Στην στήριξη της πολιτείας στο έργο που επιτελεί το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου, όπου και ξεναγήθηκε από τον διευθυντή Γιώργο Μπαουράκη και ενημερώθηκε για τις δράσεις και την λειτουργία του.
Όπως δήλωσε μετά το τέλος της ξενάγησης ο κ. Γεωργαντάς, «το ΜΑΙΧ μπορεί και προάγει την έρευνα μέσω ελληνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ παράλληλα βοηθά στην κατάρτιση εκπαιδευομένων με τον καλύτερο τρόπο. Ακόμα σε μια δύσκολη συγκυρία για τον πρωτογενή τομέα, η παρουσία του ΜΑΙΧ το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμα σημαντικότερη και ουσιαστικότερη στην βοήθεια του πρωτογενή τομέα».
Από τα Χανιά ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» θα αναπτυχθούν δράσεις στο ΜΑΙΧ και τόνισε ότι η πολιτεία θα στηρίξει την σημαντική, όπως είπε, προσπάθεια που γίνεται στο Ινστιτούτο.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στον εξωτερικό χώρο του ΜΑΙΧ είχαν συγκεντρωθεί μέλη της «Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων» με πανό διαμαρτυρίας για την αύξηση του κόστους παραγωγής.
Ο κ. Γεωργαντάς συνομίλησε μαζί τους και αναφέρθηκε στις ενέργειες του υπουργείου και της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση τους κόστους παραγωγής, αλλά και των προβλημάτων του πρωτογενή τομέα.
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων του αγροτικού τομέα.
Στην σύσκεψη υπό τον κ. Γεωργαντά, συμμετέχουν και οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης.
Κατα τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κρήτη ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε επί πλέον ενίσχυση του Προγράμματος Νέων Αγροτών με 100 εκατ. ευρώ .
Συγκεκριμένα ύστερα από σύσκεψη που είχε στην Περιφέρεια Κρήτης με τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, τους βουλευτές του Νομού, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Μάξιμο Σενετάκη και εκπροσώπους παραγωγών και συνεταιρισμών της περιοχής, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι το ποσό που αναλογεί στο πρόγραμμα θα αυξηθεί κατά 100 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 520 εκατ. ευρώ. Ειδικά για την Κρήτη ο κ. Γεωργαντάς σε δηλώσεις του είπε:
«Έχουν γίνει 2.600 αιτήσεις στο νησί.. Είναι η περιφέρεια με τις περισσότερες αιτήσεις αναλογικά στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός των αιτήσεων των νέων αγροτών θα γίνει δεκτός».
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, αλιείας και μελισσοκομίας και τα προβλήματα που προκύπτουν από την ενεργειακή κρίση σε σχέση με την εξωγενή αύξηση του κόστους παραγωγής.
Ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι πρόβλημα επισιτιστικής επάρκειας δεν υφίσταται, αναφορικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σημείωσε ότι αντιμετωπίζονται μέσα από την πλατφόρμα για την δήλωση των αποθεμάτων, ενώ είπε ότι τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, θα έρθει στη Βουλή διάταξη, η οποία θα επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που θα επιχειρήσουν να αισχροκερδίσουν. Στο Ηράκλειο ο κ. Γεωργαντάς συναντήθηκε επίσης με το προεδρείο της ΔΕΕΠ και της ΟΝΝΕΔ.
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε τους εκπαιδευτικούς χώρους ΔΙΕΚ στη Μεσσαρά και συναντήθηκε με εκπροσώπους θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Κατόπιν ο ΥπΑΑΤ επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, όπου είχε μακρά συνεργασία με εκπροσώπους γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών. Στις συναντήσεις ήταν παρόντες ο Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Γιακουμάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, κ. Μαίρη Λιονή και οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου.
Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων στο Ρέθυμνο, ο ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να πληρωθούν συντομότερα οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν τα αιγοπρόβατα, ενώ αναμένεται άμεσα και η ολοκλήρωση του μεταφορικού ισοδυνάμου για την Κρήτη. Έδωσε έμφαση στη στήριξη της κτηνοτροφίας και συμπλήρωσε λέγοντας, «δεν σταματάμε εδώ, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους παραγωγούς. Κατανοούμε τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται και είμαστε αποφασισμένοι να τους στηρίξουμε».
Η πρώτη μέρα της περιοδείας του κ. Γεωργαντά ολοκληρώθηκε με συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΕΠ Ρεθύμνου και της ΟΝΝΕΔ.