Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θεοφάνης Γεωργόπουλος

Λέκτορας Εφαρμογών (Μέλος Δ.Ε.Π) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής

ΓΕΝΝΗΣΗ / ΔΙΑΜΟΝΗ    ΑΘΗΝΑ/ΑΘΗΝΑ

ΣΠΟΥΔΕΣ 

  1. Γεωπόνος του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών (Licentiate) στην Τεχνολογία Τροφίμων, Τίτλος μεταπτυχιακής μελέτης: «Rheological properties of dough and gluten. Effect of water content and native lipid content». Department of Food Technology, Engineering and Nutrition, Lund University, Sweden: www.teilar.gr/person_er.php?pid=321, www.lunduniversity.lu.se/o.o.i.s?id=12683&search=link&author=livt-tge
  3. Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας Κατάρτισης (ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ), Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Μαρούσι Αττικής.

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ        

  • 3/6-2/9/1994. Πρόγραμμα COMETT (Eυρωπαϊκής Επιτροπής) της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, Department of Food Chemistry, University College Cork, Ireland. Συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα: «Detailed Study of proteolysis in the cheese Cheddar using microbial enzymes (from Endothia parasitica and Rhizomucor miehei) substitutes of standard rennet». Επιβλέποντες: Prof P.F.Fox, Reader Paul McSweeney.
  • 2/7-4/9/1995, 10/10/1995-3/8/1996. Εργοστάσιο Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής Ε&Κ. Στεργίου & ΣΙΑ Ο.Ε. Μεταμόρφωση Αττικής. Παραγωγή και Ποιοτικός Έλεγχος πρώτων υλών και προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.
  • 1/10/1996-1/4/1997. Πρόγραμμα Department of Food Science, Wageningen Agricultural University, The Netherlands. Εκπόνηση πτυχιακής μελέτης με τίτλο: «H επίδραση διαφόρων προσθέτων αρτοποιίας (ένζυμα, γαλακτωματοποιητές) στις ρεολογικές ιδιότητες των ζυμαριών των ευρωπαϊκών ποικιλιών σιταριού Vivant and Hereward και η σχέση τους με την παρασκευή ψωμιού». Επιβλέποντες: Prof Ton van Vliet, Dr Edward Sliwinski.
  • 27/9/1999-26/9/2002. Marie Curie Fellow, Researcher (Training and Mobility of Researchers Programme, European Commission, 4th Framework programme), Department of Food Technology, Engineering and Nutrition, Lund University, Sweden. Project: «Function of lipase in baking», διάρκειας 3 χρόνων. Υπεύθυνοι: Prof. Ann-Charlotte Eliasson, Dr Helena Larsson. http://teilar.gr/person_er.php?pid=321.
  • 1/3/2004-31/7/2004. Μύλοι Μάρρα Α.Ε., Κόρινθος. Ποιοτικός έλεγχος πρώτων υλών και τελικών προϊόντων (σιτηρών, υποπροϊόντων άλεσης σιτηρών και αλεύρων), Υπεύθυνος Διαχείρισης ποιότητας (HACCP, ΙSO 22000, ISO 9001).
  • 16/11/2004-12/3/2010. Μύλοι Λούλη Α.Ε. Κερατσίνι, Σούρπη Μαγνησίας. Ποιοτικός έλεγχος πρώτων υλών και τελικών προϊόντων (σιτηρών, υποπροϊόντων άλεσης σιτηρών και αλεύρων), Διαχείριση Ποιότητας (HACCP, ISO 9001, ISO 22000, IFS, BRC), Έρευνα και ανάπτυξη, Πιστοποίηση βιολογικών αλεύρων.
  • 28/3/2016-9/7/2019. Αποσπασμένος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για θέματα μεταποίησης τροφίμων, κονσερβοποιία φρούτων και λαχανικών, τυποποίηση και συσκευασία ελαιολάδου, εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας τροφίμων, ΕΦΕΤ, προδιαγραφές τροφίμων, εποπτεία της αγοράς, ελληνοποιήσεις, νοθεία και δόλιες πρακτικές, προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΚΑΙ ΕΠΙΠ, Εκπαίδευση Αγροτών, καινοτομίες, αγροδιατροφή, πιστοποίηση τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, αγροτουρισμός, πολυλειτουργικά αγροκτήματα, πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων, βιολογικές αγορές, μελισσοκομία, οικοτεχνία, νομοθεσία ελαιολάδου, γάλακτος, κρέατος, μελιού.
  • 16/3/2010-σήμερα. Διορισμένος ως Μόνιμος Λέκτορας Εφαρμογών (Μέλος Δ.Ε.Π) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, με εξειδίκευση «Τεχνολογία και Ποιοτικός έλεγχος σιτηρών και αρτοσκευασμάτων» (ΦΕΚ 2148/14/11/2019, Τεύχος Γ).
  • 1/10/2004-30/6/2005, 1/10/2006-σήμερα. Δημόσιο ΙΕΚ Πειραιά. Δημόσιο ΙΕΚ Δάφνης-Υμηττού, Δημόσιο ΙΕΚ Γαλατσίου, Δημόσιο ΙΕΚ Κηφισιάς, Δημόσιο ΙΕΚ Αιγάλεω. , Δημόσιο ΙΕΚ Αγίων Αναργύρων, Εκπαιδευτής στα μαθήματα: «Τροφογνωσία» και «Έλεγχος εμπορευμάτων» για την ειδικότητα «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης (Chef)», «Αρχές Νομοθεσίας Τροφίμων και Δεοντολογίας», «Αρχές διαχείρισης Ποιότητας (HACCP και ISO)», «Έλεγχος εμπορευμάτων», «Οινολογία», «Τεχνικός Εξοπλισμός-Εγκαταστάσεις», «Ποιοτικός έλεγχος πρώτων υλών και τελικών προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής ΙΙ», «Αρτοποιητική Τέχνη Ι, θεωρία και εργαστήριο», «Αρτοποιητική Τέχνη ΙΙ, θεωρία και εργαστήριο», «Αρτοποιητική τέχνη εργαστήριο ΙΙΙ», «Επιβλέπων στην Πρακτική άσκηση καταρτιζόμενων ΙΕΚ Πειραιά στην Αρτοποιία και Ζαχαροπλαστική και Μαγειρική Τέχνη για αρτοποιούς-ζαχαροπλάστες», «Πρώτες ύλες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής», «Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα» για την ειδικότητα «Τεχνικός Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής», «Εμπορευματογνωσία-Τροφογνωσία» για την ειδικότητα «Βοηθός Μαγειρικής Τέχνης», «Αρχές Διατροφής Ι εργαστήριο», «Αρχές Διατροφής II εργαστήριο» και «Χημεία Τροφίμων και φρούτων και λαχανικών, ελαιολάδου», «Βιοτεχνολογία», Έλεγχος και καταλληλότητα τροφίμων», «Τεχνικές παρασκευής διατροφής» για την ειδικότητα «Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής», και «Βιοτεχνολογία», «Τεχνικές Παρασκευής Διατροφής», «Πρακτική Εφαρμογή στην ειδικότητα» για την ειδικότητα« «Στέλεχος Τεχνολογίας και ελέγχου τροφίμων και ποτών». Σύνολο διδακτικών ωρών: 2820.
  • 1/11/2016-30/6/2017. 1/10/2017-28/6/2018. Δημόσιο ΙΕΚ Σιβιτανίδειος. Εκπαιδευτής στα μαθήματα: «Μοριακή Βιολογία και Γενετική» και «Τεχνικός Εξοπλισμός-Εγκαταστάσεις», «Μικροβιολογία», «Μηχανική Τροφίμων», «Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα». Σύνολο διδακτικών ωρών: 140.
  • 30/10/2010. Εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εκπαιδευτών Προσωπικού Επιχειρήσεων Τροφίμων του ΕΦΕΤ (αριθμός μητρώου 785201060), Μητρώο Εκπαιδευτών Προσωπικού Συναρμοδίων Φορέων και Επιθεωρητών του ΕΦΕΤ (αριθμός μητρώου 785201060) και στο Μητρώο Εκπαιδευτών Προσωπικού Εθελοντών συσσιτίων
  • 11/9/2020. Εγγεγραμμένος στο Εκπαιδευτών Επαγγελµατικής Κατάρτισης των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Ι.Ε.Κ). Υπουργείου Παιδείας, Αριθμός μητρώου 1929,
  • 16/3/2010-σήμερα. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Διδάσκοντα μαθήματα: Τεχνολογία και Ποιοτικός έλεγχος σιτηρών και αρτοσκευασμάτων (θεωρία και εργαστήριο), Τεχνολογία και Ποιοτικός έλεγχος προσθέτων και γλυκαντικών υλών (θεωρία και εργαστήριο), Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων (θεωρία). Έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων (εργαστήριο). Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, ελαιολάδου (θεωρία, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας), Χημεία Τροφίμων φρούτων και λαχανικών, ελαιολάδου (εργαστήριο), Ασφάλεια Τροφίμων και Διασφάλιση Ποιότητας (θεωρία και εργαστήριο, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας), Θρεπτική αξιολόγηση Τροφίμων φρούτων και λαχανικών, ελαιολάδου (θεωρία, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας), Οργανοληπτικός έλεγχος τροφίμων και ποτών, φρούτων και λαχανικών, ελαιολάδου (θεωρία). Εισαγωγή στην επιστήμη της Διατροφής (θεωρία, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας), Αμπελουργία και Προϊόντα Αμπέλου (θεωρία), Έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και φρούτων και λαχανικών, ελαιολάδου (εργαστήριο), Χημεία Τροφίμων (εργαστήριο), Ανάλυση τροφίμων και φρούτων και λαχανικών, ελαιολάδου (θεωρία), Νομοθεσία Τροφίμων και Δεοντολογία Επαγγέλματος (θεωρία, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων), Εισαγωγή στην Αγροδιατροφή.
  • Επιβλέπων σε 92 πτυχιακές μελέτες που παρουσιάστηκαν από τον Μάιο 2010 έως σήμερα, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
  • 7/9/2012-31/1/2014. Συμμετοχή ως εκπαιδευτής, συγγραφέας και ως μεταφραστής του οπτικοακουστικού εκπαιδευτικού υλικού στα πλαίσια του προγράμματος Q-Bake με συντονιστή τον ΕΦΕΤ και συνεργαζόμενους φορείς ΣΕΒΤ, ΠΕΤΕΤ (Προσόντα για την Ευρωπαϊκή Αρτοβιομηχανία, Πρόγραμμα Leonardo da Vinci Ευρωπαϊκής Ένωσης): Ανάπτυξη πρότυπων προγραμμάτων κατάρτισης, για εργαζόμενους στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική.
  • 17/01/2013-29/07/2013. Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού με το Υπουργείο Παιδείας Κύπρου για το πρόγραμμα των ΜΙΕΕΚ (Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) ειδικότητας Αρτοποιός-ζαχαροπλάστης,
  • 28-30/5/2013. Εκπαιδευτής σε σεμινάριο του ΕΦΕΤ για το πρόγραμμα Qbake για στελέχη αρτοβιομηχανιών, Σχολή ΟΑΕΔ Γαλατσίου. efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=1008.
  • 19/9/2013-22/6/2017. Εκπαιδευτής στο σεμινάριο «Αγροβιοτεχνίες (Παραδοσιακά τρόφιμα, κονσερβοποιία φρούτων και λαχανικών, τυποποίηση και συσκευασία ελαιολάδου)», «Γαλακτοκομία-Τυροκομία» του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών-ΙΓΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κτήμα Συγγρού, Μαρούσι. Σύνολο διδακτικών ωρών: 460.
  • 1/12/2016. Ανάθεση από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΕΒ)-μετά από δημόσια πρόσκληση – της συγγραφής εκπαιδευτικού υλικού για το θεματικό αντικείμενο “Στέλεχος διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων”, περιλαμβάνει και τους τομείς :κονσερβοποιία φρούτων και λαχανικών, τυποποίηση και συσκευασία ελαιολάδου http://sevstegi.org.gr/sites/default/files/Prosklisi_Syggrafewn_Stegi.pdf

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ-ΒΡΑΒΕΙΑ

  • 2/7/2014. Συμμετοχή ομάδας φοιτητών στην Εcotrophelia 2014 του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων) με 3 προϊόντα (κέτσαπ με βιολογική ντομάτα με συστατικό από στέβια και ινουλίνη που πήρε το 3ο βραβείο, μπισκότο χωρίς γλουτένη με μοναδική πραλίνα αμυγδάλου, ζελέ με χυμό ροδιού και σταφυλιού και κρέμα με πρωτεΐνες τυρογάλακτος)
  • 24/6/2015. 1ο Βραβείο για το προϊόν “Μarm eλλada” στον Διαγωνισμό Ecotrophelia 2015 του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων): Χρηματικό έπαθλο αξίας 1.200€ και συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό στις 4-6 Οκτωβρίου του 2015, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης “MILAN EXPO 2015: Feeding the Planet, Energy for Life”. Η «Μarm eλλada» πρόκειται για μία καινοτόμα βιολογική μαρμελάδα, που παρασκευάζεται από βιολογικά καρότα και βιολογικές κολοκύθες, δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, πρόσθετες χρωστικές και συντηρητικά.. http://www.sevt.gr/gr/news-details/FM-O/diagwnismos-ecotrophelia-2015-o-sebt-brabeyei-kainotoma-proi.
  • November 22-25, 2015. “Development and study of Greek-type fortified bread and pasta for addressing vitamin D deficiency”. The 6th International Conference on Food Factors (ICoFF 2015). Best post Award,. Stavros Iossifidis, Theofanis Georgopoulos, Maria Papageorgiou, Konstantinos Zoulfos, Maria Vaiou, Tommaso Beccari, Anna Challa.
  • 8/9/2020. Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης. για το προϊόν «cracktales» στον Διαγωνισμό Ecotrophelia 2020. Το «cracktales» πρόκειται για ένα καινοτόμο βιολογικό σνάκ με άλευρα και πρωτείνες οσπρίων με αλείμματα (κάστανο, αγγούρι, καρότο, πατζάρι) δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, πρόσθετες χρωστικές και συντηρητικά. Το προϊόν αυτό, που παρασκευάζεται στην Καρδίτσα, είναι με μειωμένες θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες καιν πρωτεΐνη και περιέχει φυσικές γλυκαντικές ύλες. http://www.sevt.gr
  • 13/9/2021. Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας για το προϊόν “Feel Your Oat”, βιολογικό vegan σνακ προζυμιού βρώμης, με φυτικές ίνες, β-γλυκάνη, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά, στον Διαγωνισμό Ecotrophelia 2021. http://www.sevt.gr

Για ποιο θέμα θα θέλατε να γνωρίζετε περισσότερα;

Για θέματα πληροφορικής, διαδίκτυο, Marketing, management

Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Nα ακούω soundtracks

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας;

Nα πω καλημέρα στην οικογένεια μου

Ποια τηλεοπτική εκπομπή δεν υπάρχει, αλλά θα έπρεπε;

Για θέματα σύγχρονης ιστορίας και γεωγραφίας

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

Μακαρόνια με τυρί

Αν είχα τη δυνατότητα, θα επέλεγα να εξαλείψω τους φυσικούς κινδύνους από τα τρόφιμα

Τι ελπίζετε ότι δεν θα αλλάξει ποτέ;

Η γραφειοκρατία, στο δημόσιο

Ποιον θεωρείτε μέντορά σας, που συνέβαλε αποφασιστικά στον τρόπο της επαγγελματικής και επιστημονικής σκέψης σας;

Οι συνάδελφοι μου στον επαγγελματικό και ακαδημαϊκό χώρο

Ποιος/α θα ήθελες να καθίσει δίπλα σου σε μια πτήση 10 ωρών;

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Τι πρέπει να διδάσκουν στο σχολείο τα παιδιά, αλλά δεν διδάσκεται;

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, διατροφή, οδική συμπεριφορά, σεβασμός

Σε ποιο μη επαγγελματικό θέμα θα μπορούσατε να κάνετε μια παρουσίαση 40 λεπτών χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία;

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Εάν μπορούσατε να εξαλείψετε  ένα κίνδυνο στην ασφάλεια τροφίμων, ποιόν θα επιλέγατε;

Τους φυσικούς κινδύνους (ξένα σώματα)

Ποιόν Έλληνα επιχειρηματία στον χώρο των τροφίμων θαυμάζεις;

Τον Σπυρο Θεωδορόπουλο (Chipita)

Αν γινόσασταν ένα είδος υπερνομοθέτη στην ασφάλεια τροφίμων, ποιόν/ους θα επιλέγατε να είναι τεχνικοί – επιστημονικοί σας σύμβουλοι;

Μέλη ΔΕΠ από τα τμήματα Επιστήμης τροφίμων και διατροφής των Πανεπιστημίων