Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: οι φυτοφάγοι έχουν περισσότερους υγιείς βιοδείκτες από τους κρεατοφάγους

ΑρχικήΟικιακάΈρευνα: οι φυτοφάγοι έχουν περισσότερους υγιείς βιοδείκτες από τους κρεατοφάγους
spot_img

cibum team

  Όσοι κάνουν φυτοφαγική διατροφή έχουν πιο υγιές «προφίλ» βιοδεικτών στο σώμα τους σε σχέση με όσους τρώνε κρέας και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την ηλικία και το βάρος, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κάρλος Σέλις-Μοράλες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο -διαδικτυακό φέτος λόγω κορονοϊού- ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 178.000 υγιή άτομα ηλικίας 37 έως 73 ετών, από τους οποίους οι 4.111 ήταν φυτοφάγοι. Η μελέτη εξέτασε τη σχέση της διατροφής με 19 βιοδείκτες του αίματος και των ούρων, οι οποίοι σχετίζονται με διάφορες παθήσεις (διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο, νεφρική και ηπατική λειτουργία, υγεία οστών κ.ά.).

 Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους κρεατοφάγους, οι φυτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε 13 δυνητικά επικίνδυνους βιοδείκτες, όπως είναι η ολική χοληστερίνη, η «κακή» χοληστερίνη (LDL), η κρεατινίνη, οι δείκτες του ήπατος GGT και AST, η ορμόνη IGF-1 κ.ά. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι φυτοφάγοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα σε «καλούς» βιοδείκτες, όπως η «καλή» χοληστερίνη (HDL), η βιταμίνη D και το ασβέστιο, καθώς επίσης σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά μεταξύ φυτοφάγων-κρεατοφάγων σε άλλους βιοδείκτες, όπως τα επίπεδα σακχάρου (γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης), αρτηριακής πίεσης ή C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής).

Γενικά, σύμφωνα με τον δρα Μοράλες, «οι φυτοφάγοι φαίνονται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα παθολογικών βιοδεικτών που μπορούν να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και σε χρόνια νόσο».


Δείτε: EFSA: πιο συστηματικός τρόπος υπολογισμού και παρουσίασης του χρόνου ζωής  

 Δείτε: ΣΕΑΟΠ: Αλλάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο παραγωγής και επισήμανσης των αλκοολούχων ποτών της Ευρώπης   

Δείτε: Εντός των επόμενων ημερών η σύμβαση στον τουρισμό γίνεται υποχρεωτική σε όλο τον κλάδο  

 Δείτε: Αντίστροφη μέτρηση για την υποδοχή τουριστών στις 15 Μαΐου  

 Δείτε: «Το πάει το γράμμα» ο μουσακάς; 

Δείτε: Αγρότες σε ΗΠΑ και ΗΒ θάβουν τα εσώρουχα τους στα χωράφια  

Δείτε: Ένα κείμενο – «κραυγή αγωνίας» για το επιβαλλόμενο διατροφικό lockdown.Τελικά ο τρόπος ζωής και διατροφής, είναι δική μας επιλογή; 

Δείτε: Απόφαση σταθμός της ΕΕ: ενέκρινε έντομα ως τρόφιμα. Γιατί η κατανάλωση εντόμων είναι μονόδρομος για την ανθρωπότητα. 

Δείτε: Ψωμί του τοστ: πότε και γιατί απαγορεύτηκε η πώλησή του  

Δείτε:  Όταν ένα αθώο κρουασάν γίνεται επικίνδυνο ερπετό  

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα