9 περίεργα αποστάγματα από όλο τον κόσμο.
Είναι σίγουρα διασκεδαστικό να πειραματιζόμαστε με καινούριες συνταγές από διάφορες κουλτούρες, όμως τι θα λέγατε εάν σας προσφέρανε μπύρα από κακά μοσχογαλής; Εβίβα!
Παρακάτω υπάρχουν 7 “ιδιαίτερα” αποστάγματα από ολόκληρο τον κόσμο.
1. Οίνος φιδιού, Βιετνάμ
Το κρασί με φίδι ξεκινά από την Κίνα, αλλά έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Βιετνάμ, όπου τα δηλητηριώδη φίδια εγχέονται στο κρασί από ρύζι (το δηλητήριό τους καθίσταται αβλαβές από το αλκοόλ). Πίνεται από γενναίους ντόπιους, τουρίστες στο Instagram και λέγεται επίσης ότι είναι τονωτικό για την υγεία των ανδρών. Εάν η σκληρότητα των ζώων δεν σας απασχολεί, υπάρχει το Le Mat (γνωστό ως «Snake Village») στο Ανόι, όπου μπορείτε να διαλέξετε ένα ζωντανό φίδι, να το σφάξετε κατόπιν παραγγελίας και στη συνέχεια να σας σερβίρουν μια σειρά από ποτά εμποτισμένα με το αίμα, χυμό χοληδόχου κύστης και καρδιά.
2. Μπύρα με σάλιο, Περού
Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το τσάι κόκας όταν σκέφτονται το Περού, αλλά υπάρχει ένα άλλο κλασικό ποτό που προέρχεται από τις Άνδεις: chicha (ή chicha de jora), μια μπύρα που παρασκευάζεται από καλαμπόκι. Και αν αυτό δεν ακούγεται υπερβολικά περίεργο, τι θα λέγατε για το γεγονός ότι το πρώτο βήμα στη διαδικασία ζύμωσης παραδοσιακά περιλαμβάνει το μάσημα του καλαμποκιού και το φτύσιμο των κόκκων. Αυτές τις μέρες, τα περισσότερα chicha που θα βρείτε χρησιμοποιούν βυνοποιημένο κριθάρι για να επιτύχουν το ίδιο πράγμα, αλλά σε μια πιο αγροτική περιοχή ή σε μια μικρή εγκατάσταση, μπορείτε ακόμα να βρείτε την προσέγγιση “τεχνίτης”.
3. Μπύρα με σπέρμα ελαφιού, Νέα Ζηλανδία
Η παμπ Green Man στο Wellington έγινε πρωτοσέλιδο πριν από μερικά χρόνια, όταν ανακοίνωσαν ότι θα σερβίρουν το Stag Semen Stout, ένα ποτό που είναι ακριβώς αυτό που λέει στην ετικέτα. Μια ειδική έκδοση, και αυτή τη στιγμή εκτός μενού, μην απελπίζεστε αν έχετε έρθει λίγο αργά στο πάρτι, η παμπ είχε στο παρελθόν σερβίρει σφηνάκια με γεύση σπέρματος αλόγων που πωλούνταν από το “bucketload”, οπότε δεν είναι απίθανο να να βρεις κάτι παρόμοιο στο μέλλον.
4. Κρασί μωρών ποντικών, Κίνα
Η Κίνα φημίζεται για τα “ιδιαίτερα” φαγητά της, αλλά αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία. Κρασί εμποτισμένο με νεκρά ποντίκια, μόνο μωρά, όμως, γιατί αυτά με γούνα θα ήταν αηδιαστικά. Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά μπορεί ακόμα να το βρεις στη νότια Κίνα, όπου συνήθως χρησιμοποιείται ως τονωτικό για την υγεία και όχι ως απλό ποτό.
5. Βότκα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, Μογγολία
Το ζυμωμένο γάλα φοράδας, που ονομάζεται airag, είναι ίσως το χαρακτηριστικό ποτό της Μογγολίας, αλλά υπάρχει ένα ποτό ισοδύναμο, το arkhi, ή βότκα γάλακτος, όπου η βότκα αποστάζεται (συνήθως στο σπίτι) με ζυμωμένο γιαούρτι. Γίνεται συνήθως με αγελαδινό γάλα, αλλά μπορεί επίσης να γίνει με γάλα φοράδας ή καμήλας.
6. Κρασί γλάρου, Αρκτικός Κύκλος
Το κρασί του γλάρου παρασκευάζεται βάζοντας ένα νεκρό πουλί (ή μέρη του) σε ένα μπουκάλι νερό και αφήνοντάς το να ζυμωθεί στον ήλιο. Πίνεται από Ινουίτ, σε μέρη τόσο προσβάσιμα όσο η Ισλανδία.
7. Μπύρα από κακά μοσχογαλής, Δανία
Για χρόνια, ο καφές kopi luwak, που φτιάχνεται από κόκκους που τρώγονται, χωνεύονται και τις έχουν αφοδεύσει ινδονησιακές γάτες σιβέτ, χαρακτηρίζεται ως ο καλύτερος στον κόσμο. Ένα ζυθοποιείο της Κοπεγχάγης πήρε αυτή την ιδέα και την ακολούθησε: Το Beer Geek Brunch Weasel της Mikkeller Brewery προσθέτει ca phe chon, το βιετναμέζικο αντίστοιχο του καφέ luwak, στο ποτό του. Ενώ ο καφές luwak συχνά συνεπάγεται σκληρότητα προς τα ζώα, ο Mikkeller λέει ότι κάνει τα πάντα για να προμηθεύεται το ca phe chon με υπευθυνότητα, ώστε να μπορείτε να πίνετε με ήσυχη τη συνείδησή σας.