Θα μας πει κάποιος υπεύθυνα τι ισχύει;
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, αλλά όχι σοκολάτας γάλακτος, μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «The BMJ».
Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες αυτής της σοκολάτας την εβδομάδα παρουσίασαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μείωση του κινδύνου κατά 3% για κάθε μερίδα μαύρης σοκολάτας που καταναλώνεται την εβδομάδα.
Ωστόσο, οι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη μελέτη, δεν μπορεί να προσδιορίσει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Επιπλέον, τονίζουν ότι η χαμηλή εμφάνιση διαβήτη σε άτομα που καταναλώνουν μαύρη σοκολάτα μπορεί να οδηγήσει σε στατιστικές αβεβαιότητες.
- Δείτε επίσης: LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά
- Δείτε ακόμη: Αναψυκτικά: Ποια είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ light και Zero
Συγκεκριμένα, ο George Davey Smith, καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος δεν συμμετέχει στην έρευνα, λέει ότι οι παρατηρήσεις πιθανότατα αντανακλούν υπολειπόμενη σύγχυση και προκατάληψη επιλογής, αναφερόμενος σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που «συνεπώς δεν βρήκαν κανένα πραγματικό αποτέλεσμα. ”
Τονίζει ότι μια 3,5ετής Μελέτη Αποτελεσμάτων Συμπληρώματος Κακάο και Πολυβιταμινών ( COSMOS ) με 18.381 ενήλικες «απέτυχε να αποδείξει κάποια προστασία από τα συμπληρώματα εκχυλίσματος κακάο στον διαβήτη τύπου 2».
Η παρακολούθηση της έρευνας COSMOS πρότεινε ότι η λήψη συμπληρωμάτων κακάο μπορεί να ωφελήσει μόνο τη γνωστική υγεία σε ηλικιωμένους με χαμηλή ποιότητα διατροφής , ενώ τα συμπληρώματα πολυβιταμινών συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης και στην επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης.
- Δείτε επίσης: Η Ελλάδα στις πιο συχνά αναφερόμενες χώρες στην ΕΕ ως πιθανή προέλευση μόλυνσης από τροφιμογενή παθογόνα – Έκθεση
- Δείτε ακόμη: Και νέα ανάκληση γνωστών αντικαταθλιπτικών χαπιών με δυνητικό καρκινογόνο
Μαύρη εναντίον σοκολάτας γάλακτος
Ο συν-συγγραφέας Qi Sun, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Επιδημιολογίας, λέει ότι η ερευνητική ομάδα εξεπλάγη από την «σαφή διάκριση μεταξύ της επίδρασης της μαύρης σοκολάτας και της σοκολάτας γάλακτος στον κίνδυνο διαβήτη και στη μακροπρόθεσμη διαχείριση του βάρους».
«Αν και η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος έχουν παρόμοια επίπεδα θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών, φαίνεται ότι οι πλούσιες πολυφαινόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις των κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης στην αύξηση βάρους και τον διαβήτη. Είναι μια ενδιαφέρουσα διαφορά που αξίζει να εξερευνήσετε περισσότερο.”
Ωστόσο, ο Smith προτείνει ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να προέρχονται από διαφορές μεταξύ των καταναλωτών που τρώνε μαύρη σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος.
«Όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι υψηλότερη μεταξύ των ατόμων σε ομάδες υψηλότερου εισοδήματος. Μελέτες αποδίδουν αυτό το μοτίβο στη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα premium και εκλεκτών ποικιλιών σοκολάτας σε πλούσιες αγορές και στην ελκυστικότητα των αντιληπτών πλεονεκτημάτων της μαύρης σοκολάτας για την υγεία, τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις προτιμήσεις του τρόπου ζωής των πλουσιότερων δημογραφικών στοιχείων».
- Δείτε επίσης: Εντοπίστηκε παράσιτο που τρώει τη σάρκα των βοοειδών – Επικίνδυνο και για τον άνθρωπο
- Δείτε ακόμη: Στις τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια οφείλεται η “έκρηξη” καρκίνου παχέος εντέρου στους νέους – Μελέτη
Αιτία και αποτέλεσμα
Ο Δρ Mohammad Talaei, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Queen Mary University of London, UK, λέει: «Δεν μπορούμε ακόμα να προτείνουμε τη μαύρη σοκολάτα για την πρόληψη του διαβήτη έως ότου αυτά τα αποτελέσματα επαναληφθούν σε άλλες μελέτες παρατήρησης με διαφορετικά προφίλ πληθυσμού και επαληθευτούν σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές».
Επαινεί τους συγγραφείς για τον έλεγχο διαφόρων παραγόντων σύγχυσης, συμπεριλαμβανομένων δεικτών συμπεριφοράς με επίγνωση της υγείας, όπως η λήψη πολυβιταμινών, η σωματική δραστηριότητα και η συνολική ποιότητα της διατροφής. «Ωστόσο, στην έρευνα παρατήρησης, είναι δύσκολο να διασφαλιστεί ότι η επίδραση αυτών των παραγόντων ελέγχεται πλήρως ή ότι δεν θα παραληφθούν άγνωστοι παράγοντες».
Ο Talaei λέει ότι οι ερευνητές της μελέτης ανέφεραν μια ισχυρότερη σχέση στους μισούς από τους συμμετέχοντες με μια σχετικά υγιεινή διατροφή. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια «άγνωστη βιολογική αλληλεπίδραση μεταξύ της μαύρης σοκολάτας και άλλων πτυχών μιας υγιεινής διατροφής».