Σήμα κινδύνου από τους ερευνητές για τον περιορισμό της πρόσβασης των εφήβων σε εδώδιμα προϊόντα και εκχυλίσματα κάνναβης
Ένα χρόνο μετά τη νομιμοποίηση της αποξηραμένης κάνναβης σε ολόκληρο τον Καναδά τον Οκτώβριο του 2018, οι καναδικές επαρχίες εκτός από το Κεμπέκ νομιμοποίησαν τις πωλήσεις τρφίμων και εκχυλισμάτων κάνναβης, συμπεριλαμβανομένων βρώσιμων ειδών φιλικών προς τη νεολαία, όπως σοκολάτες κάνναβης, καραμέλες και επιδόρπια και προϊόντα ατμίσματος κάνναβης. Λίγα είναι γνωστά για τη συσχέτιση αυτής της νομιμοποίησης με τη χρήση κάνναβης στους εφήβους. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Jama Network Open, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν πως επηρέασε η νομιμοποίηση την χρήση, την επικράτηση, τις αντιλήψεις και τις βλάβες μετά τη νομιμοποίηση αυτών των προϊόντων. Στη μελέτη συμμετείχαν 106.032 έφηβοι και διενεργήθηκε από το 2018 έως το 2022.
Η νομιμοποίηση της κάνναβης συσχετίστηκε με αύξηση 26% στη συνολική επικράτηση της χρήσης κάνναβης, αύξηση 43% στη κατανάλωση βρώσιμης κάνναβης, αύξηση 34% στο κάπνισμα κάνναβης και αύξηση 28% στην κατανάλωση αλκοόλ μαζί με κάνναβη. Η νομιμοποίηση συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερη αντίληψη για τις βλάβες της κάνναβης.
Πιο συγκεκριμένα, η χρήση κάνναβης κατά τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε από 14,6% σε 15,9%και η χρήση βρώσιμης κάνναβης αυξήθηκε από 7,9% σε 9,5% στις επαρχίες που νομιμοποίησαν τα φιλικά προς τους νέους βρώσιμα και εκχυλίσματα κάνναβης. Ενώ μειώθηκε η χρήση κάνναβης από 17,4% σε 15,6% και η χρήση βρώσιμης κάνναβης από 7,3% σε 5,9% στο Κεμπέκ όπου δεν νομιμοποιήθηκε. Οι αναλύσεις παλινδρόμησης έδειξαν ότι η νομιμοποίηση συσχετίστηκε με 3,8 ποσοστιαίες μονάδες ή 26% αύξηση της χρήσης κάνναβης κατά το τελευταίο 12μηνο και 3,4 ποσοστιαίες μονάδες ή 43% αύξηση της χρήσης βρώσιμων προϊόντων κάνναβης μεταξύ των εφήβων. Ενώ δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική μεταβολή στο άτμισμα κάνναβης που σχετίζεται με τη νομιμοποίηση, το κάπνισμα κάνναβης αυξήθηκε κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες ή 34% και η ταυτόχρονη χρήση αλκοόλ και κάνναβης αυξήθηκε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες ή 28%.
Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη ανάλυση, από τα 72 εξεταζόμενα δείγματα τροφίμων με κάνναβη, το 64% χαρακτηρίστηκε ως επιβλαβές για την υγεία λόγω των υψηλών επιπέδων τετραϋδροκανναβινόλης (THC) ή CBD που περιείχαν. Παρόλο που τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά, κανένα δεν έχει λάβει επίσημη έγκριση ως νέο τρόφιμο, γεγονός που τα καθιστά επιλήψιμα.
Συμπεράσματα: Σε αυτή την τμηματική διατομεακή μελέτη εφήβων, η νομιμοποίηση των εδώδιμων προϊόντων και των εκχυλισμάτων κάνναβης συσχετίστηκε με αύξηση όχι μόνο της χρήσης εδώδιμων προϊόντων κάνναβης και του καπνίσματος κάνναβης, αλλά και του συνολικού επιπολασμού της χρήσης κάνναβης και της ταυτόχρονης χρήσης αλκοόλ και κάνναβης, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα πολιτικής για τον περιορισμό της πρόσβασης των εφήβων σε εδώδιμα προϊόντα και εκχυλίσματα κάνναβης και για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των εφήβων σχετικά με τις βλάβες της χρήσης κάνναβης.