Σε ποιες ασθένειες ο καφές είναι απαγορευτικός.
Το καθημερινό φλιτζάνι καφέ, έχει αποδειχθεί από την επιστήμη ότι μπορεί να είναι ευεργετικό για πολλούς λόγους. Η καφεΐνη είναι ένα ήπιο διεγερτικό που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό και για αυτό καταναλώνεται από εκατομμύρια ανθρώπους, δίνοντας ενέργεια και ώθηση. Και ανάλογα με τον κάθε οργανισμό τα αποτελέσματά του μπορεί να διαρκέσουν έως και 12 ώρες. Επιπλέον σύμφωνα με έρευνες μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε μυϊκή μάζα, να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, να βελτιώσει τη υγεία του εγκεφάλου, να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, να προσφέρει ανακούφιση για τον πονοκέφαλο και να προστατεύσει το ήπαρ.
- Δείτε επίσης: ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Δύο πρόστιμα σε κατάστημα στην Καλλιθέα για χρέωση υψηλότερης τιμής και για παραπλάνηση
- Δείτε επίσης: Πρέπει να καταπίνουμε το φιστίκι που πικρίζει;
Όμως, σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη ότι ο καφές έχει θετική επίδραση στις ασθένειες, ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν είναι ότι καλύτερο. Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, Susan Hassig, η καφεΐνη είναι περισσότερο εμπόδιο για σοβαρά κρυολογήματα όπως η γρίπη. «Εάν έχετε ιογενή λοίμωξη, θα πρέπει να ξεκουραστείτε – η καφεΐνη το αποτρέπει», είπε η καθηγήτρια στο HuffPost .
Επιπλέον σύμφωνα με το news De ο καφές είναι επιβλαβής σε περιπτώσεις καρδιακής αρρυθμίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, σε γαστερντερικές παθήσεις και σε καταστάσεις διαταραχών ύπνου και άγχους. Ωστόσο, όσον αφορά στις καρδιακές αρρυθμίες μελέτη του «Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας» , μεταξύ άλλων, η μέτρια κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα λέγεται ότι έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με καρδιακές αρρυθμίες.
Συχνά συνιστάται επίσης να μην πίνετε καφέ εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά δεν πρέπει να σταματήσετε εντελώς την καφεΐνη. Αν και η αυξημένη κατανάλωση καφέ έχει αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση και μπορεί να είναι επιβλαβής σε ασθενείς με υπέρταση, μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν επηρεάζει τη μακροχρόνια αρτηριακή πίεση.
Σε γαστρεντερικές παθήσεις, η καφεΐνη διεγείρει την παραγωγή οξέος του στομάχου, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του στομαχικού έλκους και της παλινδρόμησης. Τέλος η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ έχει διεγερτική δράση και μερικές φορές μπορεί να επιδεινώσει συμπτώματα όπως αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές ύπνου. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι είναι καλύτερο να αποφεύγετε την καφεΐνη το βράδυ.
- Δείτε επίσης: Τα δικαιώματά σας σε ένα σούπερ μάρκετ