Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ανοίγει την «πόρτα» σε μακροπρόθεσμα προβλήματα

ΑρχικήΟικιακάΗ υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ανοίγει την «πόρτα» σε μακροπρόθεσμα προβλήματα
spot_img

cibum team


   Η μακροπρόθεσμη υπερκατανάλωση ζάχαρης που ξεκινά από την εφηβεία, παράγει επίμονη υπερδραστηριότητα και νευρογνωστικά ελλείμματα στην ενηλικίωση

Τα παιδιά που καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα, υπερκινητικά και με εξασθενημένη γνωστική ικανότητα, ως ενήλικες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης ποντικών με επικεφαλής το QUT και δημοσιευμένη από το Frontiers in Neuroscience.

Μια δοκιμή με ποντίκια έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη από την παιδική ηλικία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση βάρους, επίμονη υπερδραστηριότητα και μαθησιακές διαταραχές.

Πολλοί άνθρωποι που υιοθετούν την «δυτική διατροφή» καταναλώνουν τέσσερις φορές περισσότερο από την ποσότητα ζάχαρης που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η μείωση της πρόσληψης σακχαρόζης σε ποντίκια κατά τέσσερις φορές απέτρεψε την αύξηση του σωματικού βάρους που προκαλείται από τη ζάχαρη, επιβεβαιώνοντας τις συστάσεις του ΠΟΥ σύμφωνα με τις οποίες η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25g.

Η μελέτη είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου αύξησης βάρους που προκαλείται από τη ζάχαρη και άλλων προβλημάτων υγείας όταν στα ποντίκια χορηγήθηκε πολύ μικρότερη ημερήσια δόση σακχαρόζης.

Μία από τις κύριες συγγραφείς, η νευροεπιστήμονας του QUT καθηγήτρια Selena Bartlett, λέει ότι πολλά παιδιά, έφηβοι και ενήλικες σε περισσότερες από 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, έχουν μια διατροφή που περιλαμβάνει πάνω από 100g ζάχαρης της ημέρα.

«Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά στη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της ζάχαρης σε εφήβους και ενήλικες, αλλά τα αποτελέσματά μας με το μοντέλο του ποντικιού είναι ενδεικτικά» δήλωσε η Bartlett.

«Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία και οι παρορμητικές συμπεριφορές που προκαλούνται από κακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε περαιτέρω υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις γνωστικές διαδικασίες και την υπερδραστηριότητα από την υπερκατανάλωση ζάχαρης, ξεκινώντας από την εφηβεία, δεν ήταν γνωστές», δήλωσε και πρόσθεσε πως «Η μελέτη μας διαπίστωσε πως η  μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης, ενισχύει σημαντικά την αύξηση του σωματικού βάρους και επιπλέον προκαλεί μια ανώμαλη και υπερβολική διέγερση του νευρικού συστήματος. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σαν αυτά που αναφέρθηκαν σε διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και υπερδραστηριότητας. Θα πρέπει να γίνουν και δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά τα μέχρι τώρα συμπεράσματα δείχνουν μια σύνδεση με τη μακροπρόθεσμη υπερκατανάλωση ζάχαρης, ξεκινώντας από νεαρή ηλικία, η οποία εμφανίζεται πιο συχνά στη Δυτική Διατροφή και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επίμονης υπερδραστηριότητας και νευρογνωστικών ελλειμμάτων στην ενηλικίωση».

Ο εθισμός στη ζάχαρη μοιάζει με τον εθισμό στα ναρκωτικά

Η Bartlett δήλωσε ότι η έννοια του «εθισμού στη ζάχαρη» και ο χαρακτηρισμός της ζάχαρης ως ουσίας εξάρτησης  εξακολουθούν να συζητούνται ενώ εντείνονται οι έρευνες σχετικά με τις ενδείξεις αλληλεπικάλυψης στα κυκλώματα του εγκεφάλου και στις οδούς μοριακής σηματοδότησης που συνδέουν την κατανάλωση ζάχαρης με την χρήση ναρκωτικών.

 Έχει βρεθεί σε παλαιότερες έρευνες ότι η επεξεργασμένη κρυσταλλική ζάχαρη προκαλεί εθισμό παρόμοιο με τον εθισμό  που προκαλεί η χρήση κοκαΐνης, καθώς η ζάχαρη και τα ναρκωτικά επιδρούν στις ίδιες ακριβώς περιοχές του εγκεφάλου. Έτσι, όταν κάποιος καταναλώνει τακτικά τροφές με ζάχαρη, όσο περνά ο καιρός επιθυμεί να καταναλώνει ολοένα και μεγαλύτερη ποσότητα. Με το πέρασμα του καιρού, ο οργανισμός αισθάνεται επιβράβευση μόνο όταν τρώει περισσότερα γλυκά, λαίμαργα και με μεγάλες μπουκιές. Όπως συμβαίνει με τα ναρκωτικά, η απότομη διακοπή της ζάχαρης προκαλεί σύνδρομο στέρησης. Σε ποντίκια που κατανάλωναν για μεγάλο χρονικό διάστημα ζάχαρη και έγινε απότομη διακοπή της, τα ποντίκια παρουσίασαν νευρικότητα, έτριζαν τα δόντια τους και εμφάνισαν απότομα τινάγματα του κεφαλιού σαν τικ.

Ζάχαρη και ΔΕΠΥ

“Θεωρείται όλο και περισσότερο ότι η απεριόριστη κατανάλωση τροφίμων και ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη στο πλαίσιο της Δυτικής Διατροφής μπορεί να συνδέεται με την αυξημένη επιδημία παχυσαρκίας. Έχει επίσης αποκαλυφθεί μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ελλειμματικής προσοχής/ διαταραχών υπερκινητικότητας και του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας.

“Συνολικά, αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η παχυσαρκία που προκαλείται από ζάχαρη μπορεί να συμμετάσχει στην ανάπτυξη της παθογένειας των συμπτωμάτων που μοιάζουν με ΔΕΠ-Υ στις δυτικές χώρες. Στα παιδιά, η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης συσχετίζεται με την υπερδραστηριότητα και στους ενήλικες, με απροσεξία και παρορμητικότητα.

Ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Δρ Arnauld Belmer πρόσθεσε ότι ενώ η συνολική κατανάλωση ζάχαρης έχει μειωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί.

Πληροφορίες :

https://www.frontiersin.org/articles/

https://healthfitness9.webnode.gr/news/o-ethismos-se-zachari-kokaini/

Δείτε επίσης:

Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι. Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Μπορεί να απολυθεί εργαζόμενος που δεν θέλει να εμβολιαστεί; 

Τα γλυκά καννόλι του γοητευτικού επιθεωρητή Μονταλμπάνο! 

Νοθεία φέτας: Πρόστιμο «μαμούθ» στην «ΟΜΗΡΟΣ» από το ΥπΑΑΤ. Η απάντηση της εταιρείας 

Δημήτρης Ζώτος: Ο ζαχαροπλάστης της Σαντορίνης που έκανε γνωστά τα τοπικά γλυκά, σε όλο τον πλανήτη. 

«Ο Νίκος ο γλύκας»: Πώς να διαλέγετε καρπούζι 

Η αναγκαιότητα της αποταμίευσης: Ένας δύσκολος δρόμος με πολλαπλά οφέλη  

Γκάλοπ cibum: Πόσο ενημερωμένοι είναι οι καταναλωτές σε θέματα ασφάλειας τροφίμων;Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τον ΕΦΕΤ! 

Επιστήμονας τροφίμων: ο αφανής «ήρωας» ενός δύσκολου αγώνα 

Δημήτρης Ζώτος: Ο ζαχαροπλάστης της Σαντορίνης που έκανε γνωστά τα τοπικά γλυκά, σε όλο τον πλανήτη

Δείτε: Τα εστιατόρια του μέλλοντος. Η επανάσταση του drive-thru

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα