Πως να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τους επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς του κοτόπουλου.
Με αφορμή την αποκάλυψη της περασμένης χρονιάς, όπου το 95% των δειγμάτων κοτόπουλου που εξετάστηκαν σε τρεις γνωστές αλυσίδες καταστημάτων στην Ελλάδα, βρέθηκε μολυσμένο με παθογόνους οργανισμούς, πρέπει να γίνει αναφορά στο πως μπορείτε να προστατευτείτε από τροφική δηλητηρίαση όσοι έρχεστε σε επαφή με το κοτόπουλο.
Γενικά, μπορείτε να πάθετε τροφική δηλητηρίαση τρώγοντας μολυσμένα τρόφιμα, πίνοντας μολυσμένο νερό ή έχοντας επαφή με μολυσμένα ζώα (όπως κατοικίδια και αγροτικά ζώα), αλλά οι πιο συχνές περιπτώσεις προέρχονται από μολυσμένο κοτόπουλο, το οποίο περιέχει το επικίνδυνο καμπυλοβακτήριο.
Για να καταλάβετε πόσο σοβαρό είναι αυτό το μικρόβιο, ακόμη και μια σταγόνα χυμού από ωμό κοτόπουλο μπορεί να έχει αρκετά βακτήρια για να μολύνει ένα άτομο. Ή ας πούμε, αν μαζέψετε ωμό κοτόπουλο με λαβίδα και στη συνέχεια χρησιμοποιήσετε αυτή τη λαβίδα για να μαζέψετε σαλάτα – αυτό από μόνο του μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει μόλυνση.
Η σημαντικότερη προστασία από τη μόλυνση από το καμπυλοβακτηρίδιο είναι η καλή υγιεινή της κουζίνας, ιδίως η αντικατάσταση της διασταυρούμενης μόλυνσης. Πρόκειται για τη μεταφορά μικροβίων από ένα (συνήθως ωμό) τρόφιμο σε ένα άλλο τρόφιμο που δεν είναι μολυσμένο με καμπυλοβακτηρίδιο.
Για παράδειγμα, το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένο κρέας κοτόπουλου στο μαρούλι, είτε μέσω άμεσης επαφής με το τρόφιμο είτε μέσω έμμεσης μετάδοσης μέσω των χεριών, των σκευών, των επιφανειών εργασίας, των μαχαιριών ή άλλων εργαλείων της κουζίνας. Ενώ τα παθογόνα συνήθως σκοτώνονται από τη θερμότητα όταν το κρέας μαγειρεύεται ή ψήνεται, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης όταν το μαρούλι τρώγεται ωμό.
Οι οδηγίες μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
- Μην πλένετε το ωμό κοτόπουλο. Διατρέχετε τον κίνδυνο να εξαπλώσετε το καμπυλόκοκκο, εκτοξεύοντάς το στα χέρια, στις επιφάνειες εργασίας, στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως η σαλάτα, και στον εξοπλισμό μαγειρέματος.
- Μαγειρέψτε τα πουλερικά καλά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξοντωθεί η καμπύλη. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο τροφίμων αν μπορείτε και ελέγξτε ότι το φαγητό φτάνει τους 75οC στο παχύτερο σημείο του κρέατος. Εάν δεν έχετε θερμόμετρο τροφίμων, ελέγξτε ότι το κρέας είναι αχνιστό, χωρίς ροζ κρέας και ότι οι χυμοί του τρέχουν καθαροί.
- Πλένετε καλά τα χέρια σας μετά το χειρισμό ωμού κρέατος.
- Χρησιμοποιείτε διαφορετικές σανίδες κοπής και σκεύη για τα ωμά πουλερικά και τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα ή πλένετε σχολαστικά μεταξύ των χρήσεων.
- Διατηρείτε το ωμό κοτόπουλο στο κάτω μέρος του ψυγείου, σκεπασμένο, κατά προτίμηση σε σφραγισμένο δοχείο, και μακριά από άλλα τρόφιμα.