Περισσότερες από 5.800 ενεργές αγωγές κατά της εταιρείας
Η Syngenta, μια από τις κορυφαίες εταιρείες αγροχημικών στον κόσμο, έχει ξεκινήσει προσπάθεια για μια άνευ προηγουμένου νομική διευθέτηση. Ο στόχος: να διευθετηθούν χιλιάδες αγωγές που κατατέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες που κατηγορούν το ζιζανιοκτόνο paraquat ότι προκαλεί τη νόσο του Πάρκινσον . Μια προσπάθεια αναχαίτισης όχι μόνο του δικαστικού κύματος, αλλά και της αυξανόμενης κοινής και πολιτικής διαφωνίας κατά της χρήσης αυτής της τοξικής ουσίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλα μολυσμένα μανιτάρια στην αγορά – Μπορούν αν προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βενέτης: Πρόστιμο 3000€ στο υποκατάστημα στου Ψυρρή – Είχε στο ψυγείο του δημοφιλή προϊόντα που είχαν λήξει πριν ένα μήνα!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πασίγνωστες μπύρες λόγω χημικής μόλυνσης
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ενημερώθηκαν τον Απρίλιο, υπάρχουν περισσότερες από 5.800 ενεργές αγωγές στο πλαίσιο της Multi-District Litigation (MDL), ενός μηχανισμού που συλλέγει παρόμοιες υποθέσεις σε ένα μόνο ομοσπονδιακό δικαστήριο, στην προκειμένη περίπτωση στο Ιλινόις. Εκτός από αυτές, υπάρχουν περισσότερες από 450 εκκρεμείς υποθέσεις στην Καλιφόρνια και πολλές άλλες σε κρατικά δικαστήρια σε όλη τη χώρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Jumbo: Μετά το πρόστιμο για την σοκολάτα και νέα παράβαση στο κατάστημα Αμαρουσίου – Καμπάνα 6,000€ από την Περιφέρεια Αττικής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται καραμέλες με τρεις επικίνδυνες χρωστικές – Οι λόγοι που δεν πρέπει κανείς να τις καταναλώσει
Οι ενάγοντες είναι σε μεγάλο βαθμό αγρότες και κάτοικοι της υπαίθρου που κατηγορούν τη Syngenta ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τους σοβαρούς νευρολογικούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση του paraquat. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες , που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουν πράγματι βρει μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε αυτό το ζιζανιοκτόνο και της εμφάνισης του Πάρκινσον, μιας προοδευτικής νευροεκφυλιστικής νόσου που επηρεάζει το κινητικό σύστημα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κατέσχεσαν ζωντανό κατσίκι από την καρότσα αυτοκινήτου και του χάλασαν το Πάσχα: Ο απίθανος λόγος (video)

- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κρυφή κάμερα «έπιασε» στα πράσα εργαζόμενο να ουρεί σε δεξαμενή μπύρας μεγάλης ζυθοποιίας (βίντεο)
Μια μερική, αδιαφανής συμφωνία
Σε μια ακρόαση στις 16 Απριλίου, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Carey Gillam, ο Khaldoun Baghdadi, κύριος δικηγόρος των εναγόντων, είπε ότι τα μέρη υπέγραψαν μια επιστολή προθέσεων και ότι οι όροι του διακανονισμού θα πρέπει να οριστικοποιηθούν εντός 30 ημερών. Η συμφωνία, ωστόσο, δεν θα καλύπτει όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις. Αρχικά θα καλύπτει μόνο όσες περιλαμβάνονται στο ομοσπονδιακό MDL και ορισμένες από τις αγωγές της Καλιφόρνια, αφήνοντας εκτός χιλιάδες άλλους ενάγοντες .
Η κίνηση έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των δικηγόρων που εκπροσωπούν τις εξαιρούμενες υποθέσεις, οι οποίοι παραπονιούνται ότι δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και φοβούνται ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιβραδύνει ή να αποδυναμώσει τις νομικές τους ενέργειες. «Αυτοί οι ενάγοντες πεθαίνουν κάθε μέρα», είπε ο δικηγόρος Majed Nachawati σε ακρόαση στο Σαν Φρανσίσκο. «Το άκουσμα για τη συμφωνία χωρίς να ενημερωθείς από τους συναδέλφους ήταν σοκ».
Η εταιρεία επαναλαμβάνει επίσης την εμπιστοσύνη της στην ασφάλεια του paraquat, παρά τις περισσότερες από 1.200 επιστημονικές μελέτες που διερευνούν τις επιπτώσεις του, πολλές από τις οποίες υπογραμμίζουν ανησυχητικές σχέσεις με νευρολογικές παθήσεις.
Το προηγούμενο της Monsanto-Bayer
Η κίνηση της Syngenta μοιάζει πολύ με αυτό που συνέβη με τη Monsanto (που ανήκει πλέον στην Bayer) για το Roundup Weedkiller , που βασίζεται στη γλυφοσάτη. Μετά από μια σειρά κρίσεων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που αναγνώρισαν τη σχέση μεταξύ του προϊόντος και πολλών περιπτώσεων καρκίνου, η Bayer έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα κραχ στο χρηματιστήριο και να βάλει στην άκρη περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Η Syngenta, ενώ αρνείται κάθε ευθύνη, φαίνεται να θέλει να αποφύγει μια παρόμοια κλιμάκωση.
Αποκαλύψεις από εσωτερικά έγγραφα
Προσθέτοντας στον καταιγισμό του paraquat, εσωτερικά έγγραφα της Syngenta που ελήφθησαν από τους The Guardian και The New Lede δείχνουν ότι η εταιρεία γνώριζε εδώ και χρόνια μελετών που συνδέουν το paraquat με εγκεφαλική βλάβη. Λέγεται επίσης ότι η Syngenta χρηματοδότησε έρευνα που αποσκοπούσε στη διάψευση αυτών των στοιχείων , επιδιώκοντας να επηρεάσει την επιστημονική συζήτηση και να προστατεύσει το κορυφαίο προϊόν της.
Ένα ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως
Παρά τα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία και την πίεση από περιβαλλοντικές ομάδες και ιατρικούς συλλόγους, το paraquat συνεχίζει να χρησιμοποιείται ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Χρησιμοποιείται σε οπωρώνες, καλλιέργειες σιταριού και βαμβακιού, βοσκοτόπια και σε πολλές βιομηχανικές καλλιέργειες. Στην Ευρώπη, ωστόσο, έχει απαγορευτεί από το 2007.