Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
27.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νομοθεσία

ΑρχικήΝομοθεσία

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022: ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΝΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κατάλογος νέων Κανονισμών ΕΕ που εκδόθηκαν τον Ιούνιο 2022 για την ασφάλεια τροφίμων.

Νέος Κανονισμός για τη χρήση γλυκολιπιδίων ως συντηρητικού σε ποτά

Τα γλυκολιπίδια, όταν χρησιμοποιούνται ως συντηρητικό, παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ποτών προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από μικροοργανισμούς και αναστέλλοντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Νέος κανονισμός για τη χρήση λεκιθίνης βρώμης σε προϊόντα κακάο και σοκολάτας

Δημοσιεύθηκε ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1023 όσον αφορά τη χρήση λεκιθίνης βρώμης σε προϊόντα κακάο και σοκολάτας.

Η ΕΕ προστατεύει 11 νέες γεωγραφικές ενδείξεις από την Κεντρική Αμερική

Η ΕΕ και οι κεντροαμερικανοί εταίροι της γιόρτασαν πριν λίγες ημέρες τη 10η επέτειο από την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής.

Cidre du Perche: Νέος μηλίτης ΠΟΠ από τη Γαλλία

Μια νέα ονομασία ΠΟΠ προστατεύεται πλέον στην ΕΕ, και αφορά έναν μηλίτη από τη Γαλλία, ο οποίος παράγεται με δεύτερη ζύμωση εντός της φιάλης του, χωρίς παστερίωση και χωρίς προσθήκη αερίου.

Νέο ΠΓΕ γλυκό από τη Σουηδία: Äkta Gränna Polkagrisar

Ένα παραδοσιακό προϊόν ζαχαροπλαστικής από τη Σουηδία, το Äkta Gränna Polkagrisar, είναι πλέον στο μητρών των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ

Αυγά: Νέος κανονισμός για την ημερομηνία λήξης στην ΕΕ – Αντιδράσεις από τους Νορβηγούς

Οι Νορβηγοί με επιστολή στους στην Στέλλα Κυριακίδη, ζητούν από την Επιτροπή την ανά περίπτωση και ευέλικτη παράταση της αναθεωρημένης διάρκειας ζωής των αυγών, που αναμένεται να οριστεί με νέο κανονισμό.

Νέο ΠΟΠ προϊόν από την Τουρκία – Φουντούκια “Giresun Tombul Fındığı”

Δημοσιεύθηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2022/939 για την καταχώριση της ονομασίας «Giresun Tombul Fındığı» στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΟΠ).

Αρνάκι Λήμνου: Αίτηση για καταχώριση της ονομασίας ως ΠΓΕ

Δημοσιεύθηκε η αίτηση καταχώρισης της ονομασίας "Αρνάκι Λήμνου" ως Π.Γ.Ε., η οποία παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά της αίτησης εντός τριών μηνών από την ημερομηνία της δημοσίευσης.

Spreewälder Gurkensülze: Νέο ΠΓΕ προϊόν κρέατος από τη Γερμανία

Δημοσιεύθηκε ο νέος Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2022/924 για την καταχώριση της ονομασίας Spreewälder Gurkensülze στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

Lenticchia di Onano: Νέα ΠΓΕ φακή από την Ιταλία

Δημοσιεύθηκε ο νέος Εκτελεστικός Κανονισμός για την καταχώριση ονομασίας στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων σχετικά με το προϊόν «Lenticchia di Onano» από την Ιταλία.

Προστασία της γεωγραφικής ένδειξης για το απόσταγμα αχλαδιών Hohenloher Birnenbrand/Birnenwasser από τη Γερμανία

Δημοσιεύθηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2022/888 για την καταχώριση γεωγραφικής ένδειξης του ποτού «Hohenloher Birnenbrand/Birnenwasser», ενός αποστάγματος φρούτων από τη Γερμανία.

ΜΑΙΟΣ 2022: ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΝΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κατάλογος νέων Κανονισμών ΕΕ που εκδόθηκαν τον Μαιο 2022 για την ασφάλεια τροφίμων.

EFSA: Καθορισμός ανοχής εισαγωγής oxathiapiprolin στα βατόμουρα

Η εταιρεία DuPont υπέβαλε αίτηση για τον καθορισμό ανοχών κατά την εισαγωγή της δραστικής ουσίας oxathiapiprolin στα βατόμουρα.

Cancoillotte: Νέο ΠΓΕ τυρί από την Γαλλία

Το «Cancoillotte» είναι ένα ιδιότυπο προϊόν λιωμένου τυριού που παράγεται με τήξη ενός τυριού από αποκορυφωμένο αγελαδινό γάλα με την ονομασία «metton» και την προσθήκη βουτύρου και νερού.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία

Κομισιόν: Ανάκληση έγκρισης της ουσίας isopyrazam στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα

Η Κομισιόν αποφάσισε την ανάκληση της έγκρισης της δραστικής ουσίας isopyrazam, σύμφωνα με τη νομοθεσία σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά.

Wrångebäcksost: Νέο τυρί Π.Ο.Π. από τη Σουηδία

Η εμπορική παραγωγή του τυριού είχε σταματήσει τη δεκαετία του 1960 και άρχισε εκ νέου το 2008 με πρωτοβουλία του ίδιου τυροκόμου, που ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή το 1960.

Εξαγωγές στις ΗΠΑ: Τι είναι τα Added Sugars που απαιτεί ο FDA και πώς υπολογίζονται

Σταυρόλεξο για... "δυνατούς λύτες" ο υπολογισμός και η εμφάνιση των Added Sugars στο πίνακα Nutrition Facts παρά τις διευκρινήσεις του FDA

EFSA: “Πόρτα” σε τέσσερις ισχυρισμούς υγείας τροφίμων – Σε ποιες εταιρείες τροφίμων είπε το “όχι”

Με τη δημοσίευση τριών νέων κανονισμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τους 4 ισχυρισμούς υγείας για τα τρόφιμα των αιτούντων εταιρειών.

Την ευθύνη για τα επιστημονικά δεδομένα και συμπεράσματα που υπάρχουν στις αναρτήσεις στην κατηγορία ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ του cibum.gr φέρουν οι συγγραφείς τους.

Προσφέρετε τα δικά σας άρθρα & διατριβές

spot_img

Must read

39χρονη vegan καταδικάστηκε για φόνο – Το μωρό της πέθανε από την πείνα καθώς έτρωγε μόνο λαχανικά

Μια vegan μητέρα αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του 18 μηνών παιδιού της που πέθανε από την πείνα ακολουθώντας μια αυστηρή vegan δίαιτα με ωμά φρούτα και λαχανικά. 

Η Γαλλία η πρώτη χώρα στη Ευρώπη που απαγορεύει τον όρο “κρέας” στα φυτικά τρόφιμα

Σε αγώνα δρόμου οι εταιρείες για να "βαφτίσουν" φυτικά προϊόντα -υποκατάστατα κρέατος ή ψαριού- καθώς δεν μπορούν να έχουν στην ετικέτα τον όρο κρέας ή ψάρι - Παραμένει ως έχει το Burger

ΔΩΔΩΝΗ: Διευκρινίσεις για την ανάκληση των φυτικών επιδορπίων Plant’d

Ανιχνεύτηκε σε υψηλά επίπεδα η ουσία Chlorane στην πρώτη ύλη μπιζελιού που χρησιμοποιείται στα φυτικά επιδόρπια της ΔΩΔΩΝΗ
spot_img

Ροή Ενημέρωσης