Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
29.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα εργοστάσια τροφίμων του μέλλοντος.

ΑρχικήΝέαΤα εργοστάσια τροφίμων του μέλλοντος.
spot_img

cibum team

Ο Marcel Koks, Industry and Solution Strategy Director, Food and Beverage στην Infor, σε άρθρo του στο New Food Magazine, έδωσε μία εικόνα για το πως θα είναι το εργοστάσιο τροφίμων του μέλλοντος.

Τα γεγονότα των τελευταίων 18 μηνών με την πανδημία, ανέδειξαν την αναποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων και της ευρύτερης αλυσίδας εφοδιασμού. Πολλές επιχειρήσεις δυστυχώς δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη συνεχιζόμενη αναστάτωση, αδυνατώντας να συμβαδίσουν με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες δυνάμεις της αγοράς και τις προκλήσεις της βιομηχανίας.

Οι επιχειρήσεις τροφίμων που σκέφτονται το μέλλον κοιτάζουν μπροστά, διερευνώντας τρόπους και μέσα, για το μέλλον των δραστηριοτήτων τους. Με την επιτυχία των πρόσφατων τεχνολογικών επενδύσεων, πολλές από τις οποίες επιταχύνθηκαν από την πανδημία, περισσότερες επιχειρήσεις τροφίμων ακολουθούν μια στρατηγική στοχευμένων επενδύσεων σε έξυπνες παραγωγικές διαδικασίες. Οι επιχειρήσεις που δεν θέλουν να μείνουν πίσω, αυξάνουν τις προσπάθειές τους για να δημιουργήσουν αυτό το πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε έναν ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κλάδο. Το εργοστάσιο του μέλλοντος θα έχει έξυπνη τεχνολογία που βοηθά στην διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας (business continuity) και της επιχειρησιακής ανθεκτικότητας, ενώ χτίζει πιο ευέλικτες και αποδοτικές λειτουργίες παραγωγής και εφοδιασμού, ικανές να αντιδρούν γρήγορα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις που προκύπτουν τόσο στους κινδύνους όσο και τις ευκαιρίες.

Οι έξυπνες τεχνολογίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των επενδύσεων, με το βιομηχανικό Διαδίκτυο,  τα αυτόνομα οχήματα στις αποθήκες και τη ρομποτική για την ανύψωση βαρέων φορτίων, τα οποία γίνονται σταδιακά πιο συνήθη στις διαδικασίες παραγωγής τροφίμων. Το εργοστάσιο του μέλλοντος είναι ένας οργανισμός, που συνδέει άψογα τον εξοπλισμό, τους ανθρώπους και τις αλυσίδες εφοδιασμού, χρησιμοποιώντας πλήρως αισθητήρες, απομακρυσμένα διαγνωστικά εργαλεία και τεχνητή νοημοσύνη, για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς.

Maintenance 4.0

Η έννοια του «maintenance 4.0» περιλαμβάνει τη λήψη των ενδείξεων αισθητήρων σε μία δεξαμενή δεδομένων, εφαρμόζοντας αλγόριθμους και αναλυτικά στοιχεία για να κατανοήσουμε ακριβώς που οφείλονται οι αποτυχίες και οι αστοχίες και προσδιορίζοντας τον τρόπο διόρθωσης του προβλήματος, προτού επηρεάσει αρνητικά τις λειτουργίες. Η μετάβαση από την τυπική προσέγγιση, σε μια προληπτική βασισμένη σε δεδομένα, στρατηγική, είναι μια κρίσιμη στροφή στην προσπάθεια αύξησης της αποτελεσματικότητας και αντιμετώπισης του ανταγωνισμού.

 The sweet spot

 Η επεξεργασία ζάχαρης είναι τόσο πολύπλοκη, ώστε η αποτελεσματική συντήρηση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων παραγωγής. Η British Sugar βασίζεται στην Infor EAM για πολλά χρόνια, για να υποστηρίξει τις εργασίες συντήρησής της, υιοθετώντας πρόσφατα τα οφέλη του cloud. Ο εκσυχρονισμός βοήθησε τη British Sugar να μεταβεί από ένα προγραμματισμένο μοντέλο συντήρησης στην προληπτική συντήρηση, εντοπίζοντας τις ελλείψεις στην απόδοση του εξοπλισμού, ώστε να μπορούν να ληφθούν διορθωτικά μέτρα προτού εμφανιστεί το πρόβλημα, μεγιστοποιώντας την ποιότητα και ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο. Η επένδυση για το μέλλον ανήλθε σε 250 εκατομύρια αγγλικές λίρες και αφορά τα 4 εργοστάσια της εταιρίας.

Μια συνδεδεμένη επιχείρηση

Για τη συνειδητοποίηση των δυνάτοτήτων ενός μοντέλου προβλέψιμης συντήρησης (predictive maintenance model) και τη βελτιστοποίηση του οφέλους, σύμφωνα με τις αρχές του Industry 4.0 και IIoT, η συνδεσιμότητα μεταξύ των βασικών συστημάτων της British Sugar είναι ζωτικής σημασίας. Καθώς οι  συνεργάτες της British Sugar βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, η κατα τόπους αξιοπιστία του διαδικτύου ήταν ένα πραγματικό εμπόδιο στην επίτευξη μιας πραγματικά συνδεδεμένης επιχείρησης. Για να εξασφαλίσει ασφαλής, υψηλή απόδοση και ισχυρή συνδεσιμότητα, η εταιρία εγκαθιστά ιδιωτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Η British Sugar ανέπτυξε το Infor Mobile, το οποίο επιτρέπει στο Infor EAM να χρησιμοποιείται από όσους βρίσκονται στην βάση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Παρέχοντας πρόσβαση σε ολοκληρωμένες πληροφορίες, το Infor EAM δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους της British Sugar να παρατηρούν, να καταγράφουν, να εισάγουν και να ανακτούν πληροφορίες άμεσα, αντί να λαμβάνουν χειρόγραφες σημειώσεις. Η επιχείρηση χρησιμοποιεί επίσης εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα για να ”επικοινωνήσει” εξ αποστάσεως με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, επιταχύνοντας παρακολούθηση καλής λειτουργίας και την επίλυση τυχόν βλαβών. 

Η British Sugar αξιοποιεί περαιτέρω τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων της, διερευνώντας τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για την ανάλυση πληροφοριών μέσω αισθητήρων, βελτιώνοντας τις παραμέτρους ασφαλείας και ενσωματώνοντας δεδομένα στο σύστημα ERP για να είναι δυνατή η αυτόματη παραγγελία ανταλλακτικών και ο εξορθολογισμός των αποθέματων.  

Υγεία και ασφάλεια εργαζομένων

Η εστίαση στην προληπτική συντήρηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας εργαζομένων και ελαχιστοποίηση του κινδύνου ατυχημάτων. Η απομάκρυνση από χειροκίνητες διαδικασίες, όπου το ανθρώπινο σφάλμα είναι αναπόφευκτο, καθιστά ελάχιστο τον απρόβλεπτο χρόνο διακοπής των λειτουργιών, λιγότερα ζητήματα συμμόρφωσης και ανακλήσεων και λιγότερα απόβλητα. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και η εκπάιδευση μηχανών (ML) παίζουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση του αυξημένου αυτοματισμού, προσφέροντας επίσης νέα προοπτική διασυνδεδεμένης γνώσης σε όλο το εργοστάσιο και επεκτείνοντας την, σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Το εργοστάσιο του μέλλοντος θα μπορεί να παρακολουθησει την κατάσταση των συστατικών και των τελικών προϊόντων, εξετάζοντας τους χρόνους και τις συνθήκες παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παραγωγή, καθώς και την κατάρτιση προφίλ ποιότητας συστατικών και προιόντων. Τέλος θα μπορεί να προβλέπει τι θα συμβεί στο προϊόν στον κύκλο ζωής του.

Τέτοιες πρακτικές συμβάλλουν στη μείωση της τεράστιας ποσότητας τροφής που σπαταλάται σε καθημερινή βάση και έχουν ως αποτέλεσμα πραγματικά οφέλη και για την επιχείρηση τροφίμων. Η λεπτομερής συλλογή και επεξεργασία των διαθέσιμων πληροφοριών μπορεί να συμβάλει την προνοητικότητα που απαιτείται για την αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον σχεδιασμό των προιόντων, την συνταγή, τους εγκεκριμένους προμηθευτές, κλπ. 

Μέσα από μια στρατηγική στοχευμένων τεχνολογικών επενδύσεων, οι επιχειρήσεις τροφίμων μπορούν να θέσουν τις βάσεις για ένα πραγματικά διασυδεμένο εργοστάσιο του μέλλοντος. Ο σωστός συνδυασμός τεχνολογιών θα βελτιστοποιήσει τις λειτουργίες, δημιουργώντας ευκίνητες, αποδοτικές επιχειρήσεις και αλυσίδες εφοδιασμού που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση. 

Πηγή: new food magazine

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Επιστήμη: Βρέθηκε το αλεύρι που… αδυνατίζει!

Μείωση του σωματικού βάρους και καλύτερη ανοχή στην ινσουλίνη υπόσχεται η χρήση οκτενυλοηλεκτρικού αμύλου στη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σκουλήκι μέσα σε ελληνικές φρυγανιές ευρείας κατανάλωσης!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμορφούμενου προϊόντος πριν την ημερομηνία λήξης

Listeria στα Ιταλικά λουκάνικα ΑΙΑ: 6 θάνατοι και 61 ασθενείς – Διανομή σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες

Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης τροφίμων στην Ιταλία τα τελευταία 50 χρόνια
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα