Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βολές εναντίον της EFSA για περίπλοκες διαδικασίες και καθυστερήσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία συστατικών τροφίμων

ΑρχικήΝέαΔελτία ΤύπουΒολές εναντίον της EFSA για περίπλοκες διαδικασίες και καθυστερήσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία συστατικών τροφίμων
spot_img

Τι αναφέρει στο δελτίο τύπου της η εκπρόσωπος των παραγωγών ειδικών συστατικών τροφίμων.

Η EU Specialty Food Ingredients, εκπροσωπώντας τον τομέα των ειδικών συστατικών τροφίμων στην Ευρώπη, μέσω δελτίου τύπου, καλωσορίζει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αξιολογήσει για πρώτη φορά την απόδοση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) μετά την εφαρμογή του κανονισμού για τη διαφάνεια.

- Advertisement -

Η διαδικασία αυτή αποτελεί μια κρίσιμη ευκαιρία για τη βελτίωση των διαδικασιών έγκρισης νέων συστατικών τροφίμων, την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα ειδικά συστατικά τροφίμων, όπως βιταμίνες, ίνες, λειτουργικοί υδατάνθρακες, πρόσθετα, ειδικές πρωτεΐνες, λίπη και υποκατάστατα αλατιού, ενσωματώνονται σε τρόφιμα και ποτά για τις διατροφικές και τεχνολογικές τους ιδιότητες. Ωστόσο, η διάθεσή τους στην αγορά απαιτεί αυστηρή διαδικασία έγκρισης και αξιολόγησης της ασφάλειας από την EFSA.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της EFSA, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για νέα συστατικά έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη. Οι πόροι και ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση έχουν αυξηθεί δραματικά, με τον μέσο χρόνο αναμονής να ανέρχεται πλέον στους 7 μήνες, αντί για 30 ημέρες. Επιπλέον, η διαδικασία αξιολόγησης συχνά επηρεάζεται από την περιορισμένη κατανόηση της τεχνολογίας τροφίμων από τους εμπειρογνώμονες της EFSA, δημιουργώντας καθυστερήσεις και αβεβαιότητα.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ειδικών συστατικών τροφίμων, η οποία επενδύει συνεχώς στην ανάπτυξη ασφαλών, υγιεινών και βιώσιμων λύσεων, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της αργής και δαπανηρής διαδικασίας έγκρισης. Οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές ως προς την υποβολή αιτήσεων, φοβούμενες ότι η επένδυσή τους θα χαθεί σε μια μακρά γραφειοκρατική διαδικασία χωρίς εγγυημένη επιτυχία, ιδιαίτερα σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον.

Η απογοήτευση αυτή επιδεινώνεται από την επικράτηση των γενόσημων εγκρίσεων, που συχνά δεν προστατεύονται επαρκώς από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, μειώνοντας περαιτέρω τα κίνητρα για καινοτομία στην ΕΕ.

Η EU Specialty Food Ingredients προτείνει μια σειρά βελτιώσεων για τη διευκόλυνση των διαδικασιών:

  • Αναμόρφωση της επικοινωνίας με την EFSA: Προτείνεται η καθιέρωση τεχνικών ακροάσεων, άμεσες απαντήσεις στις ερωτήσεις των αιτούντων και σοβαρή εξέταση της ανατροφοδότησης της βιομηχανίας.
  • Απλοποίηση της διαδικασίας: Βελτίωση των διαδικασιών εμπιστευτικότητας και μείωση της γραφειοκρατίας για ταχύτερη και πιο προβλέψιμη αξιολόγηση.
  • Εκπαίδευση των εμπειρογνωμόνων: Ενίσχυση της κατανόησης των τεχνολογιών τροφίμων από τους αξιολογητές της EFSA.
  • Ανακατανομή πόρων: Επικέντρωση των πόρων της EFSA στην επιστημονική αξιολόγηση και την επικοινωνία, και όχι σε διοικητικές λειτουργίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διατηρώντας τον διαχωρισμό μεταξύ αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνων, καλείται να διασφαλίσει ότι η EFSA λειτουργεί αποτελεσματικά, υποστηρίζοντας την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα