Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Μην τις φάτε» – Ανακαλούνται χοιρινές μπριζόλες από μεγάλο σούπερ μάρκετ λόγω θειωδών – Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων«Μην τις φάτε» - Ανακαλούνται χοιρινές μπριζόλες από μεγάλο σούπερ μάρκετ λόγω θειωδών - Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία
spot_img

Άτομα με άσθμα ή ευαισθησία στα θειώδη μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, αναπνευστικά προβλήματα, εξανθήματα, πονοκέφαλο ή στομαχικές διαταραχές.

Η Asda, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσε ανάκληση για χοιρινές μπριζόλες λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρό «κίνδυνο για την υγεία».

- Advertisement -

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε ότι ορισμένες συσκευασίες ενδέχεται να περιέχουν γάλα και θειώδη, τα οποία δεν αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πασίγνωστες μπύρες λόγω χημικής μόλυνσης

«Εάν έχετε αγοράσει το παραπάνω προϊόν και έχετε αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή τα συστατικά του γάλακτος ή/και ευαισθησία στο διοξείδιο του θείου και/ή στα θειώδη, μην το φάτε», αναφέρει η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας.

Η ημερομηνία χρήσης στα επηρεαζόμενα προϊόντα είναι η 25η Απριλίου και φέρουν κώδικα 5063089827178. Οι πελάτες που αγόρασαν το προϊόν θα λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων και δεν χρειάζονται απόδειξη.

Ποιος είναι ο κίνδυνος;

Τα θειώδη είναι χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά. Στο φαγητό, εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών και την οξείδωση (π.χ. βοηθούν στο να μη μαυρίσουν τρόφιμα). Στο κρέας, μπορεί να μπουν για να βελτιώσουν τη διάρκεια ζωής ή την εμφάνιση (π.χ. να δείχνει πιο «φρέσκο» το κόκκινο χρώμα).

Άτομα με άσθμα ή ευαισθησία στα θειώδη μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, αναπνευστικά προβλήματα, εξανθήματα, πονοκέφαλο ή στομαχικές διαταραχές. Γι’ αυτό, τα θειώδη πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνονται στην ετικέτα.

Επιπλέον, αν κάποιος έχει αλλεργία στο γάλα ή είναι δυσανεκτικός στη λακτόζη, η κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει:

  • Προβλήματα στο πεπτικό (για όσους έχουν δυσανεξία).
  • Αναφυλαξία (σοβαρή αλλεργική αντίδραση)
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα