Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιθεωρητές συστημάτων ασφάλειας τροφίμων: Το GFSI θέτει για πρώτη φορά απαιτήσεις συγκριτικής αξιολόγησης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιθεωρητές συστημάτων ασφάλειας τροφίμων: Το GFSI θέτει για πρώτη φορά απαιτήσεις συγκριτικής αξιολόγησης
spot_img

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI), χθες 4 Νοεμβρίου παρουσίασε το πρώτο σύνολο απαιτήσεων συγκριτικής αξιολόγησης για τους φορείς επαγγελματικής αναγνώρισης  των  Επιθεωρητών συστημάτων ασφάλειας τροφίμων.  

Με την ενίσχυση  του προφίλ του επαγγέλματος του επιθεωρητή και την εστίαση των απαιτήσεων αξιολόγησης, στις ικανότητές του,  στόχος είναι η προσέλκυση και η διατήρηση των επιθεωρητών συστημάτων ασφάλειας τροφίμων.

- Advertisement -

Με την πάροδο των ετών, σύμφωνα με δήλωση του GFSI, ο κλάδος αντιμετώπισε αυξανόμενες δυσκολίες στην πρόσληψη και διατήρηση επιθεωρητών-ελεγκτών, καθώς αυτοί που εγκαταλείπουν το επάγγελμα είναι περισσότεροι από αυτούς που εισέρχονται. Αυτό επιβαρύνει την ικανότητα των φορέων πιστοποίησης να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση σε ελέγχους ασφάλειας τροφίμων — και αποτελεί σοβαρή απειλή για ολόκληρο το οικοσύστημα ασφάλειας τροφίμων. Οι αξιωματούχοι του GFSI λένε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω των ολοένα και πιο περίπλοκων και διπλών απαιτήσεων που ισχύουν για νέους και υπάρχοντες ελεγκτές, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων απαιτήσεων συγκριτικής αξιολόγησης GFSI για τους κατόχους προγραμμάτων πιστοποίησης των ελεγκτών.

Για να το καταπολεμήσει αυτό, η GFSI έχει τώρα αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα αξιολόγησης για φορείς επαγγελματικής αναγνώρισης στον τομέα, ορίζοντας τους ως υπεύθυνους για την επικύρωση κοινών ικανοτήτων σε έναν επιθεωρητή συστημάτων ασφάλειας τροφίμων, για όλους τους κατόχους προγραμμάτων πιστοποίησης που αναγνωρίζονται από το GFSI. Έτσι η βιομηχανία τροφίμων μπορεί να βασιστεί σε αυτήν την καταχώριση και επικύρωση για να επαληθεύσει την ικανότητα του ελεγκτή.

Με την εναρμόνιση των προτύπων σε ολόκληρο τον κλάδο, το GFSI ελπίζει να διαφυλάξει έναν ζωτικό ρόλο στον κλάδο — αυξάνοντας την προσβασιμότητα και την αντίληψη του ελέγχου ασφάλειας των τροφίμων.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η έναρξη αυτών των απαιτήσεων συγκριτικής αξιολόγησης θα συμβάλει στην προστασία του ζωτικού ρόλου των επιθεωρητών συστημάτων ασφάλειας τροφίμων και στην αύξηση της αφομοίωσης αυτού του επαγγέλματος, δήλωσε η διευθύντρια του GFSI, Erica Sheward. Τα τρέχοντα προσόντα και η εμπειρία του κλάδου που απαιτούνται για μια καριέρα στον έλεγχο ασφάλειας τροφίμων είναι αυστηρά και συγκεκριμένα – γεγονός που περιορίζει δραματικά το πεδίο των πιθανών προσλήψεων.

«Με την εναρμόνιση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εξέλιξης σε ολόκληρο τον κλάδο, μπορούμε να κάνουμε τον έλεγχο ασφάλειας τροφίμων προσιτό, εφικτό και επιθυμητό επάγγελμα για πολλούς περισσότερους ανθρώπους – συμβάλλοντας στη διαφύλαξη του μέλλοντος ενός ουσιαστικού στοιχείου του οικοσυστήματος ασφάλειας τροφίμων», πρόσθεσε.

Σχετικά με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI) είναι ένας Συνασπισμός Δράσης υπό την ηγεσία του Διευθύνοντος Συμβούλου από το The Consumer Goods Forum, που φέρνει σε επαφή εμπόρους λιανικής και κατασκευαστές και μια εκτεταμένη κοινότητα ασφάλειας τροφίμων για να βοηθήσει στην επίβλεψη των προτύπων ασφάλειας τροφίμων για τις επιχειρήσεις και στην παροχή πρόσβασης σε ασφαλή φαγητό για τους ανθρώπους παντού.

Σχετικά με το φόρουμ καταναλωτικών αγαθών

Το Φόρουμ Καταναλωτικών Αγαθών («CGF») είναι ένα παγκόσμιο βιομηχανικό δίκτυο που βασίζεται στην ισοτιμία που καθοδηγείται από τα μέλη του για να ενθαρρύνει την παγκόσμια υιοθέτηση πρακτικών και προτύπων που εξυπηρετούν τη βιομηχανία καταναλωτικών αγαθών παγκοσμίως. Συγκεντρώνει τους CEO και τα ανώτερα στελέχη περίπου 400 λιανοπωλητών, κατασκευαστών, παρόχων υπηρεσιών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών σε 70 χώρες και αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία του κλάδου σε γεωγραφία, μέγεθος, κατηγορία προϊόντων και μορφή.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα