Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικινδυνότητα τροφίμων

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμων

Κίνδυνος από κοτομπουκιές: Οι περισσότεροι τις μαγειρεύουν λάθος

Για να αποφευχθεί τροφική δηλητηρίαση από κοτομπουκιές, πρέπει να μαγειρεύονται στη σωστή θερμοκρασία και με τον σωστό τρόπο.

Μελέτη: Τα δοχεία με μπαχαρικά οι βασικοί “ένοχοι” για την παρουσία παθογόνων στις οικιακές κουζίνες

Για πρώτη φορά εξετάστηκαν τα βαζάκια με μπαχαρικά όσον αφορά τη διασταυρούμενη μόλυνση - Μεταφέρουν περισσότερα παθογόνα και μικροοργανισμούς από οποιοδήποτε άλλο οικιακό εξοπλισμό!

Τι είναι το ημικαρβαζίδιο και γιατί είναι επικίνδυνο – Ανιχνεύεται σε παιδικές τροφές, μαρμελάδες, μέλι, τουρσιά και μαγιονέζα

Η ανίχνευση του ημικαρβαζίδιου σε τρόφιμα και υλικά συσκευασίας, αποτελεί ένα νέο δεδομένο και οφείλεται στην πρόοδο της επιστήμης και στη βελτίωση των εργαστηριακών αναλυτικών μεθόδων.

“Ψεύτικο κρέας”: Η άλλη όψη του φυτικού κρέατος

Τι έχουν να πουν οι επικριτές του φυτικού και του καλλιεργούμενου κρέατος σχετικά με τα οφέλη του στην υγεία, το περιβάλλον, καθώς και τον τρόπο παραγωγής τους;

Είναι ασφαλή τα μουχλιασμένα τυριά;

Γιατί είναι ασφαλείς για κατανάλωση ορισμένοι τύποι μουχλιασμένου τυριού, ενώ άλλοι όχι;

Μήλα: Μπορώ να κόψω το χαλασμένο κομμάτι και να φάω το υπόλοιπο; Πόσο επικίνδυνο είναι;

Τι γίνεται εάν ένα μήλο εμφανίσει μούχλα; Και τι να κάνουμε εάν η μούχλα παρουσιαστεί μόνο σε ένα σημείο; Το καθαρίζουμε και τρώμε το υπόλοιπο, ή μήπως είναι μία επικίνδυνη πρακτική;

Μπορεί το σπρέι πιπεριού να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα;

Οι ειδικοί απαντούν αν το σπρέι πιπεριού χρησιμοποιείται και στην κουζίνα και όχι μόνο ως μέσο άμυνας.

Ληγμένα μπαχαρικά: Είναι ασφαλή για κατανάλωση;

Πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιήσουμε και να καταναλώσουμε ληγμένα μπαχαρικά; Πρέπει να τα πετάξουμε; Είναι χαμένη υπόθεση ή μήπως όχι; Και πως μπορούμε να τα "αναστήσουμε";

Τα παιδικά ζελεδάκια με κάνναβη “ξαναχτυπούν” – Άλλος ένας θάνατος – Πρόγραμμα εκπαίδευσης στα σχολεία της Βρετανίας

Παιδιά δημοτικού διδάσκονται πώς να ξεχωρίζουν ζελεδάκια κάνναβης που μοιάζουν με κοινές μάρκες, όπως Haribo.

Είναι η μπανάνα ραδιενεργή;

Η μπανάνα, λόγω της περιεκτικότητάς της σε μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού καλίου, θεωρείται πως περιέχει ραδιενέργεια. Αλλά σημαίνει αυτό πως είναι ραδιενεργό φρούτο;

Προσοχή στις μη βρώσιμες κολοκύθες!

Όλα τα κολοκυθάκια περιέχουν Cucurbitacin E που τα προστατεύει από τα έντομα αλλά μπορεί να είναι τοξική σε υψηλή συγκέντρωση - Πως θα καταλάβετε ότι μία κολοκύθα είναι επικίνδυνη για την υγεία.

To 50% του ψωμιού στη Βρετανία περιέχει τουλάχιστον 2 διαφορετικά φυτοφάρμακα

Κρατικές αναλύσεις σε βασικά τρόφιμα, όπως ψωμί και λαχανικά, έδειξαν 137 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, πολλά από τα οποία συνδέονται με σοβαρές και χρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

Δηλητηρίαση Ciguatera: Δεύτερη φάση του προγράμματος EuroCigua για την καταπολέμηση του αναδυόμενου κινδύνου

Ανανεώθηκε για δεύτερη φάση ένα έργο για την εξέταση και την βελτίωση των διαγνωστικών εργαλείων της δηλητηρίασης από Ciguatera στην Ευρώπη.

Σαμπάνιες και αφρώδη : Κάθε χρόνο σημειώνονται 1.000 και πλέον σοβαρά ατυχήματα από τους φελλούς!

Τα περιστατικά προκαλούν από μόνιμη τύφλωση ως και θάνατο - Το 1/3 των ατυχημάτων με φελλούς σαμπάνιας λαμβάνουν χώρα σε γάμους.

Χάπια Αδυνατίσματος: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την φαρμακοθεραπεία της παχυσαρκίας – Του Α. Παπαλαζάρου

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους έχουν μακρά ιστορία, ενώ σήμερα φάρμακα για τον διαβήτη βοηθούν στο αδυνάτισμα μέχρι 10% του βάρους χωρίς κόπο. Πόσο ασφαλείς είναι όμως αυτές οι πρακτικές;

Τα γλυκαντικά ανοίγουν την όρεξη για… γλυκά!

Εκτός από τις πρόσφατες μελέτες για τις αρνητικές για την υγεία επιπτώσεις των γλυκαντικών, πειράματα αποδεικνύουν πως μειώνουν την ικανοποίηση και αυξάνουν την επιθυμία για τρόφιμα με ζάχαρη.

Γιατί το γάλα καρύδας είναι εύκολος στόχος για Food Fraud;

Το γάλα καρύδας, υγρό ή σε σκόνη, αλλά και το νερό καρύδας είναι αρκετά ψηλά στην τροφική απάτη (food fraud). Αλλά γιατί είναι τόσο ευάλωτα;

Πώς να αντιμετωπίσετε την τροφική δηλητηρίαση στο σπίτι

Συμβουλές για να διαχειριστείτε την τροφική δηλητηρίαση στο σπίτι σας, αλλά και πώς να μπορέσετε να την αποφύγετε.

Eίναι μεταδοτική η τροφική δηλητηρίαση;

Για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για το εάν η τροφική δηλητηρίαση είναι μεταδοτική, πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε το είδος της τροφικής δηλητηρίασης

Η επαναδημοσίευση άρθρων και ειδήσεων από άλλους ιστοτόπους διέπεται από την αρχή της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ποιο θέμα ασφάλειας τροφίμων και διατροφής σας απασχολεί;

spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελέτη: Τα δοχεία με μπαχαρικά οι βασικοί “ένοχοι” για την παρουσία παθογόνων στις οικιακές κουζίνες

Για πρώτη φορά εξετάστηκαν τα βαζάκια με μπαχαρικά όσον αφορά τη διασταυρούμενη μόλυνση - Μεταφέρουν περισσότερα παθογόνα και μικροοργανισμούς από οποιοδήποτε άλλο οικιακό εξοπλισμό!

GFSI: Τρίμηνη αποβολή του IFS – Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης