Η ελκώδης κολίτιδα (UC) είναι χρόνια και μη ειδική φλεγμονώδης νόσος του παχέος εντέρου και του ορθού, με τυπικά συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα, διάρροια, ακράτεια, εκκρίσεις βλέννας και νυχτερινές αφόδευση κ.λπ. Ορισμένα φάρμακα (κορτικοστεροειδή, αμινοσαλικυλικό οξύ και γλυκοκορτικοειδή των επινεφριδίων) χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία της UC, αλλά τα περισσότερα είχαν παρενέργειες. Εναλλακτικά, οι διατροφικές πολυφαινόλες αναφέρθηκε ότι έχουν τη δυνατότητα να ανακουφίσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων UC.
Κινέζοι επιστήμονες από το College of Food Science, και Research Center of Food Storage & Logistics του Southwest University διερεύνησαν τον πιθανό ρόλο του ελεύθερου εκχυλίσματος πολυφαινόλης κερασιού στην ανακούφιση του UC και τον πιθανό μηχανισμό δράσης του. Το κεράσι διαθέτει υψηλές ποσότητες πολυφαινολών και φυσικών αντιοξειδωτικών, π.χ. φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα και ανθοκυανίνες. Ειδικότερα, οι πολυφαινόλες κερασιού έδειξαν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, υψηλή αντιοξειδωτική δράση και άλλες πιθανές επιδράσεις που προάγουν την υγεία.
Η μελέτη έδειξε ότι το ελεύθερο πολυφαινολικό εκχύλισμα κερασιού άσκησε προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της ελκώδους κολίτιδας που προκαλείται από DSS. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης UPLC-ESI-TOF-MS/MS έδειξαν ότι οι κύριες ενώσεις στο ελεύθερο εκχύλισμα πολυφαινόλης του κερασιού ήταν οι ανθοκυανίνες. Ως εκ τούτου, αυτή η έκθεση έδειξε πιθανές ευεργετικές επιδράσεις των ανθοκυανινών κερασιού στην ελκώδη κολίτιδα. Πράγματι, το ελεύθερο εκχύλισμα πολυφαινόλης του κερασιού αύξησε τα επίπεδα πρωτεϊνών TJ (ZO-1 και αποφρακτική) για να προτρέψει τη λειτουργία του εντερικού φραγμού. Διαφορετικά, το ελεύθερο εκχύλισμα πολυφαινόλης του κερασιού μπορεί να ρυθμίσει το οξειδωτικό στρες ενισχύοντας τις ικανότητες CAT, GSH-Px και SOD του ορού και μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών (MPO, NO) του ιστού του παχέος εντέρου. Το ελεύθερο εκχύλισμα πολυφαινόλης κερασιού αποδυνάμωσε επίσης τη φλεγμονή του παχέος εντέρου που σχετίζεται με το οξειδωτικό στρες μειώνοντας τα επίπεδα των προφλεγμονωδών μεσολαβητών (IL-6 και TNF-α) και αυξάνοντας τα επίπεδα της αντιφλεγμονώδους κυτοκίνης IL-10. Περαιτέρω, διαπιστώθηκε ότι το ελεύθερο εκχύλισμα πολυφαινόλης του κερασιού εμπόδισε την ανοδική ρύθμιση διαφόρων προφλεγμονωδών γονιδίων (β-κατενίνη, c-myc, κυκλίνη D1 και GSK-3β). Επομένως, συνήχθη το συμπέρασμα ότι το ελεύθερο εκχύλισμα πολυφαινόλης του κερασιού μείωσε την UC καταστέλλοντας το μονοπάτι σηματοδότησης Wnt/β-κατενίνης. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για την περαιτέρω κατανόηση του μηχανισμού των πολυφαινολών κερασιού που βελτιώνουν την ελκώδη κολίτιδα.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ