Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γονείς ακολουθούν συμβουλές για την διατροφή των παιδιών τους από blogger χωρίς εκπαίδευση

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΓονείς ακολουθούν συμβουλές για την διατροφή των παιδιών τους από blogger χωρίς εκπαίδευση
spot_img

Μόνο το 4% των διαδικτυακών blogger που δίνουν συμβουλές για τη διατροφή, είναι πράγματι επιστήμονες υγείας.

   Συγκλονίζουν τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου & Έκθεσης AAP 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο Walter E. Washington και υποστηρίχθηκε από το Cohen Children’s Medical Center στο Τμήμα Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής. Σύμφωνα με την έρευνα οι μισοί από τους διαδικτυακούς blogger που συμβουλεύονται οι γονείς για τη διατροφή των παιδιών τους, δεν διαθέτουν κάποια επιστημονική εκπαίδευση.

   Αρκετοί γονείς μικρών παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών, που ενδιαφέρονται για εναλλακτικές λύσεις αντί του κοινού γάλακτος, όπως γάλα ξηρών καρπών και ρυζιού, βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο και σχεδόν οι μισοί από τους πιο δημοφιλείς bloggers σε αυτό το θέμα δεν ήταν ούτε διαιτολόγοι ούτε επαγγελματίες υγείας!

   Οι ερευνητές της μελέτης  «Milk Mania: Analysing Online Information and Perception about Milk Alternatives for Toddlers», μελέτησαν τα 145 πιο δημοφιλή ιστολόγια για γονείς παιδιών κάτω των 5 ετών σχετικά με το θέμα των εναλλακτικών γάλακτος. Διαπίστωσαν ότι ενώ πολλοί γονείς αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με το θέμα των εναλλακτικών λύσεων για το γάλα, το 47% των πιο δημοφιλών bloggers σε αυτό το θέμα ήταν απλοί άνθρωποι χωρίς ιατρική εκπαίδευση. Από τους άλλους bloggers, το 32% ήταν διατροφολόγοι ή διαιτολόγοι, το 12% γιατροί ή νοσηλευτές, το 5% ολιστικοί πάροχοι και το 4% διδάκτορες και επιστήμονες.

   «Ο μεγάλος αριθμός διαδικτυακών ιστολογίων που συζητούν εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικού γάλακτος για νήπια υποδηλώνει ότι αυτό είναι ένα θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος για τους φροντιστές, οι οποίοι μπορεί να στραφούν σε ιστολόγια που παρέχουν μη υποστηριζόμενες πληροφορίες και διατροφικές συστάσεις σχετικά με τα υποκατάστατα γάλακτος», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Kara Sangiuolo, από το Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν. «Πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για παιδιάτρους και παιδοδιατροφολόγους να εισέλθουν στον διαδικτυακό χώρο και να παρέχουν πιο ακριβείς, συνεπείς πληροφορίες για να υποστηρίξουν τους φροντιστές που θέλουν να απομακρύνουν τα νήπια τους από το γαλακτοκομικό γάλα».

    Από τα δημοφιλή ιστολόγια που μελετήθηκαν, οι blogger ήταν πιο πιθανό να προτείνουν γάλα σόγιας (37%) και γάλα μπιζελιού (17%) ως τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις γάλακτος και οι πιο κοινές εναλλακτικές που αναφέρθηκαν ήταν το γάλα σόγιας (84%), το γάλα αμυγδάλου (79%) ), και ρυζόγαλο (65%). Ωστόσο, 14 ιστολόγια συνέστησαν να φτιάχνουν σπιτικά γάλατα για νήπια και δύο ιστολόγια ισχυρίστηκαν ότι το σπιτικό γάλα είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση γάλακτος.

«Αρκετά ιστολόγια περιλάμβαναν μη υποστηριζόμενες συστάσεις… Η έλλειψη συνεπών πληροφοριών σε όλα τα ιστολόγια ήταν ανησυχητική και μόνο τα μισά από όλα τα ιστολόγια συζητούσαν τις θρεπτικές συνθέσεις των εναλλακτικών γαλακτοκομικών γαλακτοκομικών προϊόντων», είπε ο Sangiuolo.

H μελέτη στόχο έχει να επισημάνει τις τάσεις στα πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα της “γαλακτομανίας” που συζητούνται σε διαδικτυακά ιστολόγια για να βοηθήσει τους παιδίατρους να συμβουλεύουν αποτελεσματικά τους φροντιστές σχετικά με τη σωστή διατροφή στην πρώιμη παιδική ηλικία.

https://www.eurekalert.org/news-releases/1004624

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Ελλάδα στις πιο συχνά αναφερόμενες χώρες στην ΕΕ ως πιθανή προέλευση μόλυνσης από τροφιμογενή παθογόνα – Έκθεση

Αισθητή αύξηση κρουσμάτων σε λιστερίωση, καμπυλοβακτηρίωση, σαλμονέλωση και E. coli σε όλη την Ευρώπη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο