Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σοκολάτα: Ειδικός αποκαλύπτει τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε σοκολάτα

ΑρχικήΝέαΣοκολάτα: Ειδικός αποκαλύπτει τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε σοκολάτα
spot_img

Τα στοιχεία που πρέπει πάντα να αναζητάτε στη συσκευασία μιας σοκολάτας.

Σας έχει τύχει ποτέ να στέκεστε στο διάδρομο με τις σοκολάτες, παραλυμένοι από τη σύγχυση που προκαλούν τα μυριάδες δεδομένα στις ετικέτες; Δεν είστε οι μόνοι. Τα περιτυλίγματα των σοκολατών έχουν γίνει μικρά μυθιστορήματα, στριμώχνοντας γεγονότα, ιστορίες και δεδομένα σε μια συσκευασία στο μέγεθος ενός μικρού φακέλου. Πώς αποφασίζετε ποιες πληροφορίες είναι σημαντικές για να κάνετε την αγορά σας;

Η εμπειρογνώμονας Gemma Whitaker της Whitaker’s Chocolates, έχει τις απαντήσεις και δηλώνει πως «όταν επιλέγετε ποιοτική σοκολάτα, ξεκινήστε διαβάζοντας την ετικέτα».

Πιο συγκεκριμένα, της αρέσει να βλέπει να αναγράφονται «απλά, όλα τα φυσικά συστατικά», χωρίς «τεχνητά πρόσθετα ή χημικές ουσίες που δεν μπορούν να προφερθούν. Ένας σύντομος, καθαρός κατάλογος συστατικών είναι συχνά σημάδι καλής ποιότητας».

Εκτός από αυτό, η περιεκτικότητα σε κακάο έχει σημασία, καθώς ορισμένοι σοκολατοποιοί αντικαθιστούν το βούτυρο κακάο με άλλο φθηνότερο λίπος, όπως φοινικέλαιο, το οποίο μπορεί να κάνει το τρόφιμο να φαίνεται κηρώδες και λιπαρό.

Μπορεί να δείτε κάποιο από τα ακόλουθα σε συσκευασία: «Κακάο», «κακάο/κόκκοι κακάο», «λικέρ σοκολάτας» ή «μάζα κακάο». Όλοι αυτοί οι όροι υποδηλώνουν ότι η σοκολάτα εξευγενίστηκε από τον κόκκο κακάο. Πώς όμως μπορεί μια σοκολάτα να παραχθεί από οτιδήποτε άλλο εκτός από το κακάο; Ορισμένες σοκολάτες μαζικής παραγωγής παρασκευάζονται με την προσθήκη λίπους πίσω στη σκόνη κακάο.

Το ποσοστό του κακάο δεν αποτελεί μέτρο ποιότητας. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με το κατά προσέγγιση επίπεδο γλυκύτητας της μπάρας, αντιπροσωπεύοντας το ποσοστό των συστατικών που προέρχονται από τον κόκκο κακάο. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό, τόσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα. Για παράδειγμα, σε μια μπάρα χειροποίητης σοκολάτας που παρασκευάζεται με 75% κακάο, το υπόλοιπο 25% αντιπροσωπεύει συστατικά που δεν προέρχονται από κακάο.

Αν μια σοκολάτα περιλαμβάνει δύο συστατικά, κόκκους κακάο και ζάχαρη, και είναι 75% κακάο, τότε η ζάχαρη αποτελεί το 25% των συστατικών της μπάρας. Αν μια σοκολάτα αποτελείται από τρία συστατικά, κόκκους κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη και το ποσοστό είναι 75%, τότε οι κόκκοι κακάο συν το βούτυρο κακάο περιλαμβάνονται στο 75%.

Υπάρχει ακόμα 25% ζάχαρη σε αυτή τη μπάρα, αλλά το προστιθέμενο βούτυρο κακάο θα αραιώσει τις γεύσεις και την ένταση των κόκκων κακάο, με αποτέλεσμα συνήθως να έχουμε μια πιο γλυκιά-γευστική μπάρα.

Τέλος, όσον αφορά τις πιστοποιήσεις, «Οι ετικέτες Fairtrade ή vegan υποδηλώνουν ηθικές πρακτικές και συμμετοχικότητα, δείχνοντας ότι η μάρκα νοιάζεται για τον αντίκτυπό της στους ανθρώπους και τον πλανήτη», δήλωσε η Whitaker.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο