Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελβετία: μειώθηκαν οι τροφικές δηλητηριάσεις το 2020

ΑρχικήΝέαΕλβετία: μειώθηκαν οι τροφικές δηλητηριάσεις το 2020
spot_img

cibum team

Οι λοιμώξεις από Campylobacter και Salmonella μειώθηκαν στην Ελβετία το 2020, ενώ η Listeria ήταν σταθερή παρά την μεγάλη επιδημία. Οι εκθέσεις E. coli μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2014.

Η πανδημία COVID-19 επηρέασε πιθανώς τις αναφορές ασθενειών, ανέφεραν ερευνητές. Οι παράγοντες στους οποίους πιθανότατα οφείλεται η μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων είναι τα μέτρα υγιεινής και οι περιορισμοί στα ταξίδια λόγω covid. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας και Κτηνιατρικής Τροφίμων (FSVO) είπε πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει η πανδημία για να εκτιμηθεί η κατάσταση με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο αριθμός των τροφιμογενών εστιών σχεδόν μειώθηκε κατά το ήμισυ από 23 το 2019 σε 13 το 2020 . Συνολικά, 161 άτομα αρρώστησαν και 36 νοσηλεύτηκαν. Δέκα θάνατοι καταγράφηκαν σε ένα ξέσπασμα τροφικής δηλητηρίασης.

Αν και ο αριθμός των περιπτώσεων Campylobacter που επιβεβαιώθηκε από τη εργαστηριακή διάγνωση μειώθηκε από 7.223 σε 6.200, παρέμεινε η συχνότερα καταγεγραμμένη ζωονόσος στους ανθρώπους το 2020 .

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι άνδρες επηρεάστηκαν ελαφρώς περισσότερο από τις γυναίκες. Αυτή η τάση παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Υπήρξαν 1.811 περιπτώσεις μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου και μια δεύτερη βραχυπρόθεση αύξηση κατά την περίοδο των διακοπών όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Οι μολύνσεις από Campylobacter υπερέβησαν τις 1.000 μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά γραμμάριο (CFU / g) για 65 από τα 780 δείγματα σφαγίων κοτόπουλου που αναλύθηκαν. Άλλα 118 δείγματα ήταν πάνω από το όριο ανίχνευσης αλλά δεν είχαν μολυνθεί σε επίπεδα τόσο υψηλά όσο τα 1.000 CFU / g.

Η σαλμονέλα και η E. coli

Η σαλμονέλωση παραμένει η δεύτερη συχνότερη ζωονόσος στην Ελβετία με 1.270 περιπτώσεις το 2020 σε σύγκριση με 1.546 το 2019. Οι εποχιακές κορυφώσεις που είναι χαρακτηριστικές για τους μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου επαναλήφθηκαν το 2020.

Ως μέρος της αυτοπαρακολούθησης από τον τομέα των πουλερικών, πραγματοποιήθηκαν 2.794 αναλύσεις για το κρέας κοτόπουλου και γαλοπούλας το 2020 και 36 ήταν θετικές για τη Salmonella, κυρίως για τη Salmonella Albany.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοιμώξεων από E.coli (STEC) που παράγουν τοξίνες Shiga μειώθηκε από 999 σε 728 το 2020, διακόπτοντας την αυξανόμενη τάση μεταξύ 2014 και 2019.

Όπως και το 2019, οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν το τρίτο τρίμηνο. Με εξαίρεση τα παιδιά κάτω των 5 ετών, οι γυναίκες επηρεάστηκαν ελαφρώς περισσότερο από τους άνδρες. Συνολικά αναφέρθηκαν 539 περιπτώσεις σε γυναίκες.

Με 17 περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) που αναφέρθηκαν το 2020, ο αριθμός μειώθηκε ελαφρά από 21 το 2019. Επτά παιδιά ηλικίας κάτω των 5 και πέντε ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω επηρεάστηκαν.

Επίπεδα Listeria

Οι 58 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Listeria που αναφέρθηκαν το 2020 βρίσκονται εντός των ετήσιων διακυμάνσεων που παρατηρούνται συνήθως, παρά το ξέσπασμα του πρώτου εξαμήνου.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το υψηλότερο ποσοστό αναφοράς καταγράφηκε στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών. Οι άνδρες επηρεάστηκαν ελαφρώς περισσότερο από τις γυναίκες.

Συνολικά, 22 περιπτώσεις εντοπίστηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου. Οι 12 ασθένειες το 2018 συνδέθηκαν με ένα τυροκομείο. Δέκα άνθρωποι πέθαναν.

Το 2020, 710 δείγματα που ελήφθησαν από τυρί, γάλα και περιβαλλοντικές δοκιμές αναλύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης Listeria του Agroscope. Η Listeria monocytogenes ανιχνεύτηκε σε τρία δείγματα και άλλοι τύποι Listeria βρέθηκαν σε 14 δείγματα.

Πηγή: FSN

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα