Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανακοινώνει ότι πούλησε μολυσμένο προϊόν 20 μέρες πριν – Ερωτήματα για την καθυστερημένη ενημέρωση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανακοινώνει ότι πούλησε μολυσμένο προϊόν 20 μέρες πριν - Ερωτήματα για την καθυστερημένη ενημέρωση
spot_img

Γιατί μπορεί να συμφέρει μια εταιρεία να ανακοινώσει έναν κίνδυνο, ακόμα κι αν το προϊόν έχει λήξει ή δεν βρίσκεται πια στα ράφια;

Η Walmart είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικού εμπορίου στον κόσμο που διαχειρίζεται έναν μεγάλο αριθμό σούπερ μάρκετ, υπεραγορών με τρόφιμα, ρούχα, ηλεκτρονικά, είδη σπιτιού, φάρμακα ενώ ασχολείται και με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αν και το παραμικρό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη φήμη της δεν δίστασε να κοινοποιήσει την ανακοίνωση – προειδοποίηση της προμηθεύτριας εταιρείας της Duda Farm Fresh Foods, Inc., που δημοσιεύθηκε και από τον FDA, για μια παρτίδα πλυμένων και έτοιμων προς κατανάλωση ράβδων σέλινου που αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν μολυσμένη με λιστέρια.

- Advertisement -

Η ανακοίνωση έγινε στις 10 Απριλίου αν και το προϊόν δεν υπάρχει στα ράφια από τις 23/03/2025 οπότε ήταν και η ημερομηνία λήξης του. Η πιθανότητα μόλυνσης ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια τυχαίας δειγματοληψίας από το Τμήμα Γεωργίας της Γεωργίας από ένα κατάστημα στη Τζόρτζια όπου ένα από τα πολλαπλά δείγματα έδωσε θετικό αποτέλεσμα δοκιμής.​ Τα προϊόντα που εμπλέκονται είναι συσκευασίες δέσμης με κωδικό UPC 6 81131 16151 0 που φαίνεται στο πίσω μέρος της τσάντας, και Κωδικό παρτίδας 7 που αναγράφεται στην μπροστινή πλευρά. Οι καταναλωτές που έχουν αυτό το προϊόν στην κατοχή τους, δεν πρέπει να το καταναλώσουν αλλά να το απορρίψουν άμεσα.

Πώς μολύνθηκε το σέλινο από λιστέρια;

Το σέλινο μπορεί να μολυνθεί με το βακτήριο Listeria monocytogenes μέσω διαφόρων οδών, τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και διανομής του. Η Listeria είναι ένα βακτήριο που απαντάται ευρέως στο περιβάλλον, όπως στο έδαφος, το νερό, τις λάσπες και τα λύματα. Τα λαχανικά, όπως το σέλινο, μπορούν να μολυνθούν από το έδαφος ή από την κοπριά όταν αυτή χρησιμοποιείται ως λίπασμα.

Επιπλέον, η Listeria έχει την ικανότητα να επιβιώνει και να πολλαπλασιάζεται σε ψυχρές θερμοκρασίες, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη για έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, της συσκευασίας ή της διανομής, ειδικά εάν δεν τηρούνται αυστηρά μέτρα υγιεινής. ​

Για την πρόληψη της μόλυνσης, είναι σημαντικό να πλένετε καλά το σέλινο και άλλα λαχανικά πριν την κατανάλωση, να αποφεύγετε την κατανάλωση προϊόντων που έχουν παρέλθει την ημερομηνία λήξης τους και να διατηρείτε τα τρόφιμα σε κατάλληλες θερμοκρασίες. Η Listeria monocytogenes είναι ένας οργανισμός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις σε μικρά παιδιά, αδύναμα ή ηλικιωμένα άτομα και σε άλλους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και τα υγιή άτομα μπορεί να υποφέρουν μόνο βραχυπρόθεσμα συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, δυσκαμψία, ναυτία, κοιλιακό άλγος και διάρροια, η λοίμωξη από Listeria monocytogenes μπορεί να προκαλέσει αποβολές και θνησιγένεια σε εγκύους.

Γιατί μπορεί να συμφέρει μια εταιρεία να ανακοινώσει έναν κίνδυνο, ακόμα κι αν το προϊόν έχει λήξει ή δεν βρίσκεται πια στα ράφια;

Αν η εταιρεία γνωρίζει ή υποψιάζεται ότι υπήρξε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία (όπως η λιστέρια), έχει υποχρέωση να το ανακοινώσει — ακόμα και εκ των υστέρων. Αν δεν το κάνει και προκύψουν ασθένειες ή μηνύσεις, οι νομικές επιπτώσεις (πρόστιμα, αποζημιώσεις, αγωγές) μπορεί να είναι καταστροφικές. Μπορεί να φαίνεται “αντίστροφο”, αλλά το να παραδεχτείς ένα πρόβλημα και να δείξεις πως ενεργείς με διαφάνεια, ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Αυτό για τις μεγάλες εταιρείες αποτελεί μια μορφή “reputation management”.

Ακόμα κι αν το προϊόν δεν είναι πια στα ράφια, μπορεί να βρίσκεται σε ψυγεία σπιτιών. Κάποιοι κρατούν συσκευασμένα λαχανικά και μετά την ημερομηνία λήξης — ειδικά αν δεν φαίνεται κάτι “ύποπτο”. Μια τέτοια προειδοποίηση μπορεί να προλάβει αρρώστιες, κάτι που ενισχύει το κοινωνικό προφίλ της εταιρείας. Στις ΗΠΑ, η FDA και το USDA επιβάλλουν υποχρεωτική αναφορά μόλις διαπιστωθεί μόλυνση. Δεν έχει σημασία αν έχει λήξει ή αν έχει πουληθεί το προϊόν. Το ίδιο ισχύει και για τον EFET/ΕΦΕΤ στην Ελλάδα ή την EFSA στην Ε.Ε.

Ακόμα κι αν πρακτικά “δεν υπάρχει ζήτημα στην αγορά”, ηθικά, νομικά και επικοινωνιακά είναι σωστό και συμφέρον να γίνει η ανακοίνωση. Αντιθέτως, η αποσιώπηση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ με μεγάλο κόστος.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα