Υπεύθυνη απάντηση μετά από δοκιμή!
Το ζητούμενο σε μία μπριζόλα είναι να μαγειρευτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι νόστιμη και ζουμερή.
Κάποιοι πιστεύουν ότι για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να αγγίξουμε τη μπριζόλα μόνο τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος: μία για να τη βάλουμε στο σκεύος, μία για να την γυρίσουμε μετά από λίγα λεπτά και μία για να τη βγάλουμε από το σκεύος! Κάποιοι άλλοι θεωρούν πιο αποτελεσματικό να αναποδογυρίζουμε τη μπριζόλα σας κάθε τόσο…
- Δείτε επίσης: ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Δύο πρόστιμα σε κατάστημα στην Καλλιθέα για χρέωση υψηλότερης τιμής και για παραπλάνηση
Το διακύβευμα είναι μεγάλο και γι αυτό οι σεφ του taste.com.au δοκίμασαν και τις δύο μεθόδους για να δώσουν μία υπεύθυνη απάντηση. Και ιδού τα αποτελέσματα:
Γυρίζοντας την μπριζόλα μόνο μια φορά
Η θεωρία εδώ είναι ότι εάν γυρίσετε τη μπριζόλα σας μόνο μία φορά (με άλλα λόγια, την αφήσετε στην ησυχία της!), θα δώσετε στο κρέας σας την ευκαιρία να αποκτήσει μια πιο ομοιόμορφα ψημένη κρούστα και να μην γίνει σκληρό και λαστιχωτό! Τι έκαναν λοιπόν:
- Άλειψαν μια μπριζόλα σε θερμοκρασία δωματίου με ελαιόλαδο και την αλατοπιπέρωσαν.
- Ζέσταναν ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να ζεσταθεί και μετά πρόσθεσαν τη μπριζόλα. Την άφησα να σιγοψηθεί για 3 λεπτά (για να γίνει medium), και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας λαβίδες την γύρισαν για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά για άλλα 3 λεπτά.
- Έβγαλαν τη μπριζόλα από το σκεύος, την τοποθέτησαν σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος και την σκέπασαν ελαφρά με αλουμινόχαρτο να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
- Δείτε επίσης: 18 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε Ιταλική αποξηραμένη ντομάτα και 13 σε ροδάκινα!
Γυρίζοντας την μπριζόλα πολλές φορές
Αυτή η μέθοδος είναι η αγαπημένη όσων κάνουν μπάρμπεκιου που στέκονται, πίνουν στο ένα χέρι, κρατούν τη λαβίδα στο άλλο, και γυρνούν το κρέας συνεχώς ενώ έχουν ανοίξει συζήτηση για την αγαπημένη τους ομάδα. Μια μπριζόλα που μαγειρεύεται με αυτόν τον τρόπο πιστεύεται ότι έχει καλύτερη υφή και μαγειρεύεται ομοιόμορφα . Τι έκαναν λοιπόν;
- Άλειψαν μια μπριζόλα σε θερμοκρασία δωματίου με ελαιόλαδο και την αλατοπιπέρωσαν.
- Ζέσταναν ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να ζεσταθεί και μετά πρόσθεσαν τη μπριζόλα. Την έψησαν συνολικά 7 λεπτά (για medium), γυρίζοντάς την κάθε 30 δευτερόλεπτα.
- Έβγαλαν τη μπριζόλα από το σκεύος, την τοποθέτησαν σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος και την σκέπασαν ελαφρά με αλουμινόχαρτο να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
Ποια μπριζόλα μαγειρεύτηκε καλύτερα;
Και οι δύο μπριζόλες βγήκαν αρκετά καλές, χωρίς αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των δύο στυλ μαγειρέματος, αλλά η διευθύντρια ψηφιακού φαγητού του περιοδικού, Amira Georgy, προτιμά τη 1η μέθοδο .
«Όταν έχω καλεσμένους για δείπνο στο σπίτι μου, προτιμώ πάντα το μαγείρεμα με ελάχιστη προσπάθεια. Γι’ αυτό πάντα επιδιώκω τη 1η μέθοδο μαγειρέματος της μπριζόλας. Όσο ψήνονται οι μπριζόλες, μπορώ να κόψω τη σαλάτα μου ή να μαγειρέψω στον ατμό τα λαχανικά μου. Ωστόσο, τα δύο πράγματα που δεν θα αγνοήσω ποτέ είναι να αφήσω τις μπριζόλες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να ξεκουραστούν οι μπριζόλες για τουλάχιστον 5 λεπτά, καθώς αυτά τα δύο βήματα κάνουν τεράστια διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.»
- Δείτε επίσης: Καουτσούκ σε σοκολάτα της Mondelēz International – Εντοπίστηκε πρόβλημα στη μηχανή παραγωγής
Περισσότερες συμβουλές για να μαγειρέψετε τέλεια μπριζόλα
Τα καλύτερα κομμάτια βοείου κρέατος για ψήσιμο στη σχάρα αυτά που που έχουν λίγο λίπος σε όλο το κρέας, καθώς αυτό βοηθά να διατηρήσετε τη μπριζόλα ζουμερή. Ακολουθούν 5 ακόμη χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επιλογή σας.
- Φέρτε τη μπριζόλα σας σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30-40 λεπτά πριν την αλατοπιπερώσετε και μαγειρέψετε. Εάν η μπριζόλα σας μπει στον φούρνο κρύα, οι μυϊκές ίνες θα τεντωθούν και το κρέας δεν θα ψηθεί ομοιόμορφα.
- Στεγνώστε τη μπριζόλα σας πριν τη μαγειρέψετε, καθώς τυχόν υγρασία θα την κάνει να «αχνίσει» αντί να μαγειρευτεί.
- Βεβαιωθείτε ότι το τηγάνι/μπάρμπεκιου σας είναι ζεστό (αλλά δεν καπνίζει) πριν προσθέσετε τη μπριζόλα σας. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι η μπριζόλα σας θα έχει ένα καλό ψήσιμο, παγιδεύοντας τους χυμούς μέσα, και επομένως δεν θα γίνει σκληρή.
- Απλώστε οποιοδήποτε λίπος κατά μήκος της πλευράς συγκεκριμένων κομματιών μπριζόλας.
- Ξεκουράστε τη μπριζόλα σας για να δώσετε στις μυϊκές ίνες αρκετό χρόνο να χαλαρώσουν και να βοηθήσετε τους χυμούς να αναδιανεμηθούν σε όλο το κρέας, αφήνοντάς το ζουμερό και τρυφερό .
Δείτε ακόμη: Μήπως σε γερνάει η κατεψυγμένη πίτσα που ψήνεις τα βράδια για ευκολία;