Και άλλη μία χώρα προειδοποιεί τους καταναλωτές για σοβαρό κίνδυνο λιστερίωσης από καπνιστό σολομό σε φέτες.
Μετά τη Βρετανία και η Γερμανία προειδοποιεί τους καταναλωτές για την κατανάλωση καπνιστού σολομού. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων (BVL) και της κρατικής ομάδας εργασίας για την προστασία των καταναλωτών (LAV) παρουσίασαν επιλεγμένα ερευνητικά αποτελέσματα για την ασφάλεια των τροφίμων στη Γερμανία στην ετήσια συνέντευξη Τύπου τους στο Βερολίνο μεταξύ των οποίων και το θέμα της λιστέριας σε σολομό ψυχρού καπνίσματος σε φέτες.
- Δείτε επίσης: Lidl -«Μην το φάτε» – Ειδοποίηση σε 7 χώρες (και στην Ελλάδα) για το δημοφιλές γλυκό της αλυσίδας Lidl
- Δείτε επίσης: ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Δύο πρόστιμα σε κατάστημα στην Καλλιθέα για χρέωση υψηλότερης τιμής και για παραπλάνηση
Να σημειωθεί πως πριν από λίγες ημέρες, μεταδόθηκε από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Βρετανίας η αυστηρή προειδοποίηση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας (FSA) για κίνδυνο λιστερίωσης ενόψει των γιορταστικών συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων.
- Δείτε επίσης Σημαντικό: Το “αθώο” ρόφημα που είναι χειρότερο από κάθε άλλη μορφή ζάχαρης – Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία σύμφωνα με νέα μελέτη
- Δείτε επίσης: Μαθητής καταπίνει κομμάτια γυαλιού από ψωμί που αγόρασε στο κυλικείο του σχολείου
Η λιστερίωση είναι από τις τροφιμογενείς λοιμώξεις με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λοίμωξη από λιστέρια μπορεί να είναι σοβαρή, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στις έγκυες γυναίκες, μπορεί να βλάψει το αγέννητο παιδί, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού ή της θνησιγένειας.
- Δείτε επίσης: Τι είναι η ορθοϋπνία και γιατί μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην υγεία μας;
- Δείτε ακόμη: Μούχλα σε δημοφιλές επιδόρπιο γιαουρτιού – Άμεση ανάκληση
Συνολικά 354 δείγματα κρύου καπνιστού, κομμένου σε φέτες σολομού δοκιμάστηκαν από τις γερμανικές αρχές ασφάλειας τροφίμων για αυτό το παθογόνο ως μέρος της παρακολούθησης ζωονόσων του 2023. Για τα προσυσκευασμένα προϊόντα, τα δείγματα εξετάστηκαν στο τέλος της ημερομηνίας χρήσης. Το αποτέλεσμα: Listeria monocytogenes ανιχνεύθηκε στο 8,2% των δειγμάτων, δηλαδή σε 29 προϊόντα. Ένα δείγμα (0,3 τοις εκατό) είχε 170 μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά γραμμάριο (CFU/g), περιεκτικότητα σε μικρόβια πάνω από το όριο των 100 CFU/g για έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Ωστόσο σε σύγκριση με την παρακολούθηση από το 2011, καταδείχθηκε σημαντική βελτίωση στον αριθμό των μικροβίων.
- Δείτε ακόμη: Σούπερ μάρκετ – κολοσσός ανακαλεί δημοφιλή σαλάτα – Έληγε στις 11 Δεκεμβρίου και είχαν κολλήσει ετικέτα με ημερομηνία λήξης στις 29!
- Δείτε ακόμη: Το δώρο του Αη Βασίλη: Πρέπει να λέμε στα παιδιά ψέματα;
- Δείτε επίσης: 5,5 χρόνια φυλάκισης για τον οικοδεσπότη του MasterChef Turkey – Έπεσε τοίχος στο εστιατόριό του και σκότωσε θαμώνα
Σύμφωνα με το BVL δεδομένου ότι η λιστέρια εντοπίστηκε σε περισσότερο από το οκτώ τοις εκατό των δειγμάτων, η κατανάλωση καπνιστού σολομού δεν συνιστάται για ομάδες κινδύνου. Οι καταναλωτές θα πρέπει να αποθηκεύουν μόνο καπνιστό σολομό για μικρό χρονικό διάστημα, αν είναι δυνατόν, καθώς η λιστέρια μπορεί να πολλαπλασιαστεί ακόμα και σε θερμοκρασίες ψυγείου. Και σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να καταναλωθεί το προϊόν μετά τη λήξη της προθεσμίας χρήσης.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τα καπνιστά ψάρια σε κονσέρβα και όσα έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία κατά την παραγωγή. Αυτά τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση επειδή η υψηλή θερμοκρασία είναι αρκετή για να σκοτώσει τα βακτήρια της λιστέρια.
- Δείτε επίσης: Σαλμονέλα σε σουβλάκι με γύρο – To υλικό που οδήγησε σε ανάκληση
- Δείτε επίσης: Αγορές από σουπερμάρκετ: Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε τα δικαιώματά σας;
Υπάρχει μια σειρά συμπτωμάτων για τη λιστερίωση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από ημέρες έως αρκετές εβδομάδες. Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία, έμετο και διάρροια. Εάν αναπτυχθεί η πιο σοβαρή μορφή λιστερίωσης, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς. Για τους πολύ νέους, τους ηλικιωμένους και τη λιστερίωση που έχει προσβάλει το ανοσοποιητικό μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με L. monocytogenes μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν συμπτώματα σε λίγες ώρες ή έως και δύο έως τρεις ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Οι πιο σοβαρές μορφές λιστερίωσης μπορεί να χρειαστούν από τρεις ημέρες έως τρεις μήνες για να αναπτυχθούν.