπάρχει κάτι στην ίδια την επεξεργασία που επηρεάζει το πώς γερνά το σώμα μας.
Η ερευνητική ομάδα προτείνει αρκετούς πιθανούς μηχανισμούς για αυτό το αποτέλεσμα. Τα UPF περιέχουν συχνά ενώσεις που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία σε υψηλή θερμοκρασία, όπως το ακρυλαμίδιο, το οποίο μπορεί να αυξήσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στο σώμα. Η συσκευασία αυτών των τροφίμων μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, καθώς οι χημικές ουσίες από τις πλαστικές συσκευασίες μπορεί να εκπλυθούν στα τρόφιμα και ενδεχομένως να διαταράξουν τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες.
- Δείτε ακόμη: Ανακαλούνται ένα εκατομμύριο ζεύγη γαντιών φούρνου – Δεκάδες χρήστες με εγκαύματα λόγω ανεπαρκούς θερμικής προστασίας
- Δείτε επίσης: Πρέπει να γυρίζουμε την μπριζόλα περισσότερο από μία φορά όταν μαγειρεύουμε;
Επιπλέον, η ίδια η δομή των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων – αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «μήτρα τροφίμων» – έχει αλλάξει τόσο σημαντικά που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά. Σκεφτείτε το ως τη διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης ενός μήλου και της κατανάλωσης επεξεργασμένων σνακ με γεύση μήλου που παρασκευάζονται με συμπυκνωμένα παράγωγα μήλου.
- Δείτε ακόμη: Το μαγικό κέικ κούπας των 90 δευτερολέπτων! (βίντεο)
«Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να είναι
επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία δεν είναι ακόμη απολύτως σαφείς», λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης Marialaura Bonaccio, επιδημιολόγος διατροφής στην Ερευνητική Μονάδα Επιδημιολογίας και Πρόληψης στο IRCCS Neuromed. «Εκτός του ότι είναι διατροφικά ανεπαρκή, πλούσια σε σάκχαρα, αλάτι και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά, αυτά τα τρόφιμα υφίστανται έντονη βιομηχανική επεξεργασία που ουσιαστικά μεταβάλλει τη τροφική τους μήτρα, με συνέπεια την απώλεια θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για μια σειρά από φυσιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού της γλυκόζης, και της σύνθεσης και της λειτουργικότητας της μικροχλωρίδας του εντέρου. Επίσης, αυτά τα προϊόντα συχνά τυλίγονται σε πλαστικές συσκευασίες, με αποτέλεσμα να γίνονται φορείς τοξικών ουσιών για τον οργανισμό».
Κάλεσμα για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση
Τα ευρήματα προσθέτουν σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που συνδέουν την κατανάλωση UPF με διάφορες ανησυχίες για την υγεία, από τη γνωστική έκπτωση έως τον αυξημένο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών. Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη επειδή υποδηλώνει ότι αυτές οι τροφές μπορεί να αλλάζουν θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο γερνά το σώμα μας σε βιολογικό επίπεδο.
Η έρευνα δεν προτείνει ότι πρέπει να αφαιρέσετε εντελώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας – κάτι που θα ήταν ανέφικτο για τους περισσότερους ανθρώπους στον σημερινό κόσμο. Ωστόσο, παρέχει έναν ακόμη επιτακτικό λόγο για να περιορίσετε την κατανάλωσή τους και να επιλέξετε λιγότερο επεξεργασμένες εναλλακτικές, όταν είναι δυνατόν.