Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΥΠΑΑΤ: Η Ελληνική Διατροφή ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης για την ελληνική επιχειρηματικότητα

ΑρχικήΝέαΥΠΑΑΤ: Η Ελληνική Διατροφή ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης για την ελληνική επιχειρηματικότητα
spot_img

Τις δυνατότητες που προσφέρονται στον κλάδο των τροφίμων και της διατροφής να αντιμετωπίσουν τις διεθνείς προκλήσεις ώστε να αποτελέσουν σημαντικό οδηγό για διεθνή ανάπτυξη, αξιοποιώντας το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ και τον οδηγό πλαίσιο για την «Ελληνική Διατροφή» που θα ανακοινώσει σύντομα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέδειξε ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός σε ομιλία του σε ημερίδα που διοργάνωσε η Μονάδα Σταθερών Ισοτόπων του Δημόκριτου.

Ο κ. Λιβανός μίλησε για τη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων, με ιδιαίτερες αναφορές στον πλούτο της ελληνικής παραγωγής που στηρίζεται στα προνομιακά εδάφη, στις κλιματολογικές συνθήκες και στην πλούσια βιοποικιλότητα κι επισήμανε ότι «εμφανίζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης εφόσον συνδυαστεί με τα υπόλοιπα συστατικά της ορθής επιχειρηματικότητας».

Η χώρα μας έχει συνολικά 266 ΠΟΠ & ΠΓΕ γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα & οίνους. Ένας πραγματικός θησαυρός που ενισχύει την εξωστρέφεια της ελληνικής αγροδιατροφής, όπως χαρακτηριστικά είπε ο ΥπΑΑΤ.  Σημείωσε δε ότι η πρόσφατη υγειονομική κρίση, αλλά και η συνεχώς εντεινόμενη κλιματική κρίση ανέδειξαν την ανάγκη διασφάλισης βιωσιμότητας και ασφάλειας των συστημάτων τροφίμων.

Υπό αυτό το πρίσμα, βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί η εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση φαινομένων νοθείας και απάτης στην αγορά τροφίμων. Στόχος μας, είπε ο κ. Λιβανός, είναι η προστασία και αποτροπή φαινομένων δόλιων πρακτικών παραπλάνησης των καταναλωτών και η στήριξη της αυθεντικότητας των τροφίμων.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή στρατηγική για επισήμανση των τροφίμων  μέχρι τέλος του 2022, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βελτιώνουν την πληροφόρηση του καταναλωτή αναφορικά με τη διατροφική αξία των τροφίμων.

Η Ελλάδα, όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός,  «έχει εκφράσει την άποψή της για τα σχήματα διατροφικής επισήμανσης τροφίμων εμπρόσθιου πεδίου (FOPNL) δηλώνοντας την προτίμησή της για ένα περιγραφικό και μονόχρωμο σχήμα και όχι ένα σχήμα συνολικής αξιολόγησης του τροφίμου, όπως το Nutriscore.  Έχει ταχθεί υπέρ της εναρμόνισης των συστημάτων διατροφικής επισήμανσης τροφίμων εμπρόσθιου πεδίου (FOPNL) σε επίπεδο ΕΕ και έχει υποστηρίξει ότι το σχήμα που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι ουδέτερο και να περιορίζεται στη μεταφορά της πληροφορίας που αποτυπώνεται στον πίνακα διατροφικής δήλωσης που υπάρχει σε κάθε τρόφιμο.  Για την επαναξιολόγηση της πρότασης της χώρας μας βάσει των συνεχών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την οριστικοποίησή της εργάζεται ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχουμε συστήσει στο Υπουργείο ΑΑΤ, η οποία λαμβάνει υπόψη της όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα & αναφορές, καθώς και τις τεκμηριωμένες απόψεις των εντεταλμένων φορέων. Η χώρα μας συστηματικά υπογραμμίζει την ανάγκη, οποιοδήποτε σύστημα FOPNL να αντικατοπτρίζει τη διατροφική αξία των παραδοσιακών περιφερειακών διατροφικών προτύπων &  τροφίμων, όπως, για παράδειγμα, η μεσογειακή διατροφή και το ελαιόλαδο, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη προστιθέμενη αξία για την ανθρώπινη υγεία. Πάγιο αίτημα της χώρας μας είναι η εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής της διατροφικής επισήμανσης εμπρόσθιου πεδίου (FOPNL)  των παραδοσιακών προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και των προϊόντων ενός συστατικού, όπως το ελαιόλαδο».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Λιβανός τόνισε ότι απαιτείται ένα κοινό πλαίσιο κατεύθυνσης της παραγωγής και η διαμόρφωση μιας αναγνωρίσιμης ποιοτικής ταυτότητας για τα ελληνικά παραγόμενα προϊόντα που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του καταναλωτή. «Μια ταυτότητα για την «Ελληνική Διατροφή», που θα ενισχύσει και την  περαιτέρω διεθνή καταξίωση των προϊόντων μας». Με αυτή τη σκέψη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να εκπονήσει ένα ολιστικό σχέδιο δράσης που θα δώσει κατεύθυνση σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελληνικής παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Όπως εξήγησε «πρόκειται για ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας που θα δώσει προστιθέμενη αξία στον πρωτογενή τομέα και θα τον συνδέσει με τον δευτερογενή τομέα, την εστίαση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Το σχέδιο δράσης για την «Ελληνική Διατροφή» αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας αλλά πρωτίστως στους παραγωγούς και καταναλωτές, στη γαστρονομία, την έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση σε όλες τις βαθμίδες, την οικονομία, το κράτος».

Στην προσπάθεια αυτή, υπογράμμισε ο κ., Λιβανός, το ΥπΑΑΤ προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας του με την Επιστημονική και Ερευνητική Κοινότητα για δημιουργία εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα καλύπτουν ελλείψεις του υπάρχοντος συστήματος και θα «γεφυρώνουν» την τεχνική με την εμπορική και επιχειρηματική γνώση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο