Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H επιστήμη “βάζει χέρι” για να αγαπήσουν τα παιδιά τα όσπρια!

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνH επιστήμη "βάζει χέρι" για να αγαπήσουν τα παιδιά τα όσπρια!
spot_img

Ερευνητές “εξαφάνισαν” μέσω τεχνολογίας, τις σαπωνίνες που ευθύνονται για την πικρή τους γεύση.

Ισραηλινή startup αναπτύσσει τεχνική επεξεργασίας γονιδίων CRISPR για να εξαφανίσει τις σαπωνίνες, που ευθύνονται για την πικρή γεύση στα κίτρινα μπιζέλια.

Μια τεχνική επεξεργασίας γονιδίων CRISPR για να μειώσει τα επίπεδα σαπωνινών που προσδίδουν πικρή γεύση στα κίτρινα μπιζέλια, ανέπτυξε η startup Plantae Bioscience. Σύμφωνα με δημοσίευμα του AgFunderNews, η ανακάλυψη αυτή, θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την πικρή γεύση που οφείλεται στις σαπωνίνες και σύμφωνα με την εταιρία, είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί το CRISPR για να δημιουργήσει ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό στα κίτρινα μπιζέλια.

   Την τεχνική της Plantae Bioscience χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό υπολογιστικού σχεδιασμού πρωτεϊνών, μεταβολομικής και γονιδιακής επεξεργασίας για να δημιουργήσει φυτά με νέα χαρακτηριστικά. Το CRISPR πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann στο Ισραήλ το 2021 με χρηματοδότηση 6 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Huminn καινοτόμο στη μοριακή βιολογία.

   Οι σαπωνίνες που απαντώνται σε μεγάλο βαθμό στα κίτρινα φασόλια (περίπου 5 στα 100g) όπως και σε άλλα όσπρια και δημητριακά, εκτός από επίπτωση στη γεύση, παρεμβαίνουν στην απορρόφηση πολλών βιταμινών και μετάλλων. Θεωρούνται αντιθρεπτικά συστατικά και παράλληλα περιέχουν τοξίνες που μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης. Ο περιορισμός αυτών των ουσιών από τα τρόφιμα, μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη επιπλοκών για την υγεία.

    Η startup, απασχολεί 12 άτομα που εργάζονται πάνω σε καινοτομίες φρούτων και λαχανικών. Η μείωση των σαπωνινών στα κίτρινα μπιζέλια έως και 99%, είναι μια δυνητικά σημαντική ανακάλυψη στο χώρο των φυτικών πρωτεϊνών, είπε στο AFN ο SVP επιχειρηματικής ανάπτυξης David Hart. Αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο

   Ωστόσο αυτή δεν είναι μια εύκολη επεξεργασία, καθώς είναι δύσκολο να αφαιρεθούν οι σαπωνίνες, επειδή έχουν ένα… κεφάλι που “μισεί το νερό και μια ουρά που το αγαπά”.

Οι ερευνητές λένε ότι η ίδια τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει και σε άλλες καλλιέργειες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα