Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα μωρά «μαθαίνουν» τις γεύσεις από τη μήτρα – Νέα μελέτη δείχνει πώς η διατροφή της μητέρας διαμορφώνει τις προτιμήσεις τους

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΤα μωρά «μαθαίνουν» τις γεύσεις από τη μήτρα - Νέα μελέτη δείχνει πώς η διατροφή της μητέρας διαμορφώνει τις προτιμήσεις τους
spot_img

Από την κοιλιά… στις διατροφικές προτιμήσεις.

Η τακτική έκθεση των εμβρύων σε συγκεκριμένες γεύσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διαμορφώσει τις διατροφικές τους προτιμήσεις μετά τη γέννηση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite.

- Advertisement -

Η μελέτη, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Aston και το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας στη Γαλλία, διαπίστωσε ότι τα μωρά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν κάψουλες σκόνης καρότου ή λάχανου κατά την εγκυμοσύνη, έδειξαν θετικότερες αντιδράσεις στις αντίστοιχες μυρωδιές μετά τη γέννησή τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αντιδράσεις 32 μωρών (16 αγοριών και 16 κοριτσιών) από την 36η εβδομάδα κύησης έως και τρεις εβδομάδες μετά τη γέννησή τους. Οι μητέρες κατανάλωναν καθημερινά κάψουλες σκόνης καρότου ή λάχανου για τρεις εβδομάδες πριν τον τοκετό, και στη συνέχεια, οι αντιδράσεις των βρεφών στις μυρωδιές αυτές καταγράφηκαν και συγκρίθηκαν.

Η επικεφαλής της μελέτης, δρ Beyza Ustun-Elayan, δήλωσε: «Η έρευνά μας έδειξε ότι τα έμβρυα όχι μόνο μπορούν να ανιχνεύσουν διαφορετικές γεύσεις στη μήτρα, αλλά και να τις θυμούνται μετά τη γέννηση, διαμορφώνοντας έτσι τις πρώτες τους διατροφικές προτιμήσεις».

Χρησιμοποιώντας βαμβακερές μπατονέτες εμποτισμένες σε σκόνη καρότου, λάχανου ή νερό (ως ουδέτερο δείγμα), οι ερευνητές κατέγραψαν τις αντιδράσεις των νεογέννητων. Οι εκφράσεις «προσώπου γέλιου» ήταν συχνότερες στα μωρά που είχαν εκτεθεί στη γεύση του καρότου στη μήτρα, ενώ τα μωρά που εκτέθηκαν σε λάχανο έδειξαν μικρότερη αντίδραση αποστροφής σε σχέση με πριν τη γέννηση.

Η καθηγήτρια Nadja Reissland από το Πανεπιστήμιο Durham ανέφερε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε συγκεκριμένες γεύσεις κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει τα μωρά πιο δεκτικά σε αυτές μετά τη γέννηση, πιθανώς διευκολύνοντας την εισαγωγή υγιεινών τροφών αργότερα».

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η διαδικασία γευστικής «μάθησης» ξεκινά πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν, μέσω της εισπνοής και της κατάποσης του αμνιακού υγρού. Ο καθηγητής Benoist Schaal από το CNRS-Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας σημείωσε: «Οι μητέρες παρέχουν στα έμβρυα τις πρώτες γευστικές αναμνήσεις τους, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική διατροφική τους συμπεριφορά».

Παρότι η μελέτη προσφέρει σημαντικές ενδείξεις, οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες έρευνες σε διαφορετικούς πληθυσμούς και με ομάδες ελέγχου, καθώς και η εξέταση της επιρροής διαφόρων γεύσεων μετά τη γέννηση, όπως η βρεφική φόρμουλα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα