Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ισχυρισμός υγείας για το κρητικό παρθένο ελαιόλαδο

ΑρχικήΝέαΙσχυρισμός υγείας για το κρητικό παρθένο ελαιόλαδο
spot_img

Η Ε.Ε. δίνει πλέον τη δυνατότητα στο ελαιόλαδο που έχει περιεκτικότητα σε συγκεκριμένες φαινολικές ενώσεις να φέρει στην ετικέτα του ισχυρισμό υγείας.

Στην παραγωγή ενός εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου για όλη την Κρήτη, το οποίο θα διατίθεται στις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού αποκλειστικά τυποποιημένο, με απώτερο στόχο την απόκτηση του ισχυρισμού υγείας, είναι ο στόχος της επιστημονικής ομάδας συνεργατών της Α.Ε.Σ. ΚΡΗΤΩΝ ΕΝΩΣΙΣ η οποία πραγματοποίησε την 1η συνάντηση της.

Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο, Θεανώ Βρέντζου, το όραμα της συγκεκριμένης ομάδας είναι να παρουσιαστεί και να επικρατήσει στις αγορές «…ένα ελαιόλαδο με ισχυρά ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία θα προσδώσουν και την προστιθέμενη αξία στον παραγωγό και θα καταστήσουν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης ένα ισχυρό brand παγκοσμίως».

Η Ε.Ε. δίνει πλέον τη δυνατότητα στο ελαιόλαδο που έχει περιεκτικότητα σε συγκεκριμένες φαινολικές ενώσεις να φέρει στην ετικέτα του τον ισχυρισμό υγείας. Τον Ιούλιο θα ξεκινήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την Περιφέρεια Κρήτης το οποίο στοχεύει στην εκπαίδευση των παραγωγών σε όλη την Κρήτη, για τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, καθώς και των ελαιουργών για την απαραίτητη πιστοποίηση των ελαιουργείων τους, κομποστοποίηση κ.α.

Στην επιστημονική ομάδα των συνεργατών της Α.Ε.Σ. ΚΡΗΤΩΝ ΕΝΩΣΙΣ, του πρώτου παγκρήτιου συνεταιριστικού φορέα για την τυποποίηση και την διακίνηση του ελαιόλαδου, συμμετέχουν εκπρόσωποι ιδρυμάτων και φορέων από την «Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, την Περιφέρεια Κρήτης, το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης, το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο».

Σύμφωνα με τοποθετήσεις των επιστημόνων, μεταξύ άλλων για την επίτευξη των στόχων καλλιεργητών, παραγωγών, τυποποιητών ελαιολάδου θα πρέπει: «Να διασφαλιστεί η ποιότητα και να γίνει ανάδειξη της Κρήτης σε «πράσινο νησί», στο οποίο η ελαιοκαλλιέργεια προστατεύει το περιβάλλον και βοηθά στη μετρίαση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής». Αυτό θα επιτευχθεί, με την εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος καλλιέργειας σε ολόκληρη την Κρήτη, αφού προσδιοριστούν τα κοινά χαρακτηριστικά. Παράλληλα θα πρέπει να υποστηριχθεί η διασφάλιση της ποιότητας και ο ισχυρισμός υγείας που θα ανεβάσει στην πυραμίδα των αγορών το Κρητικό ελαιόλαδο και θα εκτιμηθεί από αυτές, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι η εκπαίδευση, η επιμόρφωση των παραγωγών και των ελαιουργών και η ένωση δυνάμεων για την παραγωγή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ΠΓΕ Κρήτης.

Σύμφωνα με την κα Βρέντζου, όλα τα παραπάνω, σε συσχέτιση με τον ισχυρισμό υγείας θα ανοίξει μεγάλες προοπτικές στις αγορές. «Ωστόσο, θεωρείται αναγκαία η συνεχής εκπαίδευση και η ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου στην υγεία του ανθρώπου με αποδεικτικά στοιχεία από τους επιστήμονες της Ιατρικής – Διατροφολόγους – Ερευνητές».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο