Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπουκάλια κρασιού από ανακυκλωμένο PET: Είναι τελικά καλή ιδέα;

ΑρχικήΥλικάΥλικά συσκευασίαςΜπουκάλια κρασιού από ανακυκλωμένο PET: Είναι τελικά καλή ιδέα;
spot_img

Οι φιάλες κρασιού από ανακυκλωμένο PET παρουσιάζουν τόσο μειονεκτήματα όσο και πλεονεκτήματα.

Πρόσφατα, η βρετανική συνεργατική εταιρεία  The Wine Society ξεκίνησε τη δεύτερη φάση της δοκιμής εναλλακτικών συσκευασιών για μερικά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της. Αυτό σημαίνει ότι μερικά από τα κρασιά της από τη σοδειά του 2022 θα μπουν σε φιάλες ανακυκλωμένου τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (rPET). Αν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν είδη που θα βγαίνουν σε πλαστικά μπουκάλια, η εταιρεία έχει εκφράσει πως θα επιμείνει στους στόχους της να μειώσει στο μισό το μέγεθος του αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει το The Drinks Business.

Αλλά είναι πράγματι οι ανακυκλώσιμες, πλαστικές συσκευασίες κρασιού μια βιώσιμη και πρακτική λύση που δεν συμβιβάζει τη γεύση ή την ποιότητα του κρασιού; Όπως όλες οι λύσεις, ενέχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία, τα οποία θα εξετάσουμε παρακάτω.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο hopstersbrew.com, τα πλαστικά μπουκάλια συνιστώνται για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση κρασιού (έως 6 μήνες), αλλά όχι για μακροχρόνια, γιατί μετά θα αρχίσει να χάνεται η γεύση ή το άρωμα του κρασιού, μειώνοντας έτσι την ποιότητά του. Επίσης, ορισμένα πλαστικά έχουν BPA, επιβλαβείς ουσίες για τον οργανισμό ειδικά όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται σε πλαστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, ακόμα και αν το ανακυκλωμένο PET είναι μια βιώσιμη λύση, oι περισσότεροι συνδέουν τα πλαστικά με την εικόνα του «φθηνού» -που δεν ταιριάζει στο κρασί- και βλαβερού προς το περιβάλλον υλικού. Πολλές χώρες, άλλωστε, έχουν πλέον περάσει απαγορεύσεις στα πλαστικά μπουκάλια, γεγονός που δυσκολεύει τις εξαγωγές.

Εκτός από τον κίνδυνο των ΒΡΑ, τα πλαστικά μπουκάλια σε σύγκριση με τα γυάλινα μπουκάλια επιτρέπουν περισσότερη είσοδο οξυγόνου στο κρασί, λόγω  της έκθεσης στον αέρα που οδηγεί σε μια σειρά από χημικές αντιδράσεις που μετατρέπουν την αιθανόλη (αλκοόλη) σε ακεταλδεΰδη. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να οξειδωθεί το κρασί όταν αποθηκεύεται σε φιάλες PET σε σύγκριση με γυάλινες και έπειτα να χαλάσει η γεύση ή η μυρωδιά του. Για να το διαχειριστούν αυτό, οι περισσότεροι κατασκευαστές πλαστικών μπουκαλιών κρασιού κατάφεραν να εισαγάγουν τεχνολογίες φραγμού και οδοκαθαριστές οξυγόνου για να μειώσουν την οξείδωση του κρασιού, οι οποίες ωστόσο δεν λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Υπάρχουν, όμως, και πολλά πλεονεκτήματα από τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών για την αποθήκευση κρασιών. Αυτοί οι λόγοι ποικίλλουν από το κόστος, το βάρος, την ευκολία μεταφοράς, την ανθεκτικότητα και τη δυνατότητα ανακύκλωσης.

Ξεκινώντας από το κόστος, τα πλαστικά είναι γενικά φθηνότερα στην κατασκευή από το γυαλί και έτσι παρέχουν ένα φθηνότερο δοχείο αποθήκευσης κρασιού, το οποίο σημαίνει ότι θα είναι φτηνότερο τόσο για τον κατασκευαστή όσο και για τον καταναλωτή. Επιπρόσθετα, επειδή ζυγίζουν λιγότερο, τα πλαστικά μπουκάλια καθιστούν πιο εύκολη και οικονομική τη μεταφορά τους, αλλά και την αποθήκευση, μιας και δεν σπάνε εύκολα και πιάνουν λιγότερο χώρο. Εκτιμάται ότι το μέσο πλαστικό μπουκάλι κρασιού έχει από 10 έως 20% του βάρους ενός γυάλινου μπουκαλιού.

Τέλος, τα πλαστικά μπουκάλια συλλέγονται, μεταφέρονται και ανακυκλώνονται ευκολότερα σε σύγκριση με τα γυάλινα μπουκάλια κρασιού μιας και οι περισσότερες εταιρείες μπορούν να λιώσουν το πλαστικό και να το διαμορφώσουν σε διαφορετικά αντικείμενα σε σύγκριση με τα γυάλινα μπουκάλια ανακύκλωσης που απαιτούν εξειδικευμένη τεχνολογία για την ανακύκλωση.

Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ανακυκλωσιμότητα των πλαστικών, οι περισσότερες χώρες στον κόσμο μπορούν εύκολα να ανακυκλώσουν πλαστικά μπουκάλια κρασιού. Οπότε ίσως αξίζουν μια ευκαιρία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο