Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέοι κανόνες για την παρουσία αιθυλενοξειδίου στα πρόσθετα τροφίμων

ΑρχικήΝέαΕυρωπαϊκή Επιτροπή: Νέοι κανόνες για την παρουσία αιθυλενοξειδίου στα πρόσθετα τροφίμων
spot_img

Η Επιτροπή της ΕΕ ξεκαθαρίζει πως η παρουσία οξειδίου του αιθυλενίου δεν επιτρέπεται στα πρόσθετα τροφίμων όπως το κόμμι χαρουπιού.

Σε νέα αναθεώρηση για την παρουσία αιθυλενοξειδίου στα πρόσθετα τροφίμων, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την πηγή του οξειδίου του αιθυλενίου στα πρόσθετα τροφίμων.

Με αφορμή το πρόβλημα με το ινδικό σουσάμι, αλλά και μια πληθώρα άλλων συστατικών, όπως κόμμι χαρουπιών, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 2020, έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον έξι συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξαιτίας ανησυχιών για το πώς χειρίστηκε το θέμα η ΕΕ. Το περιστατικό με το οξείδιο του αιθυλενίου είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση ανάκλησης τροφίμων στην ιστορία της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση Alert and Cooperation Network για το 2021.

Κλείνει το κενό στην ισχύουσα νομοθεσία

Η θέση της ΕΕ είναι ότι τα προϊόντα που περιέχουν το πρόσθετο κόμμι χαρουπιών, άρα και οξείδιο του αιθυλενίου πρέπει να αποσυρθούν ή να ανακληθούν για την προστασία του καταναλωτή. Αυτή η απόφαση έχει σταθεί αφορμή για χιλιάδες ανακλήσεις, όπως πρόσφατα το παγωτό Häagen-Dazs.

Μέχρι τώρα, η ΕΕ ορίζει πως το οξείδιο του αιθυλενίου δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για σκοπούς αποστείρωσης σε πρόσθετα τροφίμων. Ωστόσο, δεν υπάρχει ποσοτικό όριο για την παρουσία του σε όλα τα πρόσθετα, παρά μόνο όχι περισσότερο από 0,2 mg/kg αιθυλενοξειδίου για ορισμένα από αυτά που έχουν υποστεί επεξεργασία με την ουσία. Για αυτό και έχουν υπάρξει πολλές αναφορές σε προϊόντα, στα οποία χρησιμοποιήθηκε οξείδιο του αιθυλενίου.

Με βάση αυτές τις αναφορές και πληροφορίες από επίσημους ελέγχους από τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε μέτρα για αγαθά μη ζωικής προέλευσης που εισέρχονται στην περιοχή από ορισμένες χώρες για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω του κινδύνου μόλυνσης. 

Νέοι και αυστηρότεροι έλεγχοι

Η επιβολή αυτή έχει δημιουργήσει προβλήματα, επειδή είναι δύσκολο να εξακριβωθεί εάν η παρουσία αιθυλενοξειδίου οφείλεται στη χρήση για αποστείρωση προσθέτων τροφίμων ή για άλλους λόγους, αναφέρει δημοσίευμα του Food Safety News. Για αυτό, η Επιτροπή της ΕΕ ξεκαθάρισε πως η παρουσία οξειδίου του αιθυλενίου δεν επιτρέπεται στα πρόσθετα τροφίμων.

Ένα ανώτατο όριο για τα υπολείμματα οξειδίου του αιθυλενίου για τα πρόσθετα τροφίμων θα πρέπει να καθοριστεί στο όριο ποσοτικού προσδιορισμού. Αυτό σημαίνει τη χαμηλότερη συγκέντρωση υπολειμμάτων που μπορεί επί του παρόντος να ποσοτικοποιηθεί και να αναφερθεί με παρακολούθηση ρουτίνας με επικυρωμένες μεθόδους ελέγχου.

Οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι κανένα υπόλειμμα άνω του 0,1 mg/kg αιθυλενοξειδίου — άθροισμα αιθυλενοξειδίου και 2-χλωρο-αιθανόλης που εκφράζεται ως οξείδιο του αιθυλενίου — δεν θα υπάρχει στα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μιγμάτων προσθέτων τροφίμων. Ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί πως το μέγιστο επίπεδο μπορεί επίσης να επανεξεταστεί στο μέλλον, με βάση την τεχνολογική πρόοδο για την επίτευξη χαμηλότερων ορίων ποσοτικοποίησης με συνήθεις μεθόδους ανάλυσης από εργαστήρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;

Η Ελλάδα ανάμεσα στους κορυφαίους 4 παραβάτες στην ΕΕ για παράνομη και λαθραία αλιεία

Παράνομα ψάρια στο "πιάτο" της Ευρώπης - Η παράνομη και αδήλωτη αλιεία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην ΕΕ

Καφές: Οι διαφορές στο γευστικό προφίλ του ζεστού καφέ σε σχέση με τον κρύο

Πιο πικρός και στυφός ο ζεστός καφές φίλτρου, αλλά πιο γλυκός και φρουτώδης ο cold brew σύμφωνα με Κινεζική μελέτη
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα