Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανεμβολίαστοι ξενοδοχοϋπάλληλοι: Στέρηση μισθού και τσουχτερό πρόστιμο αν δεν δηλώσουν το self test!

ΑρχικήΝέαΑνεμβολίαστοι ξενοδοχοϋπάλληλοι: Στέρηση μισθού και τσουχτερό πρόστιμο αν δεν δηλώσουν το self test!
spot_img

cibum team

Μέχρι τώρα ξέραμε τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε σχέση με την υποχρέωση των self test: Οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό, που δεν είναι εμβολιασμένοι, έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικά test κορωνοιού  την εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης. Το πρώτο test είναι self test και διατίθεται δωρεάν ενώ πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας. Το δεύτερο τεστ είναι εργαστηριακό (rapid test) και πραγματοποιείται με ευθύνη και έξοδα του εργαζομένου. Τo rapid test ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας. 

Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr . Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, δεν έχουν υποχρέωση να υποβληθούν σε τεστ, εφόσον έχουν περάσει 14 ημέρες μετά  και τη δεύτερη δόση του εμβολίου ή μετά την μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου.

Τι γίνεται όμως εάν τα αποτελέσματα των self test δεν δηλωθούν;

Νέα κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, προβλέπει τσουχτερό πρόστιμο για όποιον εργαζόμενο «ξεχάσει» να δηλώσει το αποτέλεσμα του self test στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr.

Τα πρόστιμα έως τώρα αφορούσαν μόνο τους εργοδότες αλλά πλέον αφορούν και τους εργαζόμενους καθώς όποιος εργαζόμενος δεν δηλώσει το αποτέλεσμα του self test στο σύστημα «Εργάνη», σε ενδεχόμενο έλεγχο θα βρεθεί αντιμέτωπος με το τσουχτερό πρόστιμο των 300 ευρώ.

Σε δυσμένεια μπαίνει ο εργαζόμενος και από την εργοδοσία εάν δεν υποβάλλεται σε test ή δεν το δηλώνει στο Π.Σ Εργάνη. Ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των διαγνωστικών ελέγχων άρα έχει και το δικαίωμα να μην πληρώνει μισθό για όσο διάστημα δεν τηρείται η παραπάνω υποχρέωση. 

Τα πρόστιμα  για τους εργοδότες

Τα πρόστιμα είναι ακόμη πιο τσουχτερά για τους εργοδότες και ξεκινούν από 300-1.500 ευρώ. Συγκεκριμένα ,επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο,  στην περίπτωση που εργαζόμενος δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου. Στην περίπτωση τώρα που κάποιος εργαζόμενος βρίσκεται στον εργασιακό χώρο ενώ έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα ο πέλεκυς είναι βαρύς με το πρόστιμα να φθάνει τα 1.500 ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ εφόσον η επιχείρηση δεν έχει  ενημερώσει τους εργαζόμενους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορονοϊό.

Η προθεσμία για τα self test του Αυγούστου

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία, έως την Τρίτη 10.8.2021, τέσσερα (4) δωρεάν self test, ένα για την εβδομάδα από 2.8.2021 έως 8.8.2021, ένα για την εβδομάδα από 9.8.2021 έως 15.8.2021, ένα για την εβδομάδα από 16.8.2021 έως 22.8.2021 και ένα για την εβδομάδα από 23.8.2021 έως 29.8.2021.

Το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση στην εργασία. Όταν μεσολαβούν διαστήματα κατά τα οποία ο εργαζόμενος απασχολείται με τηλεργασία ή βρίσκεται σε άδεια ,ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος θα πρέπει να γίνει έως και 24 ώρες πριν την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας στον χώρο εργασίας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα