Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Alert για τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δρόμος προς την παχυσαρκία

ΑρχικήΟικιακάAlert για τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δρόμος προς την παχυσαρκία
spot_img

cibum team

    Παιδιά ηλικίας μόλις 7 ετών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων βιώνουν σταθερή αύξηση βάρους στην ενηλικίωση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες από την JAMA Pediatrics.

Οι άνθρωποι των οποίων η καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει 70% επεξεργασμένα τρόφιμα  – υψηλής θερμιδικής αξίας με τεχνητά συστατικά – είδαν μέση αύξηση βάρους περίπου μισό κιλό ετησίως σε μια περίοδο 10 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αυτή η αύξηση βάρους τους κατατάσσει στην κατηγορία των παχύσαρκων ή είναι υπέρβαροι με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, μεταξύ άλλων καρδιακών προβλημάτων, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα και ποικιλία υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων έχουν αναδιαμορφώσει τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων εκτοπίζοντας τα διατροφικά πρότυπα που παλαιότερα βασίζονταν σε φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα», έγραψαν οι ερευνητές, από το Imperial College του Λονδίνου.”Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη κατανάλωση αυτών των τροφίμων, μεταξύ παιδιών και εφήβων, οι οποίοι κυριαρχούν στην κατανάλωση τέτοιων τροφίμων”, ανέφεραν.

Τα ευρήματα βασίζονται σε ανάλυση της κατάστασης διατροφής και υγείας για περισσότερα από 9.000 παιδιά στη Βρετανία.

Οι ερευνητές άρχισαν να παρακολουθούν την κατανάλωση υπερεπεξεργασμάτων από τους συμμετέχοντες στην ηλικία των 7 ετών και συνέχισαν να παρακολουθούν τη διατροφή και το σωματικό τους βάρος κατά μέσο όρο για 10 χρόνια, ή μέχρι την ηλικία των 24 ετών. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα κατασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα, όπως λίπη, άμυλα και σάκχαρα, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Αυτά τα τρόφιμα — όπως κατεψυγμένα γεύματα, αναψυκτικά, γρήγορο φαγητό, γλυκά και αλμυρά σνακ — ενδέχεται επίσης να περιέχουν πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένων τεχνητών χρωμάτων και γεύσεων. Επίσης είναι η πηγή έως και 60% των θερμίδων που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις έρευνας.Τ α άτομα με υψηλότερες ποσότητες εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και συναφή προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες σε μία από τις πέντε κατηγορίες με βάση την ποσότητα των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή τους. Για τα περισσότερα από 1.700 παιδιά στη χαμηλότερη κατηγορία κατανάλωσης, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 25% της συνολικής διατροφής τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αντίθετα, αυτά τα τρόφιμα αποτελούσαν σχεδόν το 68% της διατροφής των σχεδόν 1.900 παιδιών στην ομάδα υψηλής κατανάλωσης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εκτός από την αύξηση του σωματικού βάρους, τα παιδιά στην κατηγορία υψηλής κατανάλωσης είδαν πρόσθετες αυξήσεις της περιφέρειας μέσης κατά μέσο όρο περισσότερο από μισή ίντσα κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης 10 ετών.

Όσοι ανήκουν στην ομάδα υψηλής κατανάλωσης αύξησαν επίσης την πρόσληψη υπερεπεξεργασθέντων τροφίμων κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου με ταχύτερο ρυθμό από τα παιδιά της ομάδας χαμηλότερης κατανάλωσης.

«Τα δια βίου διατροφικά πρότυπα αναπτύσσονται από την παιδική ηλικία και μπορεί να οδηγήσουν σε εκτεταμένες συνέπειες στην υγεία και την ευημερία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής» σύμφωνα με την μελέτη.

“Η βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων είναι πολύ κερδοφόρα μέσω της χρήσης αλυσίδων εφοδιασμού χαμηλού κόστους και επιθετικών στρατηγικών μάρκετινγκ για την προώθηση της υπερβολικής κατανάλωσης”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.

Ελληνική Βιομηχανία τροφίμων και τουρισμού: Σημαντική οριζόντια προσθήκη σε όλα τα πρότυπα ISO

Η τροποποίηση που ήρθε από το... "πουθενά" για τους πιστοποιημένους οργανισμούς και ενισχύει τη δέσμευση για τη Δράση για το Κλίμα μέσω της τυποποίησης - Η θέση της TÜV AUSTRIA Hellas.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα