Και δείτε τις εναλλακτικές επιλογές για υγιεινή πίτσα!
Αν υπάρχει ένα φαγητό που καταναλώνεται με ευχαρίστηση σε όλα τα σημεία του πλανήτη, αυτό είναι η πίτσα! Ιδανικό για όλα τα γούστα αφού ο καθένας μπορεί να βάλει πάνω όποιο συστατικό ευχαριστεί τον ουρανίσκο του…
Σύμφωνα με την ογκολόγο διαιτολόγο, Nichole Andrews η επιλογή των συστατικών, ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και τις επιπτώσεις στην υγεία και γι αυτό να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το πεπερόνι ή τα λουκάνικα.
Τα επαξεργασμένα κρέατα και ο καρκίνος
Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει ταξινομήσει το επεξεργασμένο κρέας ως «καρκινογόνο για τον άνθρωπο» από το 2015, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «επαρκή στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου».
- Δείτε ακόμη: Πυρκαγιά από Power Bank που πωλείται και στην Ελλάδα – Ανακαλούνται 4.000 τεμάχια
- Δείτε ακόμη: Ανάκληση ψάθινων καλαθιών αποθήκευσης που πωλούνται στα ZARA HOME
Τα επεξεργασμένα κρέατα – τα οποία περιλαμβάνουν λουκάνικα, ζαμπόν, σαλάμια κ.α. – έχουν παρασκευαστεί με τρόπο που βελτιώνει τη γεύση και τη διάρκεια ζωής. Ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι ορισμένες από αυτές τις διαδικασίες μπορούν να παράγουν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτές οι πιθανότητες αυξάνονται ακόμη περισσότερο για άτομα με ορισμένες γενετικές παραλλαγές.
- Δείτε ακόμη: Τζατζίκι με σαλμονέλα – Άμεση ανάκληση
- Δείτε ακόμη: Φτιάξτε τη δική σας σοκολάτα: Συμβουλές από την επιλογή των συστατικών μέχρι το τέλειο ψήσιμο
Σύμφωνα με την Andrews, μπορείτε ακόμα να δώσετε μια ευκαιρία σε νόστιμη πίτσα, ανταλλάσσοντας το πεπερόνι με φυτικές τροφές ή κοτόπουλο.
- Δείτε ακόμη: Σοκολάτα Dubai: Τι είναι τέλος πάντων αυτό το ογκώδες γλυκό που έγινε trend στα social media;
Επιλογές για υγιεινή πίτσα
Χορτοφαγική απόλαυση: «Φορτώστε την πίτσα σας πιπεριές, μανιτάρια, σπανάκι και ντομάτες, προσθέστε λίγο φρέσκα μυρωδικά για περισσότερη γεύση!» Σύμφωνα με την Andrews, τα λαχανικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου επειδή περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων και διαθέτουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Μεσογειακή: Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα υγιή λίπη. Το διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη, επειδή περιέχει τροφές με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Αν ακολουθήσετε τη σύσταση της Andrews, μπορείτε να προσθέσετε στην πίτσα σας ελιές, καρδιές αγκινάρας, ντοματίνια και λίγο ελαιόλαδο. Πασπαλίστε με θρυμματισμένη φέτα για έξτρα απόλαυση.
Margherita makeover: «Απολαύστε την κλασική πίτσα με φρέσκες ντομάτες, βασιλικό και μοτσαρέλα σε κρούστα ολικής αλέσεως. Απλό αλλά ικανοποιητικό!» Τα περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μετακινώντας τα κόπρανα μέσω του εντέρου πιο γρήγορα. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα.
Ψωμί με λίγο αλάτι και πράσινα: Η διατροφή πλούσια σε αλάτι έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Η Andrews πρότεινε να φτιάξετε πίτσα με βάση ρικότα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, λάχανο, σκόρδο και λίγη μοτσαρέλα.
Κοτόπουλο και πέστο: Η Andrews συνιστά να αντικαταστήσετε τη σάλτσα ντομάτας με ένα πέστο βασιλικού χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και να προσθέσετε κολοκυθάκια, κοτόπουλο ψητό, ψητές κόκκινες πιπεριές και σπανάκι. Πλούσιο σε β-καροτίνη, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, το σπανάκι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού.