Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
29.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ε.Ε.: τα vegan προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιούν όρους γαλακτοκομικών προϊόντων

ΑρχικήΝέαΕ.Ε.: τα vegan προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιούν όρους γαλακτοκομικών προϊόντων
spot_img

cibum team

  Η ProVeg ένωσε τις δυνάμεις της με πληθώρα διεθνών ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων της Greenpeace και του WWF, καθώς και εταιρειών φυτικών τροφίμων όπως οι Upfield, Nestle, Oatly και Alpro σε μια μάχη-ορόσημο για τα φυτικά μη-γαλακτοκομικά τρόφιμα.

      Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ProVeg, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη απέσυραν την τροπολογία 171, τον εχθρικό προς το κλίμα κανονισμό για τα τρόφιμα, στον οποίο αντιτάχθηκαν σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρωπαίοι καταναλωτές μέσω συλλογής υπογραφών με πρωτοβουλία της οργάνωσης ευαισθητοποίησης για τα τρόφιμα ProVeg International. Η νίκη αντικατοπτρίζει την συναίνεση της επιστημονικής κοινότητας, μιας συναίνεσης που έχει εκφραστεί δημόσια από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την επιτροπή EAT-Lancet – οι συστάσεις των οποίων υπογραμμίζουν ομόφωνα την επείγουσα ανάγκη για μια μετάβαση σε φυτικές δίαιτες».

Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία 171 θα απαγορευόταν στα vegan προϊόντα να αναφέρουν οτιδήποτε έχει σχέση με γαλακτοκομικά ή να χρησιμοποιούν συσκευασίες που σχετίζονται με τη γαλακτοκομική βιομηχανία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων με βάση τα φυτά, που συνήθως αναφέρονται ως ‘γάλα αμυγδάλου’ ή ‘τυρί για χορτοφάγους’, δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά ως τέτοια. Το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι όροι γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του τυριού, του βουτύρου και του γιαουρτιού, θα μπορούσαν να αναφέρονται μόνο σε προϊόντα που προέρχονται από ζώα και όχι σε φυτικές εναλλακτικές λύσεις. 

      Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ProVeg, «σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής για την υγιεινή, βιώσιμη διατροφή στην Ευρώπη, η τροπολογία 171 – το σχέδιο νομοθεσίας που επιδίωξε να επιβάλει σοβαρούς νέους περιορισμούς στα φυτικά τρόφιμα και που είχε προτείνει η επιτροπή AGRI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – αποσύρθηκε τελικά πριν τις τριμερείς διαβουλεύσεις (super-trilogues) μεταξύ των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ο χάρτης πορείας της για βιώσιμα τρόφιμα και η στρατηγική “Από το αγρόκτημα το πιάτο” αντικατοπτρίζουν τις προοδευτικές κλιματικές προτεραιότητες της Ευρώπης. Ωστόσο, η τροπολογία 171 αντιπαρέρχεται τους στόχους αειφορίας της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο των Υπουργών έχουν εκκινήσει από τις 21 Απριλίου τριμερείς διαπραγματεύσεις, οι οποίες καλύπτουν θέματα στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης των Αγορών (ΚΟΑ) γεωργικών προϊόντων. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την Κοινή Γεωργική Πολιτική και την ΚΟΑ ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2020, με την τροπολογία 171 να έχει ανακοινωθεί μόλις μία ημέρα μετά τη δημόσια δέσμευση για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 57% έως το 2030. Η Τροπολογία 171 δεν υποβλήθηκε ποτέ σε ανοιχτή διαβούλευση ή Impact Assessment, την καθιερωμένη πλέον διαδικασία με την οποία αξιολογούνται οι πιθανές επιπτώσεις των επικείμενων κανονισμών κατά την εφαρμογή τους, προκαλώντας την κατακραυγή των καταναλωτών και του τομέα των φυτικών τροφίμων».

      «H Upfield, ως ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για φυτικά τρόφιμα, έχει πάντα ως προτεραιότητα την εφαρμογή των προοδευτικών πολιτικών της ΕΕ και την αντιμετώπιση της αντι-ανταγωνιστικής νομοθεσίας. Η απόφαση για την απόρριψη της τροπολογίας 171 είναι μια νίκη για τη βιομηχανία φυτικών τροφίμων και για όλους τους ευρωπαίους πολίτες που συμμετείχαν στη συλλογή υπογραφών και δεσμεύτηκαν να μας στηρίξουν» δήλωσε o Νίκος Λαβίδας, Γενικός Διευθυντής της Upfield Hellas. «Αλλά δεν τελειώνουμε εκεί. Η μετάβαση σε φυτικές δίαιτες είναι επιτακτική για την υγεία μας και για τον πλανήτη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν τα φυτικά τρόφιμα θα λάβουν δίκαιη μεταχείριση από την νομοθεσία».

      «Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η κλιματική κρίση & η αειφόρος ανάπτυξη είναι η κορυφαία προτεραιότητά της και δεν θα επιτρέψει μια αντιανταγωνιστική, περιβαλλοντικά απερίσκεπτη πολιτική, εισάγοντας μια σειρά από νέους περιορισμούς στις φυτικές λύσεις εναλλακτικές των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η τροπολογία 171 θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Η Ευρώπη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι βάζει προτεραιότητα τον πλανήτη» δήλωσε η Σουζάνα Ισαακίδου, πρόεδρος της HellasVeg, του ελληνικού μέλους της Euroveg.

Διαβάστε ολόκληρη την ανοιχτή επιστολή της ProVeg που συνυπέγραψαν 420.000 ευρωπαίοι πολίτες για κατάργηση της τροπολογίας 171 πατώντας ΕΔΩ


Δείτε:Τα γλυκά καννόλι του γοητευτικού επιθεωρητή Μονταλμπάνο! 

Δείτε: EFSA:διαδικτυακό Summer School για νέους ερευνητές  

Δείτε: Γάλα: Ένα τρόφιμο σύμβολο για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ποια είναι η αλλαγή, εξαιτίας της οποίας μπορούμε να πίνουμε γάλα. 

Δείτε: Το σχέδιο της Mondelez International για την Chipita 

Ανατροπή: Τοξικές χημικές ουσίες και σε συσκευασίες φυτικής προέλευσης (plant-based)

Δείτε: Νοθεία φέτας: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο των ποινών. Στις 2 Ιουνίου οι αποφάσεις για την ΟΜΗΡΟΣ 

Δείτε: Τα εστιατόρια του μέλλοντος. Η επανάσταση του drive-thru  

Δείτε: EFSA: Σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο καθοδήγησης για την αξιολόγηση κινδύνων από χημικά μείγματα  

 Δείτε: ΘΕΜΑ: Φυσικό Μεταλλικό Νερό.

 Δείτε: Πότε θα αυξηθούν οι τουριστικές ροές. Πόσα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει  

Δείτε: Ξενοδοχεία: πως θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια  

Δείτε: Διαδικτυακό σεμινάριο της EFSA για ένζυμα, αρωματικές ύλες και πρόσθετα τροφίμων 

Δείτε: Μεγάλη απάτη τροφίμων στην Ιταλία. 6 εντάλματα σύλληψης για παραπλανητική ετικέτα 

Δείτε: ΣΕΒΕ κατά του Nutriscore  

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Επιστήμη: Βρέθηκε το αλεύρι που… αδυνατίζει!

Μείωση του σωματικού βάρους και καλύτερη ανοχή στην ινσουλίνη υπόσχεται η χρήση οκτενυλοηλεκτρικού αμύλου στη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σκουλήκι μέσα σε ελληνικές φρυγανιές ευρείας κατανάλωσης!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμορφούμενου προϊόντος πριν την ημερομηνία λήξης

Listeria στα Ιταλικά λουκάνικα ΑΙΑ: 6 θάνατοι και 61 ασθενείς – Διανομή σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες

Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης τροφίμων στην Ιταλία τα τελευταία 50 χρόνια
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα