Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

ΑρχικήΝέαΝεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας - Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)
spot_img

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Ένα σοκαριστικό θέαμα αντίκρυσε αναγνώστης του cibum ανοίγοντας πρόσφατα μία συσκευασία με κατεψυγμένο σπανάκι, γνωστής μάρκας που αγόρασε από σούπερ μάρκετ της περιοχής του.

- Advertisement -

Ανάμεσα στους σβώλους με τα κατεψυγμένα φύλλα του λαχανικού ξεχώριζε καθαρά μισό κατεψυγμένο ποντίκι! Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έστειλε στο cibum, o Δημήτρης Δεληγιάννης πήρε ένα κομμάτι χαρτί και απομάκρυνε τον ποντικό από το σπανάκι για να σιγουρευτεί ότι δεν τον «ξεγελούν» τα μάτια του!

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί και στα σχόλια κάτω από δημοσίευμα που αφορούσε καταγγελία για άλλο τρόφιμο με ξένο σώμα, δεν βρήκε άκρη με τους υπευθύνους.

«Εγώ το καλοκαίρι αγόρασα μία συσκευασία σπανάκι γνωστής επώνυμης εταιρείας και ανοίγοντάς το για να το μαγειρέψουμε βρέθηκε μέσα κατεψυγμένο μισό ποντίκι! Επικοινώνησα με την εταιρεία, φυσικά η εταιρεία είπε ότι δεν είναι δικό μας, κάπου βρέθηκε, κάποιος το βάλε και αναγκαστικά έκανα καταγγελία στον ΕΦΕΤ. Από τον Αύγουστο περιμένω απάντηση ακόμα από τον ΕΦΕΤ για να μπορέσω να κινηθώ νομικά και δεν έχω τίποτα στα χέρια μου και έχει ο θεός…»

Η συγκεκριμένη μάρκα πωλείται σε πολλά σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα.

Τα ποντίκια στη βιομηχανία τροφίμων

Το κατεψυγμένο ποντίκι που βρέθηκε μέσα στο σπανάκι

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ειδησεογραφία τροφίμων ασχολείται με την παρουσία τρωκτικών σε εστιατόρια, ή μέσα σε συσκευασμένα τρόφιμα. Τα τρωκτικά σε τρόφιμα είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός. Πρόκειται για την χειρότερη περίπτωση μόλυνσης τροφίμων από ξένο σώμα καθώς τα  τρωκτικά είναι επικίνδυνοι μεταφορείς των τροφιμογενών παθογόνων. Ποντίκια και αρουραίοι μπορεί να βρεθούν σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων και είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες τροφίμων. Αυτό γιατί μπορεί να συνορεύουν με περιβάλλοντα όπως χωράφια ή δάση και με τις πόρτες ανοιχτές και τις μικρές τρύπες που δεν είναι σφραγισμένες, τα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στην εγκατάσταση με ευκολία. 

Οι αρουραίοι και τα ποντίκια ανέκαθεν κατανάλωναν και μόλυναν τρόφιμα, μετέδιδαν ασθένειες και προκαλούσαν φθορές σε κτήρια και εξοπλισμό. Οι επιδρομές των τρωκτικών καταπολεμούνταν συνήθως όταν έφθαναν σε προβληματικά επίπεδα. Σήμερα, όμως, τα πρότυπα υγείας, υγιεινής και ασφάλειας καθιστούν όλο και πιο σημαντική την αποτελεσματική και επαληθεύσιμη καταπολέμηση των τρωκτικών όλο το χρόνο.

Ειδικά στην βιομηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής υπάρχει πιθανότητα εισόδου τρωκτικών του αγρού ή της εγκατάστασης στην φάση της αρχικής επεξεργασίας που συνήθως γίνεται σε στεγασμένους χώρους αλλά όχι ουσιαστικά κλειστούς. Στην συνέχεια είναι πιθανό να περάσει το σώμα του τρωκτικού στα επόμενα στάδια και ακόμα και να καταψυχθεί ή να κονσερβοποιηθεί. Ο εξοπλισμός που συνήθως ελέγχει τέτοια ξένα σώματα είναι το X-RAY που ακτινογραφεί το σακουλάκι με το τελικό προϊόν πριν αυτό μπει στο τελικό κιβώτιο με το οποίο θα διακινηθεί στην αγορά! Οι επιχειρήσεις πλέον διαθέτουν τέλειο εξοπλισμό.

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν από τα περιττώματα, τα ούρα, τις βλέννες, το σώμα τους κλπ. να περάσουν στον άνθρωπο μέσω της επαφής με μία μολυσμένη επιφάνεια ή με την κατανάλωση τροφής που έχει προσβληθεί από τρωκτικά. Άλλες βακτηριακές ασθένειες που προκαλούνται από το δάγκωμα των τρωκτικών όπως ο μυϊκός τύφος. Οι ασθένειες που μεταφέρονται από τα τρωκτικά είναι:

  • Σαλμονέλωση
  • Λεπτοσπίρωση
  • Τριχινίαση
  • Πανώλη

Στις βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων και ποτών, η μη εφαρμογή ενός προγράμματος ολοκληρωμένου ελέγχου των παρασίτων, μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από την απώλεια αποθεμάτων και προϊόντων, την ανάκληση προϊόντων, την καταστροφή του εξοπλισμού. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θέτει σε κίνδυνο το όνομα και τη φήμη της ίδιας της εταιρείας, μπορεί να οδηγήσει σε δικαστικές περιπέτειες και να φτάσει έως και το κλείσιμό της.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και γιατί δεν γράφετε το όνομα του προϊόντος για να μπορούμε να προστατευτούμε; Τα γνωστά, μόνο καταγγελίες ανώνυμες

  2. Συμφωνώ απόλυτα με τον παραπάνω. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν λέτε ποια εταιρεία είναι, για να προσέχουμε ή και εάν χρειαστεί να αποφεύγουμε τά προϊόντα της;

  3. Συμφωνώ με τους 2 παραπάνω ..γιατί δεν λέτε ποια εταιρεία είναι να την προτιμήσουμε….ξέρετε τι είναι και σπανάκι και πρωτεινη μαζί στην τιμή του ενός?

  4. Μετά λέτε ότι ακόμη δεν μπορείτε και δεν έχετε ειδοποίηση από εκεί που στείλατε φωτογραφίες, βγείτε και δείξτε την συσκευασία ποια εταιρεία είναι δεν χρειάζεται να τους προστατεύετε… είναι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία

  5. Και ξανά απαράδεκτο!!!
    Την επωνυμία θέλουμε να δούμε.
    Εγώ σκέφτομαι να πετάξω ότι σπανάκι που έχω στην κατάψυξη και δεν θα ξανά αγοράσω ΚΑΙ αν λειτουργήσουν και οι υπόλοιποι σαν εμένα, έτσι θα υπάρχει ζημία και σε άλλες εταιρείες που ίσως δεν θα έπρεπε!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο