Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

10 έξυπνα κόλπα για να φτιάξετε το τέλειο πρωινό

ΑρχικήΟικιακά10 έξυπνα κόλπα για να φτιάξετε το τέλειο πρωινό
spot_img

Της Δέσποινας Μαρσέλου*

  Ξέρουμε ότι το πρωινό είναι ένα σημαντικό γεύμα της ημέρας που μας βοηθά να την ξεκινήσουμε και να τη συνεχίσουμε με ενέργεια. Σίγουρα τα Σαββατοκύριακα, που έχουμε πιο πολύ χρόνο, το ετοιμάζουμε με περισσότερη προσοχή, τι γίνεται, όμως, τις καθημερινές που βιαζόμαστε και μετά βίας προλαβαίνουμε να πιούμε λίγο καφέ;

Τα παρακάτω κόλπα θα βοηθήσουν να ετοιμάσετε ένα αξιοπρεπές και ισορροπημένο πρωινό, χωρίς να απαιτήσουν χρόνο, ενώ θα σας βγάλουν και από τη δύσκολη θέση, όταν κάποιο υλικό σας λείπει. Αποχαιρετήστε, λοιπόν, τις ημέρες που μένατε νηστικοί ως το μεσημεριανό και φτιάξτε το πρωινό σας καλύτερο από ποτέ.

Φτιάξτε μίνι ομελέτες σε φόρμα μάφιν

Αν έχετε φόρμες για μάφιν, μπορείτε να φτιάξετε το μείγμα της ομελέτας σας με αυγά, κρεμμύδια, πιπεριές κ.ο.κ., να το χωρίσετε στις φόρμες, που προηγουμένως θα έχετε λαδώσει, να το ψήσετε στους 180 βαθμούς μέχρι να γίνει κι έπειτα να πάρετε τις μίνι ομελέτες σας, να τις τυλίξετε και να τις βάλετε στο ψυγείο, ώστε να τις έχετε έτοιμες το πρωί που δεν προλαβαίνετε να κάνετε ετοιμασίες.

Καταψύξτε το ψωμί σας για να έχετε πάντα ψωμί για τοστ

Σας μένει συχνά ψωμί και το πετάτε, ξοδεύοντας και φαγητό και χρήματα; Βάλτε ένα τέλος σε αυτό, καταψύχοντας μισή φρατζόλα ψωμί. Τυλίξτε το σε μεμβράνη, βάλτε το στην κατάψυξη και όταν έρθει η ώρα, μπορείτε να το βάλετε στο φούρνο για 20 λεπτά και να είναι σαν φρέσκο.

Προσθέστε αυγό στο περισσευούμενο φαγητό

Αν και δεν είναι μια τακτική που μπορείτε να εφαρμόζετε κάθε μέρα, ωστόσο καλό είναι να έχετε υπόψη σας πως αν δεν έχετε χρόνο και το προηγούμενο βράδυ σας περίσσεψε λίγο ρύζι, κινόα ή σαλάτα, μπορείτε να τους προσθέσετε αυγά σκραμπλ ή ποσέ και να έχετε ένα άκρως χορταστικό πρωινό, με πρωτεΐνη και υδατάνθρακα.

Δώστε (γρήγορη) ώθηση στη βρώμη σας

Αναμείξτε 1/3 του φλιτζανιού γάλα, ¼ του φλιτζανιού βρώμη, ¼ του φλιτζανιού γιαούρτι, σπόρους chia, τριμμένη κανέλα και μέλι σε ένα βαζάκι με καπάκι, αποβραδίς, και ανακινήστε. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το καπάκι και προσθέστε μούρα, ξανακλείστε το και αφήστε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Το πρωί που θα σηκωθείτε, η βρώμη θα έχει λιώσει και το αποτέλεσμα θα θυμίζει πόριτζ, χωρίς να χρειάζεται να βράσετε το μείγμα.

Βάλτε το μείγμα της τηγανίτας σε μπουκάλι κέτσαπ

Μπορεί η τηγανίτα να μην είναι εύκολη υπόθεση της καθημερινές, αλλά όταν αποφασίσετε να φτιάξετε, βάλτε το μείγμα σε ένα παλιό, καθαρό, πλαστικό μπουκάλι (χωρίς bpa) κέτσαπ ή μουστάρδας, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε χωρίς να γεμίσετε όλη την κουζίνα!

Συνδυάστε αυγό με αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ιδανικό στο πρωινό, καθώς μας παρέχει καλά λιπαρά και θρεπτικά συστατικά. Κόψτε το στη μέση, σπάστε ένα αυγό και βάλτε το στο εσωτερικό του, στο κοίλωμα που αφήνει το κουκούτσι και ψήστε στους 220 βαθμούς στο φούρνο, μέχρι να γίνει τα αυγό, πασπαλίζοντας από πάνω μπαχαρικά της αρεσκείας σας και λίγο λιναρόσπορο. Όσο το πρωινό ψήνεται, εσείς μπορείτε να ετοιμάζεστε και να το απολαύσετε στη συνέχεια. Βρείτε κι άλλες ιδέες με αυγό και αβοκάντο στο notanordinarymum.

Φτιάξτε πιο υγιεινές τηγανίτες με 2 υλικά

Αν ψάχνετε μια πιο απλή, ελαφριά και εύκολη συνταγή για τηγανίτες, δοκιμάστε να τις φτιάξετε με μια μέτρια ώριμη μπανάνα και 2 αυγά. Λιώστε την μπανάνα, χτυπήστε τα αυγά ξεχωριστά, έπειτα προσθέστε το μείγμα στην μπανάνα και ανακατέψτε και αν θέλετε προσθέστε και έξτρα υλικά (όπως baking powder, μέλι, κακάο κ.λπ). Το μείγμα σας είναι έτοιμο για να ψήσετε της τηγανίτες σας.

Απολαύστε το γιαούρτι και τον καφέ σας… μαζί

Γλιτώστε χρόνο φτιάχνοντας ένα καφεϊνούχο smoothie και καταναλώνοντας τον καφέ και το γιαούρτι σας ταυτόχρονα. Βγάλτε το μπλέντερ, προσθέστε τον πρωινό καφέ, αφού έχει κρυώσει, και το γιαούρτι σας. Χτυπήστε και το smoothie σας είναι έτοιμο.

Αντικαταστήστε τη μαρμελάδα στο ψωμί

Η μαρμελάδα είναι σίγουρα ένα κλασικό υλικό στο πρωινό τραπέζι, αλλά αν το σκεφτείτε πιο καθαρά, μια απλή φέτα ψωμιού ολικής άλεσης μας παρέχει 12 γραμμάρια υδατάνθρακες και 1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα άλλα 14 γραμμάρια υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες υπάρχουν σε πληθώρα στο πρωινό σας και καλύτερα να μειώσετε, προσθέτοντας πρωτεΐνη με λίγο φιστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου αντί για μαρμελάδα.

Προετοιμάστε τα smoothies σας

Το να συγκεντρώσετε όλα τα φρούτα και λαχανικά που χρειάζεστε για το πρωινό smoothie σας είναι λίγο δύσκολη υπόθεση όταν βιάζεστε να φύγετε για τη δουλειά. Κάντε την προεργασία από το βράδυ και ξεχωρίστε τα υλικά στις ποσότητες που θα τα χρησιμοποιήσετε (από φρούτα και λαχανικά, μέχρι ξηρούς καρπούς, σπόρους κ.ο.κ.). Όταν έρθει η ώρα να φτιάξετε το smoothie σας, απλώς ρίχνετε τα υλικά που έχετε ξεχωρίσει στο μούλτι και είστε έτοιμοι, χωρίς ψάξιμο και ακαταστασία.

 *Δέσποινα Μαρσέλου Bsc, Msc, CERT, κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα.


Δείτε:Τα γλυκά καννόλι του γοητευτικού επιθεωρητή Μονταλμπάνο! 

Δείτε: EFSA:διαδικτυακό Summer School για νέους ερευνητές  

Δείτε: Γάλα: Ένα τρόφιμο σύμβολο για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ποια είναι η αλλαγή, εξαιτίας της οποίας μπορούμε να πίνουμε γάλα. 

Δείτε: Το σχέδιο της Mondelez International για την Chipita 

Ανατροπή: Ανατροπή:Τοξικές χημικές ουσίες και σε συσκευασίες φυτικής προέλευσης (plant-based)

Δείτε: Νοθεία φέτας: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο των ποινών. Στις 2 Ιουνίου οι αποφάσεις για την ΟΜΗΡΟΣ 

Δείτε: Τα εστιατόρια του μέλλοντος. Η επανάσταση του drive-thru  

Δείτε: EFSA: Σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο καθοδήγησης για την αξιολόγηση κινδύνων από χημικά μείγματα  

 Δείτε: ΘΕΜΑ: Φυσικό Μεταλλικό Νερό.

 Δείτε: Πότε θα αυξηθούν οι τουριστικές ροές. Πόσα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει  

Δείτε: Ξενοδοχεία: πως θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια  

Δείτε: Διαδικτυακό σεμινάριο της EFSA για ένζυμα, αρωματικές ύλες και πρόσθετα τροφίμων 

Δείτε: Μεγάλη απάτη τροφίμων στην Ιταλία. 6 εντάλματα σύλληψης για παραπλανητική ετικέτα 

Δείτε: ΣΕΒΕ κατά του Nutriscore  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα