Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίο άρθρο

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Αριστερό Εξτρέμ

spot_img

Ακολουθήστε μας

spot_img
spot_img

Editor Picks

spot_img
spot_img

Must Read

spot_img
spot_img

Θέλετε να ενημερώνεστε από το Cibum;


Για Food Experts 
Αν είστε food expert, επιστήμονας ή επαγγελματίας στον κλάδο των τροφίμων και του επισιτισμού, ζητήστε την εξειδικευμένη εβδομαδιαία ενημέρωση των food experts, επιλέγοντας το κουτάκι που ακολουθεί:

Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο στο υποσέλιδο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας.

spot_img
spot_img

Δηλώσειςfood experts
Τι λένε οι ειδικοί

“Ο εφετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια των Τροφίμων, έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία όχι μόνο για τον τόπο μας και την Ευρώπη αλλά για ολόκληρη υφήλιο. Μέσα σε αυτό το νέο παγκόσμιο σκηνικό και με τον κίνδυνο της επισιτιστικής κρίσης υπαρκτό, κινούμεθα πλέον, επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητές μας σε ό,τι αφορά στην παραγωγή. Μια προτεραιότητα, όμως, δεν μπορεί να αλλάξει: Αυτής της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων. Επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η παραγωγή  υγιεινότερων και ποιοτικότερων  τροφίμων, καθώς η υγεία μας εξαρτάται από την ποιότητα της διατροφής μας. Στο έργο αυτό σημαντική είναι η συμβολή πρωτίστως του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και άλλων φορέων του ΥπΑΑΤ. Επιδίωξή μας μέσα από αυτήν την επιλογή, είναι η παραγωγή ακόμα καλύτερων τροφίμων, που θα είναι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες παραγωγής και ασφάλειας, με τελικό στόχο την ταύτιση των μοναδικών ελληνικών προϊόντων με την ποιότητα”.

Γιώργος Γεωργαντάς

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
“Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας και πρωταρχικό στοιχείο ποιότητας ζωής και βιώσιμης ανάπτυξης. Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων («World Food Safety Day»), είναι μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου, με κύριο στόχο την ενημέρωση του καταναλωτή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ξεκινώντας από το moto «από το Χωράφι στο Ράφι» (from farm to fork) και καταλήγοντας στo «Ενιαία Υγεία» (one health), ο όρος «Ασφάλεια Τροφίμων» παίρνει πλέον μία ευρύτερη διάσταση. Αυτός περιλαμβάνει τον χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι για την κατανάλωση ενός ασφαλούς και υγιεινού γεύματος, τις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει τηρούνται στις επιχειρήσεις τροφίμων, τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, την ευζωία και την ευρύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η ημέρα μας υπενθυμίζει τι πρέπει όλοι μας να κάνουμε, ο καθένας με την ευθύνη που του αναλογεί, ως γονέας, ως επιχειρηματίας, ως επιστήμονας, ως χειριστής τροφίμων, ως αγρότης, ως κτηνοτρόφος, ως επιθεωρητής, ως πολιτικός για να διασφαλίζουμε την κατανάλωση τροφίμων που να είναι ασφαλή και να προάγουν την υγεία.”

Αντώνης Ζαμπέλας

Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Είναι σημαντική η προσέγγιση της ασφάλειας τροφίμων υπό το πρίσμα των παγκοσμίων προκλήσεων που βιώνουμε με καταιγιστικούς ρυθμούς. Ο στόχος της ασφάλειας τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα είναι σταθερά υπαρκτός, ειδικά τώρα που η κερδοσκοπία και η νοθεία είναι περισσότερο πιθανές. Επιδιώκουμε δημιουργία βιώσιμων μοντέλων κάλυψης των διατροφικών αναγκών των ανθρώπων, βασιζόμενα σε τοπικές ιδιαιτερότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τα ανωτέρω προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, θα αυξήσουν την διατροφική ασφάλεια και θα περιορίσουν τις ανθρωπιστικές κρίσεις. Η ορθή και όχι καθοδηγούμενη πληροφόρηση των καταναλωτών, μέσω της επισήμανσης, αποτελεί σημαντικό στόχο, σύγχρονων, δημοκρατικών κοινωνιών. Η επιστήμη τροφίμων παρέχει πλήθος εργαλείων τα οποία καλούμαστε να εντάξουμε στις παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και τις καταναλωτικές συνήθειες μας. Ο ρόλος των επιστημόνων τεχνολόγων τροφίμων μελών της ΠΕΤΕΤ, είναι προσανατολισμένος σε αυτήν την κατεύθυνση ,τόσο στους επαγγελματικούς χώρους όσο και με κάθε ευκαιρία επικοινωνίας με τους πολίτες.

Ιωάννης Σμαρνάκης

Πρόεδρος ΠΕΤΕΤ
«Η ασφάλεια των τροφίμων είναι αδιαπραγμάτευτη και είναι υπόθεση όλων μας. Δεν μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς ασφαλή τρόφιμα. Στην σημερινή όμως εποχή αυτό που δεν θεωρείται δεδομένο είναι η επάρκεια των τροφίμων. Ως φορέας πιστοποίησης, κάνουμε οτιδήποτε δυνατό προκειμένου να συνδράμουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Από την παραγωγή, στην μεταφορά, την αποθήκευση, την πώληση και την κατανάλωση, ελέγχουμε την τήρηση των διαδικασιών που κάνουν τα τρόφιμα πραγματικά ασφαλή, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα.»

Σάββας Πελτέκης - TUV HELLAS (TÜV NORD)

Managing Director
«Για εμάς στη Γευσήνους, η Ασφάλεια Τροφίμων αποτελεί διαρκή δέσμευση αλλά και στόχο. Όραμα της εταιρίας είναι να παρέχει καθημερινά την καλύτερη, ποιοτικότερη και ασφαλέστερη γευστική εμπειρία στους πελάτες της, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες τους. Συνεπώς, η ασφάλεια των παρεχόμενων προϊόντων αποτελεί για εμάς αδιαπραγμάτευτη επιλογή, που καθορίζει και την επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Στα πλαίσια αυτά η Γευσήνους επενδύει διαρκώς σε  υποδομές, όπως η υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής που διαθέτει στο Κρυονέρι Αττικής και στους ανθρώπους της, μέσω εκπαιδεύσεων ώστε να ενισχύει την κουλτούρα ασφάλειας τροφίμων. Η επαλήθευση όλων των παραπάνω γίνεται μέσω των πολλαπλών σχημάτων ελέγχου και πιστοποίησης, με πλέον πρόσφατη αυτή του σχήματος IFS, που αποδεικνύει την προσήλωσή μας στην Ασφάλεια Τροφίμων.»

Μανώλης Βαβουράκης - ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ

CEO
« Στο τέλος του 2021 η υφήλιος αποχαιρετούσε με αισιοδοξία μία διετία η οποία κόστισε πολλά στην ανθρωπότητα και η είσοδος του 2022 σε τίποτα δεν προμήνυε αυτό το οποίο θα συνέβαινε. Στην Ευρώπη μετά από πολλά έτη ειρήνης και συνεννόησης προκύπτει το χειρότερο όλων: ο πόλεμος. Τι μας διδάσκει η περίοδος αυτή; πέρα από την απώλεια των κεκτημένων, το πόσο τελικά εύθραυστες είναι οι ισορροπίες. Λίγοι μήνες πολέμου στην Ουκρανία, ήταν αρκετοί για να μας θυμίσουν ότι η επάρκεια δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Σε αυτές τις συνθήκες δεν μένουν ανεπηρέαστες οι δαπάνες και επενδύσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων. Η τεχνική γνώση και εμπειρία των συναδέλφων είναι πολύ χρήσιμη, αφενός για να διασφαλιστούν τα κεκτημένα δεκαετιών αναφορικά με την ασφάλεια της τροφής και της προστασίας των καταναλωτών, και αφετέρου για να επανέλθει η  εφοδιαστική αλυσίδα στην κανονικότητα της.  Εύχομαι δύναμη και υπομονή σε όλους.»

Διονύσιος Διονυσόπουλος - ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Commerce Support & Quality Assurance Director
«Η ασφάλεια των τροφίμων είναι μια απαίτηση των αναπτυγμένων κοινωνιών και αποτελεί κεκτημένο για αυτές η κατανάλωση ασφαλέστερων προϊόντων. Η αύξηση του βιοτικού επιπέδου μιας κοινωνίας οδηγεί σε μεγαλύτερη πίεση για καλύτερη ποιότητα τροφίμου, συμπεριλαμβανόμενης της ασφάλειας του, των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του, αλλά και της φιλικότερης προς το περιβάλλον παραγωγής του. Οπότε και οι αναπτυσσόμενες κοινωνίες θα ακολουθήσουν την πορεία που διέγραψαν οι αναπτυγμένες. Προσωπικά θεωρώ ότι για αυτές η πορεία αυτή είναι ανεπίστρεπτη, ανεξαρτήτως οικονομικών ή επισιτιστικών κρίσεων. Άρα, στόχος μια παγκόσμιας ημέρας ασφάλειας των τροφίμων θα πρέπει να είναι η συγκεκριμένη φιλοσοφία να επεκταθεί και στις υπόλοιπες κοινωνίες, οι οποίες ενδέχεται να βρίσκονται και εντός των αναπτυγμένων κρατών. Η επιστήμη, η πολιτική βούληση και ο συστηματικός έλεγχος σε όλα τα στάδια της παραγωγής θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ακράδαντα ότι σε λίγα χρόνια η βελτίωση της υγείας θα εναπόκεινται στις διατροφικές συνήθειες και όχι στην ασφάλεια των τροφίμων.» 

Αλέξανδρος Γιαννούσιος - VELTIA

CEO
“Σήμερα, υπό την απειλή της επισιτιστικής κρίσης, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ να αναδειχτεί η ασφάλεια των τροφίμων, ως ζήτημα πρωταρχικής σημασίας, άμεσα σχετιζόμενο όχι μόνο με θέματα νομοθεσίας και συμμόρφωσης της παραγωγής, αλλά κυρίως με την προάσπιση και τη διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας και την ποιότητας ζωής των πολιτών. Στην Tsakalidis Analysis & Testing, εδώ και ογδόντα δύο χρόνια, εργαζόμαστε αδιάλειπτα προς αυτή την κατεύθυνση. Υποστηρίζουμε τους επαγγελματίες του κλάδου, τους κρατικούς φορείς ελέγχου αλλά και τους καταναλωτές, στηρίζοντας έτσι την εθνική μας προσπάθεια για  ασφαλή τρόφιμα. ” 

Αργυρώ Σταυρουλάκη - Tsakalidis Analysis & Testing

Marketing Manager
«Το τρόφιμο είναι ζωή! Μετά το νερό, αποτελεί το πιο κρίσιμο αγαθό για την επιβίωση του ανθρώπου. Η αλόγιστη χρήση φυσικών πόρων, η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και η συνεχής σπατάλη θα οδηγήσει σύντομα στην έλλειψη τροφής. Φέτος που ο πλανήτης προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις του κορωνοιού, ενώ παράλληλα έρχεται αντιμέτωπος με τις αρνητικές επιπτώσεις ενός πολέμου είναι η ευκαιρία για το σύνολο της αλυσίδας τροφίμων να υιοθετήσει καινοτόμες πρακτικές και να χτίσει τις βάσεις που θα την βοηθήσουν να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία. Εμείς, στην TUV HELLAS, μέλος αυτής της αλυσίδας, κατανοούμε τις ανάγκες της αγοράς και στηρίζουμε την παραγωγή ασφαλών προϊόντων που ξεχωρίζουν για την διατροφική τους αξία και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.»

Βάσια Καζάζη - TÜV HELLAS (TÜV NORD)

CEO TUV Hellas - Senior Vice President Food, South East Europe TUV Nord
« … Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μη ασφαλή τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία ενός στα δέκα άτομα ετησίως. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες τροφιμογενείς ασθένειες μπορούν να προληφθούν. Ο Όμιλος εστίασης Goody’s-Everest  δραστηριοποιείται με αίσθημα ευθύνης σε περισσότερα από 560 σημεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας θέσει ως στρατηγικό στόχο την απόλυτη ικανοποίηση των πελατών του, μέσω της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών εστίασης, γευμάτων και προϊόντων, υψηλού επιπέδου ασφάλειας και ποιότητας. Η πολυετής εμπειρία στην εφαρμογή των πιστοποιημένων  Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, μας παρέχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ανταλλάσσεται και μεταφέρεται η κουλτούρα της πολιτικής ασφάλειας τροφίμων σε όλους τους εργαζόμενους.  Επιπλέον, η συστηματική και συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων η συστηματική ανασκόπηση των Συστημάτων Ασφάλειας Τροφίμων και η  προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα, στις αλλαγές που απορρέουν από την  τεχνογνωσία, τη νομοθεσία, τις συνθήκες και απαιτήσεις όλων των σταδίων της τροφικής αλυσίδας,  αποτελούν την κινητήριο δύναμη  για τη συνεχή μας βελτίωση. Μέλημά μας είναι να διασφαλίζουμε την υγεία των καταναλωτών μας, μέσω της διάθεσης ασφαλών προϊόντων, τα οποία παράγονται ακολουθώντας διαδικασίες που εναρμονίζονται με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.»

Χριστίνα Πάνου - GOODY'S - EVEREST

Quality Assurance Director
“Στη ΔΕΛΤΑ, για περισσότερες από επτά δεκαετίες, παράγουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας που τα προσφέρουμε με περηφάνεια και αγάπη στους καταναλωτές μας. Η ασφάλεια τροφίμων αποτελεί για τη ΔΕΛΤΑ στρατηγική προτεραιότητα και δέσμευση από την αρχή της λειτουργίας της. Για περισσότερο από 70 χρόνια η εταιρία επενδύει συστηματικά στην ποιότητα και την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων της, εφαρμόζοντας προηγμένα συστήματα ολικής διαχείρισης και ενισχύοντας κάθε μέρα τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας. Για όλους εμάς στη ΔΕΛΤΑ, ο καταναλωτής αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Εργαζόμαστε καθημερινά με μεράκι και κοινό όραμα για να προσφέρουμε ασφαλή, ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα. Στόχος μας παραμένει να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών αλλά και να τιμούμε και να ανανεώνουμε τη σχέση εμπιστοσύνη που έχουμε δημιουργήσει για περισσότερες από επτά δεκαετίες”

Μαίρη Δικαιούλια - ΔΕΛΤΑ

Διευθύντρια Διαχείρισης Ποιότητας
“Πρόοδος, τεχνολογία, εξερεύνηση του διαστήματος, είναι οι αιτίες που ανάγκασαν την ανθρωπότητα να σκεφτεί, να προβληματιστεί και τελικά να δημιουργήσει μεταξύ άλλων, αυτό που σήμερα ονομάζουμε ασφάλεια τροφίμων. Σήμερα γιορτάζουμε για άλλη μια χρονιά την παγκόσμια ημέρα ασφάλειας τροφίμων υμνώντας τους πρωτεργάτες, και σκεφτόμαστε  τις νέες  προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας. Όλοι οι εργαζόμενοι της εστίασης και επεξεργασίας τροφίμων βλέπουν και υπογραμμίζουν καθημερινά νέα προβλήματα που ξεπηδούν και χρήζουν αντιμετώπισης. Η SERACLEAN  πριν από 15 χρόνια, έχοντας εμπειρία στην υγιεινή των παγομηχανών έφερε στην επιφάνεια, ερεύνησε και μελέτησε τα προβλήματα υγιεινής του πόσιμου πάγου. Δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης της υγιεινής των παγομηχανών που παράγουν πλέον υγιή πόσιμο πάγο  , συμμετέχοντας με τον δικό της τρόπο σε αυτό που ονομάζουμε και τιμούμε σήμερα «ασφάλεια τροφίμων”. 

Ανδρέας Σεραφειμίδης- SERACLEAN

Director Manager
“Η Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας Τροφίμων έρχεται να μας θυμίσει ότι η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων είναι ευθύνη συλλογική. Τα βήματα είναι απλά: – Καλλιεργούμε/Εκτρέφουμε με ασφάλεια, Επεξεργαζόμαστε/Διανέμουμε με ασφάλεια, Επιλέγουμε με ασφάλεια,Καταναλώνουμε με ασφάλεια. Οι σύγχρονες βιομηχανίες σε διεθνές επίπεδο είναι υποχρεωμένες να τηρούν όλους τους κανονισμούς διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί καθώς και οι experts του κλάδου ακολουθούν ταχύτατα τις εξελίξεις και έχουν πλέον τα μέσα και τις γνώσεις για διαρκή βελτίωση. Πλέον, είναι εξίσου σημαντικό να εκπαιδευτεί το καταναλωτικό κοινό ώστε να μπορεί να διακρίνει τα ασφαλή προϊόντα από τα μη ασφαλή και να καταλάβει την δική του συμμετοχή ώστε να επιλέγει και να διατηρεί ένα προϊόν ασφαλές προς βρώση. Ασφαλή τρόφιμα σημαίνει επίσης, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό συνεπάγεται την προστασία του πλανήτη μας και την εξάλειψη των τροφιμογενών νοσημάτων. Η εταιρεία ΣΑΜΟΥΡΗ στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης, μέσω της διαφημιστικής της καμπάνιας και της ειδικής σηματοδότησης σε όλες τις συσκευασίες της, επισημαίνει την σημαντικότητα ύπαρξης ή μη συστατικών στα προϊόντα της και δημιουργεί την βάση ώστε οι καταναλωτές να αρχίσουν να ψάχνουν/αναρωτιούνται ώστε οι ίδιοι να γίνονται οι experts… της κουζίνας τους”.

Έλενα Σαμούρη - ΣΑΜΟΥΡΗ ΑΕ

CFO
«Το πλήθος και το εύρος των συνεργασιών μας με καταξιωμένες εταιρίες/αντιπροσώπους στο χώρο, δεν αποτελούν μονάχα στοιχείο αφοσίωσης, αλλά και τεκμήριο αξιοπιστίας, όπου σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία μας, μας έχουν καταστήσει έναν απαραίτητο σύμμαχο των εταιρειών τροφίμων, ποτών και νερού. Με τις ολοκληρωμένες One-Stop-Shop λύσεις προϊόντων και υπηρεσιών μας, κάθε Βιομηχανία Τροφίμων και Εστίασης, μπορεί εύκολα να εγγυηθεί την άριστη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της, που καταλήγουν στο πιάτο των πελατών της. Μέσα από την καμπάνια «Ασφαλή τρόφιμα τώρα για ένα υγιές αύριο» του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας («World Health Organization») σας καλούμε να απευθυνθείτε στην εταιρεία μας και να γνωρίσετε πως μπορείτε να αναπτύξετε έναν ολοκληρωμένο έλεγχο ποιότητας για την αλυσίδα των παραγόμενων τροφίμων μίας επιχείρησης, εύκολα, αξιόπιστα, σίγουρα.»

Χριστίνα Λαγογιάννη - GEA Solutions

Commercial and R&D Department Leader
“Το τρόφιμο πάντα ήταν στο επίκεντρο του ανθρώπινου ενδιαφέροντος καθώς είναι άρρηκτο συνυφασμένο με την επιβίωση και την ευημερία. Τα ίδια τα τρόφιμα αποτέλεσαν αιτίες πολέμων, αντιπαραθέσεων και διεκδικήσεων σε μικρή τοπική ή μεγαλύτερη εθνική κλίμακα. Η δυσάρεστη επικαιρότητα του πολέμου στην Ουκρανία που απέχει ούτε πολύ, ούτε λίγο από την πόρτα μας, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τη σπουδαιότητα της επάρκειας των τροφίμων για την ανθρωπότητα και πώς αυτή μπορεί να συνταράξει την καθημερινότητα όλων μας. Οι πολιτικές των κρατών θα ενισχύσουν την παραγωγή τροφίμων, αυτό ωστόσο που είναι γεγονός είναι ότι η παραγωγή αυτή θα συνεχίσει να γίνεται με προσήλωση στους κανόνες ασφάλειας τροφίμων. Και αυτό διότι η εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας πέρα από απολύτως απαιτητή για την ανθρώπινη κατανάλωση, ταυτόχρονα αποτελεί μια απόδειξη του πολιτισμού και της ανάπτυξης των κοινωνιών μας στον 21ο αιώνα. Παραφράζοντας την έκφραση που καθόρισε τις τελευταίες καταναλωτικές δεκαετίες “Cash is the king” , αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι ιστορικά “Food is the King” , και πιο συγκεκριμένα το ασφαλές και ποιοτικό τρόφιμο“.

Κώστας Διαμαντόπουλος - COSMOCERT

CEO
“Σε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύσαμε τα τελευταία χρόνια και ακόμα διανύουμε, η ασφάλεια όλων τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος. Πόσο μάλλον η ασφάλεια των τροφίμων σε όλη τα στάδια, από τη λήψη της πρώτης ύλης, την παραγωγή έως τη διακίνηση και παραλαβή των τελικών προϊόντων στο τραπέζι του καταναλωτή. Η πρόοδος στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων, οι αλλαγές στις τροφικές συνήθειες  και η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου τροφίμων αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια των τροφίμων. Οι αλλοιώσεις των τροφίμων σημαίνουν τεράστιο κόστος και σπατάλη πολύτιμων πόρων καθώς και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών. Η ασφάλεια των τροφίμων εξασφαλίζεται με συνδυασμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων στην τροφική αλυσίδα. Για το λόγο αυτό, οι διεθνής και εθνικές αρχές, έχουν θέσει κάποιο θεσμικό πλαίσιο για την εξασφάλιση ενός διατροφικά ασφαλούς τρόφιμου. Τόσο η νομοθεσία όσο και η ιχνηλασιμότητα και ο έλεγχος της ποιότητας, φροντίζουν για την  επισιτιστική ασφάλεια των ανθρώπων, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες που τους επιτρέπουν να ζήσουν μια υγιή και ενεργή ζωή. Σκοπός και στόχος της εταιρείας MOULAS Scientific, τα 15 χρόνια λειτουργίας της, είναι να εξοπλίζει με τα κατάλληλα «όπλα» τους επιστήμονες σε όλα τα πεδία,  έτσι ώστε να μπορούν με αξιοπιστία και σιγουριά να προσφέρουν το καλύτερο ποιοτικά και ασφαλές ως προς τον τελικό καταναλωτή τρόφιμο.”

Ντούδη Μαβίνα - MOULAS Scientific

Επιστημονική υποστήριξη
“Η “Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων”, που γιορτάζεται στις 7 Ιουνίου, έρχεται να μας θυμίσει κάθε χρόνο τη σπουδαιότητα που έχει η διασφάλιση και η υγιεινή των τροφίμων για τη δημόσια υγεία και πως αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο ποιότητας ζωής και βιώσιμης ανάπτυξης. Για την TFT (TESCO FOOD TECHNOLOGY), πρωταγωνιστή στις εφαρμογές τεχνολογίας της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών από το 1963, είναι σημαντική η ανίχνευση και η διαχείριση των διατροφικών κινδύνων κατά την παραγωγική διαδικασία, συμβάλλοντας στον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων, με βάση διεθνή αποδεκτά πρότυπα και προδιαγραφές. Για όλους εμάς στην TFT, το δικαίωμα να έχει ο καθένας πρόσβαση σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα, είναι μία σημαντική δέσμευση και αποτελεί υπόθεση όλων μας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της διασφάλισης της ποιότητας στην αξία των ζωικών και γεωργικών προϊόντων με έγκυρο και αναλυτικό τρόπο και με σύμμαχο την τεχνολογία στον εργαστηριακό έλεγχο, διασφαλίζουμε την ασφάλεια των τροφίμων κατά την παραγωγική διαδικασία για την εκάστοτε επιχείρηση, με σκοπό την εξασφάλιση ασφαλούς και υγιεινής διατροφής για όλους”. 

Βασίλης Παναγιωτόπουλος - Tesco Food Technology TFT

Managing Director
«… Η τήρηση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων, απαιτεί τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, με αναλύσεις ελέγχου των επιμολυντών, μικροβιολογικές και βιοχημικές αναλύσεις κλπ. Τα Εργαστήρια Αναλύσεων Τροφίμων και Περιβάλλοντος παίζουν τον βασικότερο ρόλο στον έλεγχο και διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και την ασφαλή χρήση τους από τους ευρωπαίους καταναλωτές. Τα Εργαστήρια ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ διαθέτουν σύγχρονες υποδομές, επιστημονική επάρκεια και τις απαραίτητες διαπιστεύσεις από το ΕΣΥΔ, στοιχεία που είναι απαραίτητα για την διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας και εμπιστοσύνης των καταναλωτών.» 

Αφροδίτη Λαγουβάρδου - Χημικοτεχνική

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
«Στα Electra Hotels & Resorts, η γευστική εμπειρία αποτελεί κυρίαρχο και δομικό στοιχείο του #ElectraExperience. Η ποιότητα υπηρεσιών συνδυάζεται με αξιομνημόνευτη εξυπηρέτηση σύμφωνα με την κοινή ομολογία των σχολίων των πελατών μας.Η ασφάλεια τροφίμων λειτουργεί ως αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας των επισιτιστικών τμημάτων  των ξενοδοχείων μας . Ως εκ τούτων, έχουμε επενδύσει στην εκπαίδευση του προσωπικού, στην αυστηρή επιλογή των καλύτερων τοπικών προμηθευτών και στη μέγιστη διασφάλιση στην ασφάλεια των τροφίμων  που προσφέρουμε μέσω της πιστοποίησης ISO 22000: 2018.» 

Ειρήνη Τζιβελάκη - Electra Hotels and Resorts

Group Quality & Sustainability Manager
“Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, θυμάμαι το έμβλημα του FAO με την λατινική φράση «Fiat Panis» (Εγένετο άρτος-Let there be bread) και σκέφτομαι πόσο δρόμο έχουμε ακόμη… Φέτος θυμήθηκα και το περσινό άρθρο μου 7 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων – Cibum και αναρωτιέμαι… τι έχει αλλάξει από τότε; Έχουμε πετύχει τους στόχους μας ή μήπως θα συνεχίζουμε και φέτος να λέμε τα ίδια; Πέρυσι έγραφα ότι «…η ελαχιστοποίηση των διαταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων παραμένει μια από τις υψηλότερες προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων…» Αυτή η προτεραιότητα φαίνεται ότι έχασε το δρόμο της και το σύμβολο του σταριού στο έμβλημα του FAO φαντάζει μάλλον ειρωνικό, όταν  σε εποχές σαν τη σημερινή και με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, η επισιτιστική κρίση απειλεί κυρίως τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Δεν θέλω να μιλήσω ειδικότερα για το μήνυμα της σημερινής ημέρας, αλλά να υποσχεθώ ότι θα συνεχίσω να το σκέφτομαι καθημερινά, σε κάθε πτυχή της προσωπικής και επαγγελματικής μου πορείας και να αγωνίζομαι γι’ αυτά που για πολλούς από εμάς είναι (ευτυχώς) αυτονόητα.”

Άννα Λεκατσά - CAFETEX ΑΒΕΕ

Διευθύντρια Ποιοτικού Ελέγχου και R&D CAFETEX ΑΒΕΕ
“…Η ασφάλεια τροφίμων ξεκινάει από τους παραγωγούς τροφίμων συνεχίζεται με τις επιχειρήσεις που πρέπει να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των προϊόντων τους και καταλήγει στους καταναλωτές. Εμείς στο Βάρσο εδώ και 130 χρόνια κύριο μέλημα μας έκτος από την ποιότητα των προϊόντων μας είναι και η ασφάλεια τους, καθώς ποιότητα και ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Τα προϊόντα μας θέλουμε να είναι ασφαλή και θρεπτικά στοιχεία ζωτική σημασίας για την ευημερία και την προώθηση της καλής υγείας.Πχ Τα γιαούρτια μας φτιάχνονται από γάλα από επιλεγμένες φάρμες και με πρωτογενή μαγιά γιαουρτιού στοιχείο που δεν χρησιμοποιούν οι μεγάλες βιομηχανίες.Επίσης, οι παραγωγοί και προμηθευτές που συνεργαζόμαστε (για δεκαετίες) είναι πιστοποιημένοι από τα διεθνή πρότυπα αξιολόγησης, αλλά, δεν εφησυχάζουμε και έχουμε εσωτερικό έλεγχο ασφάλειας όλων των πρώτων υλών αλλά και του τελικού προϊόντος.”

Γιώργος Βάρσος - Ζαχαροπλαστείο ΒΑΡΣΟΣ

Ιδιοκτήτης
«Στις 7 Ιουνίου 2019, με σύνθημα «η Ασφάλεια των Τροφίμων είναι ζήτημα όλων!» γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων. Με την θέσπιση αυτής της μέρας, τονίζεται η τεράστια ανάγκη για συνεργασία όλων -παραγωγών, φορέων που σχετίζονται με το τρόφιμο, εμπόρων και βέβαια και καταναλωτών- ώστε τα τρόφιμα να παράγονται ασφαλή, να παραμένουν ασφαλή και να καταναλώνονται ασφαλή. Κρίκος αυτής της αλυσίδας συνεργασίας είναι και τα ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ. Οι εκατοντάδες αναλύσεις (μικροβιολογικές, υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, επιμολυντών, διαθρεπτικές, προσθέτων κ.α.) που διεξάγουμε καθημερινά σε όλα τα είδη τροφίμων, αλλά και σε όλα τα στάδια τους (παραγωγή, αποθήκευση, διακίνηση, εμπορία), δίνουν τη δυνατότητα  για γρήγορη και ορθή λήψη αποφάσεων σχετικά με την ασφάλεια τους και την εναρμόνιση τους με την ισχύουσα νομοθεσία.»

Δημόκριτος Ρουκάς - ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Επιστημονικός Διευθυντής
«Ο ρόλος μιας Παγκόσμιας Ημέρας, είναι η υπενθύμιση  σημαντικών για την ανθρωπότητα γεγονότων, και η πυροδότηση της εγρήγορσης των πολιτών για όλο τον χρόνο. Η ασφάλεια των τροφίμων είναι θέμα αδιαπραγμάτευτο για  τους καταναλωτές, υποχρέωση των παραγωγών να  την  διασφαλίζουν, υποχρέωση της πολιτείας να επιτελεί σωστά και έγκαιρα τον εποπτικό της ρόλο. Η ΕΚΠΟΙΖΩ, έχει διαχρονικά και σημαντικά συμβάλλει στην ασφάλεια των τροφίμων. Οι  εργαστηριακοί  έλεγχοί μας στο παρελθόν, η  διαρκής συμμετοχή μας σε  επίσημες εθνικές και ευρωπαϊκές επιτροπές, οι παρεμβάσεις  μας κατά την συζήτηση νομοσχεδίων, η διενέργεια  κοινών,  με άλλες οργανώσεις, εκστρατειών ενημέρωσης  σε εθνικό-ευρωπαϊκό-διεθνές επίπεδο, έχουν προκαλέσει  αντίστοιχες αλλαγές, βελτίωση της νομοθεσίας, τρόφιμα ασφαλέστερα. Ταυτόχρονα, η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει συμβάλλει  στην  καλύτερη  ενημέρωση του καταναλωτικού  κοινού με τρόπο αντικειμενικό  και χωρίς  τις “δημοφιλείς” κινδυνολογίες…»

Ελένη Αλευρίτου - ΕΚΠΟΙΖΩ

Γιατρός - Αντιπρόεδρος ΕΚΠΟΙΖΩ
«Η 7η Ιουνίου ως καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, έρχεται να τονίσει την σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων υγείας, των παραγωγών και των καταναλωτών, να επιστήσει την προσοχή και να εμπνεύσει δράσεις για την πρόληψη, ανίχνευση και διαχείριση των τροφιμογενών κινδύνων , συμβάλλοντας έτσι στην επισιτιστική ασφάλεια, στη δημόσια υγεία, στην οικονομική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η εταιρεία μας, ως ελάχιστη δέσμευση έναντι των πελατών της, πρωτοστατεί στην προσπάθεια αυτή, λειτουργώντας και βελτιώνοντας συνεχώς ένα αποτελεσματικό Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, για την ασφάλεια των υλικών συσκευασίας τροφίμων που παράγει, ώστε να προωθούνται στους καταναλωτές πλήρως απαλλαγμένα από κινδύνους για την υγεία τους.» 

Αναστάσιος Λέκκας - Ε. ΠΑΙΡΗΣ ΑΒΕΕ

Υπεύθυνος Ποιοτικού Ελέγχου
«Ασφαλέστερο Τρόφιμο, Καλύτερη Υγεία», είναι το φετινό σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων. Η Εφαρμογή Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των διαδικασιών που τηρούνται για να φτάσει ασφαλές το τρόφιμο στο πιάτο κάθε καταναλωτή. Η μη τήρηση Ορθών Πρακτικών και η αλόγιστη χρήση βιοκτόνων είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν χημική επιμόλυνση στο τελικό προϊόν, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του τροφίμου. Την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Απεντομώσεων και Μυοκτονιών Ελλάδας (Σ.Ε.Α.Μ.Ε.), τηρεί υπεύθυνη στάση και αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο του κλάδου μας, από την παραγωγή έως και την διάθεση τροφίμων. Κάθε τρόφιμο που φτάνει φθάνει στο πιάτο, πρέπει να είναι ασφαλές. Τηρώντας υπεύθυνη στάση τόσο ως επαγγελματίες όσο και ως καταναλωτές, συμβάλλουμε στην προστασία της δημόσιας υγείας και την μείωση κινδύνου πρόκλησης τροφιμογενών ασθενειών.» 

Γιώργος Λάμπρου - ΣΕΑΜΕ

Πρόεδρος Δ.Σ. Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων και Μυοκτονιών Ελλάδας (ΣΕΑΜΕ).
“Είναι γεγονός ότι, από την έκρηξη της πανδημίας και έπειτα, το καταναλωτικό κοινό παγκοσμίως δείχνει ακόμη μεγαλύτερη προτίμηση στα συσκευασμένα προϊόντα, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων υγιεινής και ασφαλείας στον τομέα του τροφίμου. Επιπλέον, η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ο ποιοτικός έλεγχος σε όλα τα στάδια παραγωγής και συσκευασίας έχουν αυστηροποιηθεί περαιτέρω, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία του καταναλωτή. Αναφορικά με τα υλικά συσκευασίας, τα οποία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο για την ασφάλεια των τροφίμων, από τη στιγμή της συσκευασίας έως και τον τελικό καταναλωτή, αυτά οφείλουν να συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία περί υλικών που έρχονται σε απ’ ευθείας επαφή με τρόφιμα (Κανονισμός ΕΕ 10/2011 και τροποποιήσεις, Κώδικας Τροφίμων και Ποτών κάθε χώρας, λοιπές Ευρωπαϊκές και εθνικές κανονιστικές διατάξεις κ.λπ.). Επιπλέον, κάθε εταιρεία κατασκευής ή απλά εμπορίας υλικών συσκευασίας τροφίμων υποχρεούται στην τήρηση και διαρκή ενημέρωση Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, βάσει την μεθοδολογίας των αρχών HACCP του προτύπου (BRC, ISO 22.000:2018 κ.λπ.) κατά το οποίο είναι πιστοποιημένη. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάγκη για εξοπλισμό ποιοτικού ελέγχου (όπως αναλυτές αερίων, metal detectors, x-ray detectors κ.λπ.) βαίνει αυξανόμενη, καθώς επιβάλλεται τόσο ο έλεγχος της ακεραιότητας της συσκευασίας όσο και η εξασφάλιση της υγιεινής και της διατηρησιμότητας του συσκευασμένου τροφίμου”. 

Σωτήρης Αγγελόπουλος - Kapelis Packaging

M.Sc. Chemical Engineer Project Development Department
«Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων σήμερα 7 Ιουνίου, υπό τον φόβο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Η Παγκόσμια ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων γιορτάστηκε για πρώτη φορά τις 7 Ιουνίου 2019 και πολλά έχουν συμβεί στον κόσμο μας από τότε, με την επέλαση της πανδημίας COVID και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία να συμπιέζουν την παραγωγή και διάθεση των τροφίμων παγκοσμίως. Τώρα είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για την ενίσχυση της διαθεσιμότητας ασφαλών και υγιεινών τροφίμων από τον παραγωγό μέχρι το πιάτο του καταναλωτή. Η κινητοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την διάθεση ασφαλούς και υγιεινού φαγητού για όλους, θα πρέπει να ηγηθεί της προώθησης της γνώσης προς όλους τους κρίκους της τροφικής αλυσίδας, με σεβασμό στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Επιβάλλεται πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να παίξει έναν ρόλο ρυθμιστή, καθοδηγητή και εγγυητή της συνοχής της τροφικής αλυσίδας πάνω σε θέματα Ασφάλειας των Τροφίμων σε όλο το μήκος της, για την ασφαλή καλλιέργεια, την ασφαλή παραγωγή και ασφαλή διατήρηση των τροφίμων.» 

Γεωργία Κωστούρου - Μύλοι Παπαφίλη ΑΕ

Υπεύθυνη Διαχείρισης Συστήματος Ασφάλειας Τροφίμων
“…Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας και πρωταρχικό στοιχείο ποιότητας ζωής και βιώσιμης ανάπτυξης. Υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, στην Ευρώπη αρρωσταίνουν πάνω από 23 εκατομμύρια άνθρωποι από κατανάλωση μολυσμένου φαγητού και πάνω από 4.600 πεθαίνουν. Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων εμπνέει δράσεις για την αποτροπή, την ανίχνευση και την διαχείριση των διατροφικών κινδύνων με σκοπό να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα ασφαλούς και υγιεινού φαγητού για όλους. Μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Τροφίμων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Yγείας επιδιώκει να φέρει το θέμα της ασφάλειας τροφίμων στην δημόσια ατζέντα Και η καμπάνια της φετινής χρονιάς είναι «Ασφαλή τρόφιμα τώρα για ένα υγιές αύριο»,  υπογραμμίζοντας ότι η παραγωγή και κατανάλωση ασφαλών τροφίμων έχει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την οικονομία…”

Κώστας Σιαφαρίκας - EQA HELLAS

Αναπληρωτής Τεχνικός Δ/ντης ΕQA HELLAS A.E
“Πρώτα από όλα: Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Πρωταρχική μέριμνα όλων των κρίκων της παραγωγικής αλυσίδας οφείλει να είναι η ασφάλεια. Ο σεβασμός, η εξειδίκευση, η συνεχής εκπαίδευση εξέλιξη και έρευνα, και βέβαια η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων είναι οι διαρκείς επιδιώξεις. Με στόχο την προάσπιση της υγείας και την εξυπηρέτηση των αναγκών του καταναλωτή, η ασφάλεια του παρεχόμενου τροφίμου είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ευαγγελία Γκίζα - ΠΓ ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ

Regulatory Affairs & Quality Control Manager
“Οι τροφιμογενείς λοιμώξεις επηρεάζουν κάθε χρόνο 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως. Υπάρχουν περισσότερες από 200 – κάποιες ήπιες και κάποιες  άλλες θανατηφόρες. Η φετινή καμπάνια του WHO με τίτλο «Ασφαλέστερα Τρόφιμα, Καλύτερη Υγεία» υπογραμμίζει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα, στη διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας και μας προσκαλεί όλους, σε μια σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες για να γίνουν τα τρόφιμα πιο ασφαλή. Στην Ecolab πιστεύουμε ότι η κουλτούρα για ασφαλή τρόφιμα είναι τρόπος ζωής και όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε! Με την συνδυασμένη εφαρμογή των κατάλληλων απορρυπαντικών και απολυμαντικών, των ορθών πρακτικών υγιεινής, της συνεχούς εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, μπορούμε να βοηθήσουμε στην δημιουργία ασφαλών τροφίμων και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους.”

Γεωργία Καρβούνη - Ecolab

ΚEY ACCOUNT MANAGER INSTITUTIONAL
“Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν την 7η Ιουνίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων το 2018, για να αναδείξουν και να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση στην ασφάλεια τροφίμων. Κάθε χρονιά αναδεικνύεται ένα νέο θέμα ως αφορμή για επαγρύπνηση, ενημέρωση, εκπαίδευση και εύρεσης νέων σχεδίων προώθησης της σημαντικότητας της Ασφάλειας Τροφίμων. Μία τέτοια Παγκόσμια Ημέρα δεν θα μπορούσε παρά να ταυτιστεί με τις Αξίες & το Όραμα της “ΓΡΗΓΟΡΗΣ”. Η ασφάλεια του τροφίμου είναι ουσιώδης για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία και παράλληλα αποκλειστικός εγγυητής της. Η γνώση και η αντίληψη του καταναλωτή σε θέματα Ασφάλειας & Υγιεινής Τροφίμων, έχει υιοθετηθεί στη “ΓΡΗΓΟΡΗΣ” ως προτεραιότητα. Η Συμμόρφωση με Διεθνή Πρότυπα Συστημάτων Ποιότητας (ISO 9001/2015, ISO 22000:2018 & ISO 14001:2015), η Προώθηση της κουλτούρας Food Safety μέσω άριστης εκπαίδευσης των εργαζομένων καθώς και οι Υψηλές Προδιαγραφές Επιλογής Α’ Υλών διαμορφώνουν ένα πλαίσιο λειτουργίας όπου η 7η Ιουνίου αντικατοπτρίζεται. Για τη “ΓΡΗΓΟΡΗΣ”, η ασφάλεια των τροφίμων είναι έννοια αδιαπραγμάτευτη και ασυμβίβαστη με οτιδήποτε μπορεί να την επηρεάσει αρνητικά.”

Αριστείδης Λεκάτης - ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Προϊστάμενος Ποιοτικού Ελέγχου
“Με όλη την συζήτηση που υπάρχει γύρω από τα τρόφιμα η φετινή παγκόσμια ημέρα Ασφάλειας τροφίμων έρχεται πιο έντονα να μας θυμίζει πως η πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα είναι δικαίωμα όλων, αλλά και υποχρέωση όσων εργάζονται στον κλάδο.  Ο ρόλος που παίζει η τροφή στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους είναι άλλωστε καταγεγραμμένος ιστορικά, είμαστε ότι τρώμε και συνεπώς η Ασφάλεια των τροφίμων είναι πια σε πρώτο πλάνο. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, ενημερώνονται ελέγχουν και εξοπλίζονται έχοντας ως στόχο την παραγωγή ασφαλών τροφίμων. Παράλληλα ο καταναλωτής εμφανίζεται πλέον πιο ενημερωμένος σχετικά και επιζητά τρόφιμα ποιοτικά και ασφαλή. Ένα ασφαλές τρόφιμο είναι παράλληλα και ποιοτικό και πλέον το σημείο εκκίνησης μέτρησης της ποιότητας ενός τροφίμου, έχει γίνει στην συνείδηση των καταναλωτών η ασφάλειά του”.

Δημήτρης Σβυντρίδης - ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Υπεύθυνος Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων
«Η άριστη ποιότητα σε όλους τους τομείς είναι καθημερινός στόχος όλων των εργαζομένων του ομίλου Simply Burgers έχοντας θεσπίσει υψηλά πρότυπα και έχοντας αναπτύξει μεθοδολογία για τον έλεγχο συμμόρφωσής τους. Το αγαπημένο brand πρωτοπορεί σε θέματα Ασφάλειας Τροφίμων τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα συμβατά με τις αρχές HACCP και στα 12 καταστήματα που λειτουργούν στην Αττική. Όλα αυτά, αντικατοπτρίζονται μέσα από διαδικασίες και τεχνολογίες που αξιοποιούνται καθημερινά με γνώμονα την ασφάλεια του καταναλωτή, όπως η τακτική εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα Ασφάλειας Τροφίμων και Ποιοτικής Διαχείρισης, η αυστηρή επιλογή προμηθευτών και Α’ Υλών καθώς και οι διαρκείς έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλα τα στάδια ροής, από την παραλαβή και την προετοιμασία ως την παράδοση των γευμάτων.»

Αθηνά Κανάκη – SIMPLY BURGERS

Training & Quality Control Manager
«Η παγκόσμια ημέρα ασφάλειας τροφίμων γιορτάζεται τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, γνωρίζοντας μεγάλη προβολή σε επίπεδο διεθνών οργανισμών (FAO, WHO), κρατών και επιχειρήσεων της ευρύτερης εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι προκλήσεις που μας επιφυλάσσει το 2022 αλλά και τα χρόνια που ακολουθούν στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων είναι πολλές. Ζούμε στην (μέτα?) COVID-19 εποχή, η Ευρώπη συνταράσσεται από πόλεμο ενώ η βιωσιμότητα και η διαχείριση των φυσικών πόρων γίνονται από αφηρημένες έννοιες μία πραγματικότητα που οι επιχειρήσεις τροφίμων οφείλουν και πρέπει να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και με τόλμη. Η έλλειψη α’ και β’ υλών ή/και η άνοδος των τιμών που παρατηρούνται σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν ελλείματα τελικών προϊόντων, αυξάνουν κατακόρυφα την πιθανότητα απάτης τροφίμων (food fraud) ενώ αναμένεται να παρατηρηθεί αύξηση των περιπτώσεων τροφίμων με υποδεέστερη ποιότητα να καταλήγουν στον καταναλωτή. Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης έχει φροντίσει για την επάρκεια της α’ ύλης (γάλα αιγοπρόβειο και αγελαδινό) που χρησιμοποιεί στα προϊόντα της, ενώ οι σταθερές και μακροχρόνιες συνεργασίες με τους παραγωγούς της Ηπείρου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, εξασφαλίζουν ότι η ποιότητα της α’ ύλης παραμένουν σταθερή και σε υψηλά επίπεδα. Η ΔΩΔΩΝΗ, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης φροντίζει και δίνει στους παραγωγούς τιμές για το γάλα υψηλότερες από τον μέσο όρο της αγοράς.  Επίσης οι ενδελεχείς έλεγχοι των α’ και βοηθητικών υλών μειώνουν στο ελάχιστο την πιθανότητα ποιοτικών αποκλίσεων και περιστατικών food fraud, ενώ οι προληπτικές ενέργειες και οι συνεργασίες που έχουν επιτευχθεί σε επίπεδο προμηθευτών εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ροή υλικών σε όλα τα εργοστάσιά της.»

Δημήτρης Γκίκας - ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ

Διεύθυντης Ολικής Ποιότητας και ESG
spot_img
spot_img

Υποστηρικτές
Οι υποστηρικτές μας

client-image
client-image
client-image
agent labs
client-image
client-image
client-image
client-image
client-image
client-image
ecolab
client-image
client-image
client-image
delichef
client-image
client-image
client-image
client-image
client-image
client-image
client-image
client-image
client-image
ag advent
mastiha shop
seraclean
client-image
client-image
agroloika
stoup
client-image
client-image
client-image
waffle house
fitness meals
client-image
client-image
client-image
client-image
client-image