Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεταφορά κρεάτων: Οι μεγάλες αποστάσεις αυξάνουν τις πιθανότητες μόλυνσης από παθογόνα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜεταφορά κρεάτων: Οι μεγάλες αποστάσεις αυξάνουν τις πιθανότητες μόλυνσης από παθογόνα
spot_img

Σύμφωνα με μελέτη η απόσταση έχει άμεση σχέση με αυξημένη βακτηριακή μόλυνση.

Από την παραγωγή στη λιανική πώληση, τα προϊόντα κρέατος μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις. Αν και ορισμένες μελέτες έχουν περιγράψει την επιδημιολογία της βακτηριακής μόλυνσης στο κρέας λιανικής, καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει χρησιμοποιήσει εθνική βάση δεδομένων για τη διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ αποστάσεων που διανύονται για τη μεταφορά κρεάτων και του κινδύνου βακτηριακής μόλυνσης. Πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο Nature περιγράφει τις αποστάσεις αποστολής κρέατος λιανικής χρησιμοποιώντας τοποθεσίες επεξεργαστών και λιανοπωλητών και διερευνά αυτή την απόσταση ως παράγοντα κινδύνου για μόλυνση κρέατος από πολυανθεκτικά βακτήρια (MDR) που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.

Συμπεράσματα

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η απόσταση μεταξύ μεταποιητή κρέατος λιανικής και πωλητή λιανικής, συσχετίστηκε σημαντικά με τη βακτηριακή μόλυνση MDR. Τα δείγματα κρέατος το επιβεβαιώνουν: το κρέας λιανικής ταξίδεψε στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο 470 μίλια μόνο μεταξύ εργοστασίων επεξεργασίας και λιανοπωλητών. Η αυξημένη απόσταση συσχετίστηκε με αυξημένη βακτηριακή μόλυνση MDR τόσο μεταξύ όλων των δειγμάτων κρέατος λιανικής όσο και εκείνων που έχουν ήδη μολυνθεί.

Μια εύλογη υπόθεση είναι ότι οι συνθήκες αποστολής μπορεί να προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων σε μολυσμένα κρέατα λιανικής που προκύπτουν από ασυνέπειες στη θερμοκρασία μεταξύ των φορτηγών ψυγείων. Οι μεγαλύτερες αποστάσεις και, κατά συνέπεια, ο μεγαλύτερος χρόνος διέλευσης που διανύουν τα φορτηγά-ψυγεία αυξάνουν την ανησυχία για κενά σε μια συνεχή ψυκτική αλυσίδα και έλεγχο υγρασίας. Για παράδειγμα, η διακύμανση της θερμοκρασίας και της υγρασίας κατά τη διέλευση θα μπορούσε να προκαλέσει βακτηριοστατικές συνθήκες. Μετά τη μεταφορά, οι συνθήκες του λιανοπωλητή ενδέχεται να επηρεάσουν παρομοίως την ανάπτυξη βακτηρίων στα προϊόντα κρέατος λιανικής. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο έλεγχος της θερμοκρασίας όπου οι λιανοπωλητές αποθηκεύουν το κρέας τους, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη βακτηρίων.

Τα πουλερικά (δηλαδή η γαλοπούλα και το κοτόπουλο) παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό βακτηριακής μόλυνσης από MDR. Μεταξύ των αλεσμένων προϊόντων, τα προϊόντα κιμά γαλοπούλας είχαν 8,5 φορές μεγαλύτερο επιπολασμό βακτηριακής μόλυνσης από MDR από τον μοσχαρίσιο κιμά. Τα πρόσθετα βήματα άλεσης που ενσωματώνουν εκατοντάδες ζώα από διαφορετικές χώρες σε μια ενιαία παρτίδα κιμά μπορεί να συμβάλουν σε μεγαλύτερο επιπολασμό βακτηριακής μόλυνσης MDR. Ο κιμάς βοδινού είχε τη χαμηλότερη συνολική βακτηριακή μόλυνση (31,7%) και τα βακτήρια MDR (4,0%) μεταξύ του μολυσμένου κρέατος. Τα στήθη κοτόπουλου που διένυσαν τις μικρότερες αποστάσεις παρουσίασαν τη μικρότερη βακτηριακή μόλυνση MDR. 

 Τα ολόκληρα κομμένα προϊόντα (χοιρινό και κοτόπουλο) είχαν χαμηλότερο επιπολασμό βακτηριακής μόλυνσης MDR σε σύγκριση με τα αλεσμένα προϊόντα (μοσχάρι και γαλοπούλα) σε οποιαδήποτε μεμονωμένη διαδρομή.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Innes, GK, Patton, AN, Nachman, KE et al. Η απόσταση και ο προορισμός του κρέατος λιανικής μεταβάλλουν τη μόλυνση από πολλαπλά φάρμακα στο σύστημα τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών. Sci Rep 13 , 21024 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-48197-z

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Γιατί οι σεφ επιμένουν στο κρέας και δεν δημιουργούν φυτικά πιάτα

Oι περισσότεροι σεφ συνεχίζουν να επικεντρώνονται στο κρέας και το ψάρι, παρά την παγκόσμια στροφή στη φυτική διατροφή.

Προσοχή σε δημοφιλές συμπλήρωμα για την αυπνία – Γιατί οι Αρχές της Δανίας το απαγόρευσαν

Ashwagandha: μαγικό βότανο της Αγιουρβέδα ή απορρυθμιστής ορμονών και αιτία αποβολών;
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα