Πώς ένα απλό τρόφιμο μπορεί να είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών
Ένα απλό σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί στη βιτρίνα ενός καταστήματος, σίγουρα φαίνεται αθώο και ιδανικό να καλύψει τη λιγούρα μας μέχρι το κυρίως γεύμα, ωστόσο, μπορεί εύκολα να είναι μολυσμένο με λιστέρια κυρίως εξαιτίας των επεξεργασμένων αλλαντικών και του μαλακού τυριού, που είναι δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα αν δεν διατηρούνται σωστά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΕΦΕΤ: Προειδοποίηση και ανάκληση για δημοφιλείς μπάρες – Το cibum ενημέρωσε από χθες τους αναγνώστες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ούτε το ψωμί του τοστ δεν… αφήνουν ήσυχο! Σε εξέλιξη μαζική απόσυρση λόγω προσθήκης χρωστικής
Τα αλλαντικά (όπως ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι) δεν είναι αποστειρωμένα. Ακόμη και αν είναι μαγειρεμένα, μπορούν να μολυνθούν μετά τη θερμική επεξεργασία, π.χ. κατά την κοπή ή τη συσκευασία. Η λιστέρια αντέχει στο ψυγείο, οπότε μπορεί να επιβιώσει ακόμα κι αν το σάντουιτς είναι κρύο. Τα μαλακά τυριά από την άλλη (π.χ. μπρι, καμαμπέρ, φέτα, αν είναι από μη παστεριωμένο γάλα) είναι ευάλωτα στη λιστέρια. Τα σκληρά ή παστεριωμένα είναι πιο ασφαλή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι τρώμε; 355 κιλά χαλασμένου τυριού κατασχέθηκαν από εταιρεία στην Αττική – Συνολικά εντοπίστηκαν 4,2 τόνοι ακατάλληλων προϊόντων
Ένα τέτοιο σάντουιτς με πιθανή μόλυνση από Listeria monocytogenes ανακαλείται αυτή τη στιγμή στον Καναδά και παρασκευάστηκε από την εταιρεία Cuisine Fraicheur Urbaine. Το προϊόν φέρει την επωνυμία Cuisine Fraicheur Urbain Black Forest Ham Sandwich που είναι συσκευασμένο σε δοχείο 176 γραμμαρίων. Ο αριθμός UPC που είναι σφραγισμένος στην ετικέτα του προϊόντος είναι 0 639725 401603 και ημερομηνία λήξης την 16η Απριλίου 2025.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Kellogg’s: Ο Εισαγγελέας «ξεσκονίζει» την εταιρεία για τα επικίνδυνα δημητριακά που προκαλούν ΔΕΠΥ στα παιδιά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης όποιος έχει αγοράσει το προϊόν, δεν πρέπει να το φάει. Μπορεί να το πετάξει σε έναν ασφαλή κάδο απορριμμάτων με σφιχτό καπάκι αφού πρώτα το βάλει σε διπλό σακουλάκι, ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι άλλοι ή να το επιστρέψει στο κατάστημα για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
Στη συνέχεια, πρέπει να καθαριστεί το ψυγείο με ένα ήπιο διάλυμα χλωρίνης για να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια που έχουν απομείνει. Τα βακτήρια Listeria μπορούν να αναπτυχθούν σε θερμοκρασίες ψυγείου. Τέλος απαιτείται καλό λύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μετά το χειρισμό αυτού του σάντουιτς και μετά τον καθαρισμό.
Όποιος τώρα, πρόλαβε και έφαγε αυτό το σάντουιτς θα πρέπει να παρακολουθεί την υγεία του για πιθανά συμπτώματα λιστερίωσης για τις επόμενες 70 ημέρες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι ασφαλές να ξαναζεσταίνουμε παναρισμένα σνίτσελ;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απίστευτο κι όμως αληθινό: Οι Αμερικανοί βάφουν φέτος το Πάσχα πατάτες αντί για αυγά λόγω της υπερβολικά υψηλής τιμής τους!
Μόλυνση από λιστέρια
Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν εντός δύο εβδομάδων μετά την κατανάλωση τροφής μολυσμένης με Listeria, αλλά μπορεί να ξεκινήσουν από την ίδια ημέρα ή μέχρι και 10 εβδομάδες μετά. Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία, κόπωση, έμετο και διάρροια. Εάν αναπτυχθεί η πιο σοβαρή μορφή λιστερίωσης, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς.
Η λιστέρια είναι πιο πιθανό να νοσήσει γυναίκες σε εγκυμοσύνη και νεογνά, ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Και οι υπόλοιπες ομάδες καταναλωτών, μπορεί να μολυνθούν από Listeria, αλλά σπάνια αρρωσταίνουν σοβαρά. Οι έγκυες γυναίκες συνήθως βιώνουν μόνο πυρετό, κόπωση και μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, η μόλυνση από Listeria κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό ή απειλητική για τη ζωή μόλυνση του νεογνού.
Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τη μόλυνση με λιστέρια από σάντουιτς
- Προτίμησε καλά ψημένα αλλαντικά ή αναθέρμανέ τα πριν τα φας.
- Απόφυγε μαλακά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα.
- Διατήρησε το σάντουιτς κάτω από 4°C αν δεν το φας αμέσως.
- Αν είσαι σε ευπαθή ομάδα (π.χ. έγκυος), καλό είναι να αποφεύγεις τα αλλαντικά εκτός αν έχουν θερμανθεί καλά.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.