Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εάν υποτιμάτε το κάλιο στη διατροφή σας… κάνετε μεγάλο λάθος!

ΑρχικήΟικιακάΕάν υποτιμάτε το κάλιο στη διατροφή σας… κάνετε μεγάλο λάθος!
spot_img

Της Θέλειας Βασιλαντωνάκη*

 
Το κάλιο είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς βοηθά στην ομαλή λειτουργία των μυών, στην εξασφάλιση της σωστής κυτταρικής λειτουργίας και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ταυτόχρονα βοηθά στη διατήρηρη ενός υψηλού επιπέδου ευεξίας και ενός βελτιωμένου τρόπου ζωής και η σημασία του στο καθημερινό μας διατροφικό πλάνο δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

Το κάλιο είναι απαραίτητο για να μειωθεί ο κίνδυνος σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Μειώνει τις μυϊκές διαταραχές, αποτρέπει τις κράμπες, βελτιώνει την υγεία των οστών, ρυθμίζει τη λειτουργία των νεύρων, ενισχύει τους μύες, αυξάνει τον μεταβολισμό, μειώνει το άγχος και το στρες, ενισχύει την υγεία της καρδιάς, διατηρεί την ισορροπία των επιπέδων των υγρών στον οργανισμό και σταθεροποιεί το σάκχαρο αίματος.

Το κάλιο βρίσκεται κυρίως σε φυτικές τροφές αλλά και σε κάποια γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα.

Η συνιστώμενη πρόσληψη καλίου εξαρτάται από την ηλικία, με τη συνιστώμενη πρόσληψη για τους άνω των 14 ετών να είναι στα 4.700 mg/ημέρα.

Οι 15 πιο πλούσιες τροφές σε κάλιο…

1. Κολοκύθι, μαγειρεμένο, ένα φλιτζάνι:                  896 mg
2. Γλυκοπατάτα, μέτρια, ψημένη με τη φλούδα της:  694 mg
3. Πατάτα, μέτρια, ψημένη με τη φλούδα της:          610 mg
4. Λευκά φασόλια, κονσέρβα, μισό φλιτζάνι:            595 mg
5. Γιαούρτι, χωρίς λιπαρά, ένα φλιτζάνι:                  579 mg
6. Ιππόγλωσσος, μαγειρεμένος 90 γρ.:                   490 mg
7. Χυμός πορτοκάλι, 100% φυσικός, 240 ml:          496 mg
8. Μπρόκολο, μαγειρεμένο, ένα φλιτζάνι:               457 mg
9. Πεπόνι κανταλούπε, ένα φλιτζάνι:                      431 mg
10. Μπανάνα, μέτρια:                                           422 mg
11. Σπανάκι, μισό φλιτζάνι:                                  420 mg
12. Χοιρινό φιλέτο, μαγειρεμένο, 90 γρ.:               382 mg
13. Φακές, μαγειρεμένες, μισό φλιτζάνι:                366 mg
14. Γάλα, με 1% λιπαρά, 240 ml:                          366 mg
15. Σολομός, μαγειρεμένος, 90 γρ.:                      326 mg

* Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα