Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα αυστηρή προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης με πυρετό, εμετό, διάρροια μέχρι και θάνατο

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΝέα αυστηρή προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης με πυρετό, εμετό, διάρροια μέχρι και θάνατο
spot_img

Και άλλη μία χώρα προειδοποιεί τους καταναλωτές για σοβαρό κίνδυνο λιστερίωσης από καπνιστό σολομό σε φέτες.

Μετά τη Βρετανία και η Γερμανία προειδοποιεί τους καταναλωτές για την κατανάλωση καπνιστού σολομού.  Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων (BVL) και της κρατικής ομάδας εργασίας για την προστασία των καταναλωτών (LAV) παρουσίασαν επιλεγμένα ερευνητικά αποτελέσματα για την ασφάλεια των τροφίμων στη Γερμανία στην ετήσια συνέντευξη Τύπου τους στο Βερολίνο μεταξύ των οποίων και το θέμα της λιστέριας σε σολομό ψυχρού καπνίσματος σε φέτες.

Να σημειωθεί πως πριν από λίγες ημέρες, μεταδόθηκε από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Βρετανίας  η αυστηρή προειδοποίηση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας (FSA) για κίνδυνο λιστερίωσης ενόψει των γιορταστικών συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων.

Η λιστερίωση είναι από τις τροφιμογενείς λοιμώξεις με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λοίμωξη από λιστέρια μπορεί να είναι σοβαρή, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στις έγκυες γυναίκες, μπορεί να βλάψει το αγέννητο παιδί, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού ή της θνησιγένειας.

Συνολικά 354 δείγματα κρύου καπνιστού, κομμένου σε φέτες σολομού δοκιμάστηκαν από τις γερμανικές αρχές ασφάλειας τροφίμων για αυτό το παθογόνο ως μέρος της παρακολούθησης ζωονόσων του 2023. Για τα προσυσκευασμένα προϊόντα, τα δείγματα εξετάστηκαν στο τέλος της ημερομηνίας χρήσης. Το αποτέλεσμα: Listeria monocytogenes ανιχνεύθηκε στο 8,2% των δειγμάτων, δηλαδή σε 29 προϊόντα. Ένα δείγμα (0,3 τοις εκατό) είχε 170 μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά γραμμάριο (CFU/g), περιεκτικότητα σε μικρόβια πάνω από το όριο των 100 CFU/g για έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Ωστόσο σε σύγκριση με την παρακολούθηση από το 2011, καταδείχθηκε σημαντική βελτίωση στον αριθμό των μικροβίων.

Σύμφωνα με το BVL δεδομένου ότι η λιστέρια εντοπίστηκε σε περισσότερο από το οκτώ τοις εκατό των δειγμάτων, η κατανάλωση καπνιστού σολομού δεν συνιστάται για ομάδες κινδύνου. Οι καταναλωτές θα πρέπει να αποθηκεύουν μόνο καπνιστό σολομό για μικρό χρονικό διάστημα, αν είναι δυνατόν, καθώς η λιστέρια μπορεί να πολλαπλασιαστεί ακόμα και σε θερμοκρασίες ψυγείου. Και σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να καταναλωθεί το προϊόν μετά τη λήξη της προθεσμίας χρήσης.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τα καπνιστά ψάρια σε κονσέρβα και όσα έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία κατά την παραγωγή. Αυτά τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση επειδή η υψηλή θερμοκρασία είναι αρκετή για να σκοτώσει τα βακτήρια της λιστέρια.

Υπάρχει μια σειρά συμπτωμάτων για τη λιστερίωση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από ημέρες έως αρκετές εβδομάδες. Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία, έμετο και διάρροια. Εάν αναπτυχθεί η πιο σοβαρή μορφή λιστερίωσης, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς. Για τους πολύ νέους, τους ηλικιωμένους και τη λιστερίωση που έχει προσβάλει το ανοσοποιητικό μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με L. monocytogenes μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν συμπτώματα σε λίγες ώρες ή έως και δύο έως τρεις ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Οι πιο σοβαρές μορφές λιστερίωσης μπορεί να χρειαστούν από τρεις ημέρες έως τρεις μήνες για να αναπτυχθούν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο