Πως να αποθηκεύσετε σωστά τους ξηρούς καρπούς για να μη χαλάσουν.
Τα φιστίκια αποτελούν βασική και θρεπτική τροφή στη διατροφή μας εδώ και πολλούς αιώνες, τρέφοντας βασιλείς, ταξιδιώτες και τον γενικό πληθυσμό σε όλο τον κόσμο. Για πολλούς, είναι και μέρος της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Αν όμως παρατηρήσετε μια περίεργη μυρωδιά ή πικρή γεύση κατά το τσιμπολόγημα, είναι προτιμότερο να αποφύγετε την κατανάλωσή τους.
Ο ευκολότερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν τα φιστίκια σας έχουν χαλάσει είναι να δοκιμάσετε ένα. Ένας σάπιος ξηρός καρπός έχει πικρή και άσχημη γεύση και θα καταλάβετε αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά. Άλλοι τρόποι για να καταλάβετε αν τα φιστίκια σας έχουν σαπίσει είναι να ψάξετε για σημάδια μούχλας και να μυρίσετε το δοχείο τους. Εάν το δοχείο παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης μούχλας ή έχει μια μουχλιασμένη, παλιά μυρωδιά, δυστυχώς, τα φιστίκια σας πρέπει να πεταχτούν.
- Δείτε επίσης: Τι είναι η ορθοϋπνία και γιατί μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην υγεία μας;
- Δείτε επίσης: Αυτός είναι ο πραγματικά εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να καθαρίζετε τη φριτέζα αέρος
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα ανοιχτό πακέτο φιστικιών δεν θα διαρκέσει πολύ καιρό, αλλά αν χρειαστεί να τα αποθηκεύσετε, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο καιρό θα διαρκέσουν, ώστε να μην καταλήξετε με μια σακούλα με ταγγισμένους ξηρούς καρπούς.
- Δείτε ακόμη: Γιατί δεν πρέπει να βράζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών
- Δείτε επίσης: Ανάκληση συμπληρώματος διατροφής με πέτρες και θραύσματα μετάλλου
Το πόσο θα διατηρηθούν τα φιστίκια σας εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο που θα επιλέξετε να τα αποθηκεύσετε. Όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και οξειδώνονται αν εκτεθούν στον αέρα με αποτέλεσμα να ταγγίζουν. Επομένως, για να διατηρηθούν φρέσκα, πρέπει να διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό και ξηρό μέρος του ντουλαπιού σας.
Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής των φιστικιών σας μόλις τα ανοίξετε, ξανακλείστε αμέσως τη σακούλα τους ή, εναλλακτικά, τοποθετήστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο με σφραγιζόμενο καπάκι. Εάν αποθηκευτούν με αυτόν τον τρόπο, τα φιστίκια θα διατηρηθούν μεταξύ μίας και δύο εβδομάδων όταν παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου, χρόνος που θα σας επαρκεί για να τελειώσετε το πακέτο.
Αν για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να παρατείνετε περαιτέρω τη διάρκεια ζωής των φιστικιών σας, τότε ένα πράγμα που θα μπορούσατε να σκεφτείτε είναι να τα βάλετε στο ψυγείο ή ακόμη και στην κατάψυξη. Αν αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο, τα φιστίκια μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και τρεις μήνες, ενώ αν αποθηκευτούν στην κατάψυξη, τότε θα έχουν ακόμα υπέροχη γεύση σε διάστημα μέχρι και 12 μηνών.
Το Γερμανικό Κέντρο Διατροφής (BZfE) επαινεί τα φυστίκια για τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (52%), τη βιταμίνη Ε, την προβιταμίνη Α, τις βιταμίνες Β, το κάλιο, το φώσφορο, το μαγνήσιο και το σίδηρο που περιέχουν. Σύμφωνα με το Κέντρο, ωστόσο, προσβάλλονται επίσης συχνότερα από μούχλα από ό, τι τα καρύδια, για παράδειγμα.
Οι τοξίνες της μούχλας είναι επιβλαβείς για την υγεία. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε μουχλιασμένα φιστίκια. Το BZfE δίνει μια απλή συμβουλή: «Αν παρατηρήσετε μια άτυπη, συχνά μουχλιασμένη ή δυσάρεστα πικρή γεύση, μην το καταπιείτε, φτύστε το!»
Το ίδιο ισχύει και για τα πιάτα που έχετε ετοιμάσει με το συγκεκριμένο συστατικό, διότι «Το μαγείρεμα, το ψήσιμο ή το τηγάνισμα δεν μπορούν να εξαλείψουν τις βλαβερές συνέπειες των μυκητιακών τοξινών», προειδοποιούν οι ειδικοί.
Η ΕΕ παρακολουθεί τις οριακές τιμές για ορισμένες τοξίνες μούχλας (αφλατοξίνες) στους ξηρούς καρπούς, συμπεριλαμβανομένων των φιστικιών. Ωστόσο, είναι πιθανό η μούχλα να σχηματίζεται μόνο μετά από μακρά περίοδο αποθήκευσης. Το λίπος που περιέχεται στους ξηρούς καρπούς μπορεί επίσης να ταγγίσει εκ των υστέρων. Το BZfE συνιστά, επομένως, την αποθήκευση των φιστικιών σε δροσερό, αεροστεγές και ξηρό μέρος.
Οι ψιλοκομμένοι ή αλεσμένοι ξηροί καρποί πρέπει να χρησιμοποιούνται γρήγορα και να αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Μελέτες διαπίστωσαν ότι οι ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί είναι πιο πιθανό να περιέχουν τοξίνες μούχλας από ό,τι οι ολόκληροι ξηροί καρποί. Επομένως, μπορεί να αξίζει τον κόπο να αγοράζετε ολόκληρους ξηρούς καρπούς και να τους κόβετε με το χέρι.