Πώς θα εντοπίσουμε το λιγότερο επεξεργασμένο τυποποιημένο ψωμί προκειμένου να μην θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και της οικογένειάς μας;
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών τα έχει συνδέσει με μια σειρά σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως η άνοια και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πετούν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ επικίνδυνα σνακ γκρίζας αγοράς, γεμάτα τοξικές ουσίες – «Έτσι θα τα καταλάβετε»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καπνιστός σολομός: «Ελέγξτε τα ψυγεία σας και απορρίψτε – Κίνδυνος ακόμη και για θάνατο»
Για αρκετά τρόφιμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία: Ζωηρόχρωμες καραμέλες, πρόχειρα φαγητά όπως λουκάνικα, σαλάμια, burgers, κοτομπουκιές. Υπάρχουν όμως και άλλα που δεν πάει καν το μυαλό μας. Όπως το τυποποιημένο ψωμί που βρίσκεται σε αφθονία στα ράφια των παντοπωλείων.
Το ψωμί αποτελεί βασική τροφή κάθε νοικοκυριού και είναι δύσκολο να αποφευχθεί η αγορά του. Πώς λοιπόν θα εντοπίσουμε το λιγότερο επεξεργασμένο προκειμένου να μην θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και της οικογένειάς μας;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γεμάτη μαμούνια βρώμη πασίγνωστης μάρκας που αγοράστηκε από Eλληνικό σούπερ μάρκετ – Καταγγελία στο cibum (φωτο)
Γιατί το τυποποιημένο ψωμί θεωρείται εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο;
Οι ερευνητές συχνά κατηγοριοποιούν τα τρόφιμα ανάλογα με το επίπεδο επεξεργασίας τους σε ένα σύστημα ταξινόμησης που ονομάζεται κλίμακα NOVA. Σύμφωνα με την κλίμακα NOVA, τα τρόφιμα εμπίπτουν σε αυτά τα τέσσερα κύρια «στρατόπεδα»:
- Μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα: Αυτά τα τρόφιμα είτε βρίσκονται στη φυσική τους κατάσταση είτε είναι ελάχιστα αλλοιωμένα. Περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως το αβοκάντο, το γάλα και τα μήλα .
- Επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά: Αυτά τα είδη έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, όπως συμπίεση, ραφινάρισμα, άλεση ή άλεση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το αμυγδάλευρο και το ελαιόλαδο .
- Επεξεργασμένα τρόφιμα: Αυτά τα τρόφιμα έχουν αλλάξει από τη φυσική τους κατάσταση και συχνά έχουν ζάχαρη, λάδι, αλάτι ή άλλες ουσίες. Π.χ. κονσέρβα τόνου και μερικά τυριά.
- Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Αυτά τα τρόφιμα είναι επεξεργασμένα και περιέχουν πρόσθετα συστατικά όπως τεχνητά χρώματα και γεύσεις, συντηρητικά και άλλα συστατικά για τη διατήρηση της υφής τους. Πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι συσκευασμένα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην τα φάτε!» – Επείγουσα ανάκληση δύο μολυσμένων προϊόντων κοτόπουλου που πωλούνται σε μεγάλο σούπερ μάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα 10 συχνά λάθη που κάνουμε και χαλάνε τα τυριά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ζωντανές κατσαρίδες, περιττώματα τρωκτικών και ληγμένα τρόφιμα σε κουζίνα εκπαιδευτηρίων – Αναστολή άδειας λειτουργίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γκρελίνη: Η ορμόνη της πείνας και πώς θα την καταστείλετε
Στην αρχή, το ψωμί εμπίπτει στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων, δεδομένου ότι συνήθως περιέχει αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, μαγιά και νερό. Αλλά μερικές φορές το ψωμί μπορεί να πέσει στο στρατόπεδο εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και δεν χρειάζονται πολλά για να γίνει αυτή η αλλαγή.
«Από τη στιγμή που έχετε συγκεκριμένους τύπους πρόσθετων στο ψωμί, ξαφνικά γίνεται υπερεπεξεργασμένο», εξηγεί ο Giles Yeo, PhD , ερευνητής υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και καθηγητής μοριακής νευροενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Αυτά τα πρόσθετα μπορεί να περιλαμβάνουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη , γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές και συντηρητικά, λέει ο Lu Wang, MBBS, PhD, MPH , επιδημιολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts.
Είναι εκεί για να βελτιώσουν τη γεύση και την υφή και να βοηθήσουν να γίνει το ψωμί σταθερό στο ράφι—που σημαίνει ότι μπορεί να μείνει εκεί για λίγες μέρες χωρίς να μπαγιατεύσει ή να χαλάσει.
Σίγουρα, ωστόσο, υπάρχει κάποια διαμάχη σχετικά με την ταξινόμηση μιας βασικής τροφής όπως το ψωμί ως εξαιρετικά επεξεργασμένο.
Πώς να καταλάβετε εάν ένα ψωμί είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο
Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το ψωμί είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο είναι να διαβάσετε τη λίστα συστατικών, εξηγεί η Samantha Snashall, RDN , διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο . «Όσο μεγαλύτερη είναι η λίστα και όσο πιο ξένη είναι η λέξη, τόσο πιο εξαιρετικά επεξεργασμένη είναι πιθανότατα», είπε.
Σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος των σιτηρών που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ψωμιού.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν όλα τα μέρη του ολόκληρου σπόρου του φυτού, ή του πυρήνα, στη φυσική του μορφή. Εξαιτίας αυτού, περιλαμβάνουν περισσότερες φυτικές ίνες , βιταμίνες και μέταλλα από τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το λευκό αλεύρι, από τα οποία αφαιρούνται ορισμένα μέρη. Ως εκ τούτου, ο Wang συνιστά να αναζητήσετε ψωμί φτιαγμένο με ένα ή πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως στη λίστα συστατικών.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξετάζουμε τα συστατικά αντί να βασιζόμαστε απλώς σε όρους συσκευασίας όπως «ολικής αλέσεως», τόνισε η Shashall, επειδή αυτές οι ετικέτες μάρκετινγκ δεν είναι πάντα ακριβείς. «Ακριβώς επειδή λέει «σίτος» ή «ολικής αλέσεως» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι 100% έτσι», είπε.
Εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το ψωμί σίτου είναι μια καλύτερη επιλογή. Στο λευκό ψωμί, αφαιρούνται περισσότερες ίνες και αυτό θα επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης.
Αλλά αν το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει πολλή ζάχαρη, όπως ένα ψωμί ολικής αλέσεως με μέλι, πάλι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την αγορά του.