Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα της σιόρας Θεόπλαστης

ΑρχικήΟικιακάΗ Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα της σιόρας Θεόπλαστης
spot_img

cibum team


    Η γνωστή Κεφαλλονίτισσα έγραφε στίχους και τραγουδούσε πάνω από την κρεατόπιτα για να πετύχει!

Η σιόρα Θεόπλαστη από τα Τζανάτα της Κεφαλονιάς ήταν γνωστή για την πεντανόστιμη κρεατόπιτά της. Εκτός από απίθανη μαγείρισσα, ήταν η μοδίστρα του χωριού αλλά και ταλαντούχα στιχουργός. Έγραφε στίχους και μετά τους τραγουδούσε συνήθως τις στιγμές που μαγείρευε περιμένοντας να επιστρέψουν τα παιδιά της από την Αθήνα…

Η σιόρα Θεόπλαστη, που ανέστησε τέσσερα παιδιά, (ανάμεσα τους και γνωστός και πολύ δημοφιλής δημοσιογράφος -πολιτικός συντάκτης στα μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Αθήνας), περίμενε υπομονετικά στα Τζανάτα τη στιγμή που τα παιδιά της, θα άφηναν έστω και για λίγο τις καριέρες τους και θα επέστρεφαν στο χωριό. Μέρες ετοιμαζόταν για αυτή την υποδοχή. Και πρώτο της μέλημα με το που πατήσουν το πόδι τους στο πατρικό σπίτι, ήταν να τους δώσει μία μπουκιά από την σπεσιαλιτέ της: την κρεατόπιτα της Θεόπλαστης. Μόνο μια μπουκιά ήταν αρκετή για αρχή, για να χαμογελάσει η Θεόπλαστη, να φχαριστηθούν τα παιδιά, να πουν τα πρώτα νέα στο πόδι και στην συνέχεια να καθίσουν στο τραπέζι και να απολαύσουν με την ησυχία τους τις νοστιμιές της Κεφαλλονίτισσας μάνας. Ξεχωριστή για τη νοστιμιά της, η κρεατόπιτα της Θεόπλαστης έμεινε στην ιστορία και τώρα πια είναι μία γλυκιά μαμαδίστικη ανάμνηση για όλη την οικογένεια. Παιδιά και εγγόνια.

Εάν λοιπόν αφιερώνετε χρόνο  στη γεύση, αν σας αρέσουν τα παραδοσιακά φαγητά, η γαστρονομία και η καλή διατροφή,  τότε δοκιμάστε την κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα, όπως την έφτιαχνε η σιόρα Θεόπλαστη.

Προτείνουμε να προσπαθήσετε να φτιάξετε εσείς το φύλλο,  αντί να το αγοράσετε. Μπορεί να  έχει λίγο περισσότερο κόπο, αλλά η απόλαυση είναι  που μετράει.

ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό μοσχάρι χωρίς πολλά λίπη, κομμένο σε κύβους
  • 1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 πατάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
  • 1 κουτάλια μαϊντανό
  • 2 κουταλιές σούπας , πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι πιπέρι, μπαχαρικά .

 

 Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Λίγο κρασί η ξύδι
  • Χλιαρό νερό και αλάτι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Κατόπιν ρίχνουμε το κρέας κομμένο σε μικρούς κύβους (σ’ αυτό βοηθά και ο χασάπης) τα ανακατεύουμε και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί.

Ακολούθως προσθέτουμε λίγο νερό και προαιρετικά λίγο κρασί και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν .

Κατόπιν τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά (ότι επιθυμεί ο καθένας για τη γεύση που του αρέσει,κυρίως κανέλλα και γαρύφαλλο βάζουν στο νησί).

Αφού μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε  την κομμένη σε κύβους πατάτα και το ρύζι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, για να ασχοληθούμε τώρα πια με το φύλλο.

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΦΥΛΛΟΥ

Στο αλεύρι προσθέτουμε, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, λίγο αλάτι,  λίγο νερό, όσο χρειάζεται προκειμένου να πλάσουμε τη ζύμη, μαζί με δυο με τρεις κουταλιές της σούπας ,κρασί η ξύδι.

Αφού τελειώσουμε το ζύμωμα, κόβουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια και τα ανοίγουμε σε μεγαλύτερη έκταση από ότι το ταψί μας.

Έχουμε τώρα τα δυο φύλλα ζύμης. Τοποθετούμε το ένα, στη βάση του ταψιού, που το έχουμε λαδώσει,  με τα άκρα του να προεξέχουν από το σκεύος.

Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση από την  κατσαρόλα και προσθέτουμε στο μείγμα λίγο  νερό για να βράσει το ρύζι και η πατάτα. Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι   και τοποθετούμε το άλλο φύλλο από πάνω.

Πιάνουμε τα άκρα και των δυο φύλλων και τα τυλίγουμε μεταξύ τους έτσι  ώστε να δημιουργήσουμε κόθρο στην άκρη του ταψιού και να κλείσουμε εντελώς το περιεχόμενο.

Ραντίζουμε  το φύλλο από πάνω,  με λίγο νερό και  ελαιόλαδο, το τρυπάμε σε ορισμένα σημεία με ένα πιρούνι και το βάζουμε στο φούρνο για μια ώρα, στους 230-250 βαθμούς.

Εάν οι μερίδες είναι πολλές, μην ανησυχείτε,  η κρεατόπιτα τρώγεται ευχάριστα και κρύα.


Η Κρεατόπιτα είναι το παραδοσιακό φαγητό σε γιορτές και πανηγύρια σε όλη την Κεφαλονιά. Παλαιότερα την έφτιαχναν με κρέας από μπούτι γίδας και την έψηναν σε μια τσερέπα (σκεύος από πυλό που το πυράκτωναν με φωτιά και κατόπιν σκέπαζαν το ταψί ώσπου ψηθεί το φαγητό).
Στα Τζανάτα όπου παλιά την έτρωγαν στο πανηγύρι του Αϊ Γιαννιού τώρα γίνεται γιορτή κρεατόπιτας τον Αύγουστο. Πλήθος κόσμου από την Κεφαλονιά αλλά και πολλοί τουρίστες, δίνουν το παρόν, δοκιμάζοντας την παραδοσιακή κρεατόπιτα αλλά και τα υπόλοιπα εδέσματα της Κεφαλλονίτικης κουζίνας.  Άφθονο φαγητό, μουσική και χορός κρατούν αμείωτο το κέφι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Με τον ίδιο τρόπο στην Κεφαλονιά, φτιάχνουν τη μελιτζανόπιτα και την μπακαλαόπιτα. Απλά αντί για κρέας βάζουν το αντίστοιχο υλικό: μελιτζάνες για την πρώτη και παστό ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο για τη δεύτερη.
Η σιόρα Θεόπλαστη το ‘θελε το συγχώριο της σήμερα…
αλλά εσείς ότι και εάν επιλέξετε να φτιάξετε καλή επιτυχία και καλή όρεξη! 

Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα